24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Halil Bezmen, Celâli İsyanları’nı yazdı

SON GÜNLERDE, İSYAN VE AŞK ADLI KİTABIYLA ADINDAN SÖZ ETTİREN HALİL BEZMEN HİKÂYESİNİ YAZDIĞI KAHRAMANLARIN İÇİNE GİZLENMEYİ SEVDİĞİNİ SÖYLÜYOR.

İPEK TANIR27 Şubat 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Halil Bezmen, Celâli İsyanları’nı yazdı

Hayalleriyle gerçekler arasındaki kavganın ortasında kalarak eşkıya olmayı seçen Kalb-i Müşfik ve Banu’nun hikâyesi… Farklı bakış açılarıyla okuyucuyu heyecanlandırmayı başaran Halil Bezmen, Müptela Yayınları’ndan çıkan İsyan ve Aşk adlı romanıyla Osmanlı'da Celali İsyanları'nı mercek altına alıyor.

Tarih ile kurgu arasındaki ince çizgi üzerinde duran, zengin düş dünyası ve sürükleyici anlatımıyla dikkat çeken Halil Bezmen, İsyan ve Aşk kitabıyla Osmanlı İmparatorluğu’nda kadının yerini de sorguluyor. Bezmen, Osmanlı’da isyan ve aşk konusunu neden işlemeye karar verdiğini şu sözlerle anlatıyor: “Osmanlı İmparatorluğu’nu saran Celali İsyanları doksan yıl sürebildiyse, bunu incelemenin hem okuyucu için hem de benim için ilginç olacağına inandım. Eğer bu ayaklanmayı bastırmak için aralarında Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın bulunduğu altı padişah uğraşmışsa, bu derin yarayı açan sebepleri anlamak istedim. Çalıştıkça kendimi kaptırdım ve sonunda bu roman doğdu.”

GERÇEK VE KURGU DENGESİNE DİKKAT!

İsyan ve Aşk, aşkı da anlatan tarihi bir roman. Kitabında gerçekle kurgu arasındaki dengeyi yakalamaya özen gösterdiğini belirten Bezmen özellikle tarihi olaylara titizlikle bağlı kaldığını anlatıyor: “Romanda belgelenmiş bilgilerin dışına çıkmamaya çok dikkat edilir. Aşklar ise genelde belgelenmemiştir. Mahrem duygular ve gizli düşünceler de öyle olduğundan bunlar romancıya açık alanlardır. İsyan ve Aşk aslında bir aşk romanıdır. Devlete başkaldıran Banu ve Kalb-i Müşfik’in aşk macerası sıra dışı olaylar ve duygularla doludur.”

İsyan ve Aşk

Halil Bezmen

Müptela Yayınları