27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Şubat yeni çıkan kitaplar

11 Şubat 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Şubat yeni çıkan kitaplar

Korkunun üstadlarıbir arada

Bazıyazarlarla bir tanışmaya görün, ömür boyu sürer, o tanışmanın getirdiği birliktelik. Korku edebiyatının üstadlarıH.P. Lovecraft, Ambrose Bierce, Edgar Allan Poe, Robert W. Chambers da o yazarlardan. Ustalar, dehşetengiz öykülerinde kaçınılmaz ölümden, acımasız zamandan ve dünyanın akıl erdiremediğimiz bin bir türlü netameli işlerinden söz ederken bizi alabildiğine korkutup germeyi de başarıyor.

F. Cihan Akkartal'ın derleyip Türkçeye çevirdiği Sarı Kral Öyküleri, meraklılarınıkorku edebiyatının resmi geçidine davet ediyor.

Küçük bir popüler not: Son iki yıldır dünya televizyonlarınıkasıp kavuran True Dedective dizisinin müthişbaşarısıiçin Chambers'a borçludur.

SarıKral Öyküleri / Poe, Chambers, Bierce, Lovecraft / İthaki Yayınları

Kitapta öyküsü bulunan yazarlardan Lovecraft.

2.

ORMAN KİTABI

Rudyard Kipling / İthaki Yayınları

Rudyard Kipling, klasik İngiliz edebiyatına Hindistan egzotizmini kattığıeserleriyle severek okunuyor. Kipling'in bazen son derece keyif saçan bazen de yüreğe dokunan öyküleri sinemaya, tiyatroya ve çizgi romana defalarca uyarlandı. Ve belki o yüzden de edebi ömrünü 21. yüzyıla taşıyabildi.

3.

SEÇME ŞİİRLER

Ralph Waldo Emerson/ Artshop Yayıncılık

Babasıve dedesi gibi rahipliği seçti. Henüz 30 yaşına varmadan yaşadığıbunalımlar sonucu rahipliği bıraktı. Önce Avrupa'yısonra ülkesini gezdi. Bu bungun tefekkür halleri, Nietzsche'nin özel övgüsüne mazhar olmuştu. Emerson'un seçme şiirleri Türkçeye kazandıran isim ise Volkan Hacıoğlu.

4.

KUŞ ÇAYIRI

Uwe Timm/Can Yayınları

Almanya'nın 68 kuşağından olan Uwe Timm'in Kardeşimin Gölgesinde adlıromanındaki sosyopolitik havayıkısmen KuşÇayırı'nda da soluyoruz. Ancak Timm, bu kez daha çok insana ve onun duygularınıdikkat kesiliyor; Arzu, tutku ve ayrılıklardan yana zengin bu romanıyla!

5.

SAHİPLER

A. S. Byatt / Can Yayınları

İngiliz yazar, 1990'da yayımladığıTutku ile Man Booker Ödülünü kazanmışve bu roman 2002'de beyazperdeye aktarılmıştı. Byatt, Sahipler'de ise 'derin bir aşk'a yöneliyor. Victoria Çağı'ndaki iki şairin hayatlarınıaraştıran iki genç akademisyenin keşfettikleri, tutku yüklü bir aşkın hikayesine!

6.

KADINLAR

Eduardo Galeano / Sel Yayıncılık

Zayıf ya da güçlü yanlarıyla dünyanın kadınları, Uruguaylıyazarın daima ilgisini çekmiştir. Her yaştan ve her sosyoekonomik sınıftan kadınların yaşadığıacıların müsebbibleri, Galeano'nun coşkulu öfkesinden nasibini almıştır. Bu kitabıise, odağında kadınlar olan mini bir insanlık tarihi.

7.

OSMAN HAMDİ BEY - İZLENİMLER

Edhem Eldem / Doğan Kitap

Osman Hamdi Bey'in hayatının az bilinendönemine ışık tutuyor. Kitap, şimdiye kadar yayınlanmamış iki özgün defter, bazı belgelerin tıpkıbasımlarından ve tüm bu malzemeye dair yapılan yorumlardan meydana geliyor. Ünlü sanatçıyıdaha yakından tanımak için anlamla bir çalışma.

8.

ŞİİRLER KARŞI ŞİİRLER BAŞKA ŞİİRLER

Nicanor Parra / Ayrıntı Yayınları

Şili'nin yaşayan en önemli şairlerindenNicanor Parra'nın bu kitabı,ilk kez Türkçede.  Şili'de ortaya çıkan ve çoğu kez kendi adıyla anılan Karşışiir akımının öncüsüolan şair, nazımdan çok nesir tercihi, kopuk anlatılarla akan sert şiiriyle dünya edebiyatında kendine özgün bir yere sahip.

9.

ECHO'NUN KEMİKLERİ

Samuel Beckett / Ayrıntı Yayınları

Bize çaresiz ama hiçbir beklentiye yer vermeden Godot'u beklemeyi öğreten İrlandalıyazar, bu eserindede okurunu ölüm, hayat, doğa, varlık, eylem, zamanve anlamüzerine düşündürtüyor. Bir yandan da insan hayatının faniliği ve beyhudeliği meselesinin altına kalın çizgiler atarak elbette.

10.

İNSAN VE SEMBOLLERİ

Carl Gustav Jung / Kabalcı Yayınevi

Analitik psikolojinin kurucusuİsviçreli psikiyatrın bu çalışmasından öğreneceğimiz şey: İnsan ve sembollerinin araştırılması aslında insanın kendi bilinçdışıyla ilişkisinin araştırılması demektir. Bireyin hayatında rüya görmesi, onun bilinç düzeyinde yaşadığıhayat kadar önemlidir.