20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İhracatta 500 milyar dolar hedefi ESBAŞ örneğiyle yakalanacak

ESBAŞ, 500 milyar dolarlık 2023 hedefi doğrultusunda ihracatı artırmanın en iyi örneğini veriyor. ESBAŞ, ihracat kilogram fiyatı 4.1 dolar olan Almanya’yı ikiye katladı.

25 Mart 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İhracatta 500 milyar dolar hedefi ESBAŞ örneğiyle yakalanacak

Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ), geçen yıl 2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bölge, bu rakamla ihracatta 37 ilin yaptığı toplam ihracatı geride bırakırken Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşma noktasında da mükemmel bir örnek teşkil etti. Ekonomide söz sahibi tüm uzmanlar ihracatta 500 milyar dolarlık 2023 hedefinin dış ticaret açığının bugünkünden daha düşük seviyelere çekilmesi ve ihracatın ithalatı karşılama oranı olan yüzde 60’a yükseltilmesi görüşünde birleşirken, ESBAŞ’ta ihracatın ithalatı karşılama oranı son üç yıl baz alındığında yüzde 154 olarak gerçekleşti. “Bu nedenle dış ticaret açığının kapanmasında en mükemmel örnek ESBAŞ’tır” diyen ESBAŞ yönetimi ayrıca 2023 hedeflerine ulaşılabilmek için ihracatın kg değerinin yükseltilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor. ESBAŞ yetkililerinin verdiği bilgiye göre Türkiye’de ihracatın kg fiyatı 2013 yılında 1.58 dolar olarak gerçekleşti. Hedef 4.1 dolar olan Almanya’nın kg değerine çıkmak. Bu oranı yukarı seviyelere yükseltmek teknoloji yoğun sektörlere yatırımı zorunlu kılıyor. ESBAŞ yetkilileri bu noktada da ESBAŞ’ın örnek olduğunu belirterek  “Çünkü 2013 yılında Ege Serbest Bölgesi’nde ihracatın kg fiyatı 8.5 dolar, 2014 yılında ise 9.06 dolar olarak gerçekleşti. 2023 Türkiye’si için yabancı yatırımların arttırılması yönünde fikir birliğine varan tüm taraflar için de en mükemmel örnek de Ege Serbest Bölgesi ESBAŞ’tır. ESBAŞ’a 71 adet doğrudan yabancı sermayeli firma yatırım yapmış durumdadır. Hedefe ulaşılabilmesi için bu yatırımların arttırılması gerekiyor” dediler.

Yetkililer şu bilgileri verdiler: “Yine Ege Serbest Bölgesi 81 ilin ihracat rakamları ile kıyaslandığında, yıllık 2 milyar dolarlık yurtdışı satışı ile İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Ankara, Gaziantep, Manisa, Denizli, Sakarya ve Hatay’dan sonra 11. sırada yer almaktadır. Aynı veriden kıyasla yine Ege Serbest Bölgesi 37 ilin ihracat değeri toplamından fazla ihracat yaparak tek başına bir ihracat üssü olma özelliğini taşımaktadır.”

BÖLGEDE 19 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Sanayide çalışan nüfusun toplam çalışan nüfusa oranının arttırılması gerektiğine de dikkat çeken ESBAŞ yetkilileri şunları söylediler: “2013 yılı sonu itibarı ile Türkiye’de çalışanların 51.6’sı hizmet sektöründe çalışmaktadır. Sanayi kesiminde çalışanların toplam çalışanlara oranı yüzde 19.6 iken tarımda çalışanların oranı yüzde 21.8, inşaatta çalışanların oranı yüzde 6.9 olarak gerçekleşmiştir. Bu konuda da karşımıza istihdamda Türkiye’deki serbest bölgelerin arasında birinci sırada bulunan Ege Serbest Bölgesi, ESBAŞ çıkıyor. Zira bölgede yaklaşık 19 bin kalifiye eleman, teknik okul mezunu ya da mühendis sanayide çalışmaktadır. Sanayi alanında iş yaratma konusunda da Ege Serbest Bölgesi, ESBAŞ, mükemmel bir örnektir.”