27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

‘Apaçık bir öfke geliyor ve ben baştan aşağı iman doluyum’

Geçmişten bugüne, Pink Floyd’un solisti Rogers Waters’dan Massive Attack’a Feyruz’dan Haluk Levent’e pek çok sanatçı Filistin’in özgürlük arayışına ses verdi. Başlıktaki satırlar Lübnanlı Feyruz'un1971 tarihli 'Kudüs Kalbimde' adlı albümünden.

BEDİR ACAR11 Aralık 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Apaçık bir öfke geliyor ve ben baştan aşağı iman doluyum’

ABD Başkanı Donald Trump’ın hiçbir uluslar arası hukuka sığmayan ‘Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme kararı’ İslam coğrafyasında endişeyle karşılandı. Filistin’de 3. İntifada ilan edildi. Başta İslam coğrafyası olmak üzere pek çok ülkede, kalbinde adalet duygusu taşıyan, güçlünün değil haklının yanında duran insanlar, ABD’nin haksız ve mütecaviz kararına karşı gösteriler düzenledi.

ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’e teslim etme kararına karşı, gereken biçimde, en yüksek tondan karşı çıkan ülke Türkiye oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir’ dedi ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil olarak İstanbul’da toplanmaya çağırdı. ABD’nin Kudüs kararına karşı güçlü bir sesin çıkması beklenilen toplantı 13 Aralık Çarşamba günü gerçekleşecek. Osmanlı sonrası, özellikle de İsrail Devleti’nin kurulmasının ardından Filistinliler bir türlü rahat nefes alamadı. Dünyanın belki de en uzun süreli direnişine ve özgürlük arayışlarına sahne olan Filistin toprakları ve Filistinlilerin dramı Arap coğrafyasından ve Batılı sanatçılardan da destek buldu. Filistin’in özgürlük arayışları şarkı sözlerine konu oldu. Filistinlilerin çığlığına ses veren bu şarkılardan birinde, Arap aleminin en meşhur kadın şarkıcılarından Feyruz şöyle sesleniyordu: “Kudüs şehri düştüğünde sevgi geriye çekildi/ve savaş dünyanın kalplerini mesken edindi/apaçık bir öfke geliyor/ve ben de baştan aşağı iman doluyum.” Lübnanlı sanatçı Feyruz’un 1971’de yayınlanan Jerusalem in My Heart albümünde yer alan şarkı, Kudüs’ü, direnişi en iyi anlatan şarkılardan biri.

Haziran 2017’de Zeynep Tuğçe Karadağ tarafından Lacivert Dergisinde kaleme alınan bir yazıda, Kudüs şarkılarını seslendiren onlarca sanatçıdan bir derleme yapılmıştı. O yazıda Feyruz’un yukarıda andığımız şarkısıyla ilgili olarak “Feyruz’un güçlü sesiyle birleşen etkileyici sözler dinleyeni derinden etkiliyor. Feyruz şarkıyı söylemeye başladığında konuyu bilmeseniz bile parçanın derin bir acıyı anlattığını anlıyorsunuz. Bir de devreye koro girince kayıtsız kalmak mümkün değil” yorumu yapılıyordu. 

Aynı yazıda Filistinli şair Mahmud Salim al-Hout’un, memleketi Yafa’ya duyduğu özlemi anlattığı Yafa adlı şiirine Reem Kelani’nin bestelediği ağıttan da bahsediliyordu. Sanatçının ‘Sprinting Gazelle’ albümünde yer alan şarkıdan söz edilirken, “Reem Kelani öyle bir beste yapmış ki şehrini bir daha göremeyen şairin acısını hissediyorsunuz. Bir daha seni ne zaman göreceğim Yafa, kardeş şehirlerin nerede? diyen şair, şehriyle kavuşamadan vefat eder. Ölüm ağır şey ama vatanından uzakta, vatanına hasretle ölmek daha ağır” deniliyordu.

ÖZGÜR FİLİSTİN ŞARKISI

Filistin’in özgürlük arayışları ‘Freedom for Palestine’ albümüne de konu olmuştu. 2011 yılında yayınlanan söz konusu albümde Rogers Waters, Massive Attack, Lowkey, Mark Thomas, Julie Christie, Sami Yusuf, Ken Loach ve Billy Bragg bir araya gelip Filistin’e özgürlük için şarkıyı seslendirmişlerdi. 

ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

Ünlü Pink Floyd grubunun solisti ve gitaristi Roger Waters, 2009’un Aralık ayı ile 2010’un Ocak ayında uluslararası bir grup ile beraber Filistin’e gittiğinde İsrail’in, Filistin’deki evleri, hastaneleri, okulları bombalamasını ve oradaki insanların perişan halini gördükten sonra, Pete Segeer’in Amerika’daki siyahileri düşünerek yapmış olduğu We Shall Overcome (Üstesinden Geleceğiz) şarkısını Filistin’e uyarlamıştı.

Kalbimdesin Ey Filistin

Arap dünyasından ve diğer ülkelerden pek çok şarkıcıya ilham veren Filistin’in özgürlük direnişine ülkemizden sanatçılar da sessiz kalmadı. Sözü ve müziği Haluk Levent’e ait olan ‘Kalbimdesin Ey Filistin’in sözleri Arapça’ydı ve “Nasılsınız kardeşlerim nasılsınız sevdiklerim/ Soruyorum ama iyi olmadığınızı biliyorum” diye sesleniyordu insanlığa ve Filistin’e.

14 YAŞINDA VE BAŞI DİK

20 civarında silahlı İsrail askeri ve 14 yaşında bir Filistinli çoçuk. Cesur yürekli çocuğun gözleri bağlı, elleri arkadan kelepçeli, fakat her şeye rağmen başı dik.