26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Devlet tiyatrosu ile yola devam

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA Başkanlığı ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. Devlet Tiyatroları ve DOB’un ana yapısı korunarak ‘özel bütçeli genel müdürlükler’ olarak tanımlandı.

16 Temmuz 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Devlet tiyatrosu ile yola devam

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

DT VE DOB’UN YAPISI KORUNDU

Kararname kapsamında, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün ana yapısı korundu. Buna göre, Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, tüzel kişiliği haiz ve özel bütçeli Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile aynı şekilde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü kuruldu. DT’nin bir genel müdür tarafından yönetileceği, hizmet birimlerinin Bakan onayı ile yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenleneceği, devlete ait binalardan ihtiyaç duyulanların Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca eşya ve tesisleri ile beraber Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne bedelsiz tahsis edilebileceği de kararnamede yer aldı. Ayrıca, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nın görev ve yetkileri, daha önce olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde tanımlandı. 

Vakıflar Kültür Bakanlığı’na bağlandı

Resmi gazetede yayınlanan kararnameye göre daha önce Başbakanlık’a bağlı genel müdürlük olarak hizmet veren Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. Buna göre Genel Müdürlüğün en üst seviyedeki karar organı Vakıflar Meclisi, genel müdür, üç genel müdür yardımcısı ve I. Hukuk Müşaviri olmak üzere beş, vakıf konusunda bilgi ve deneyim sahibi yükseköğrenim mezunları arasından Cumhurbaşkanınca atanacak beş, yeni vakıflarca seçilecek üç, mülhak ve cemaat vakıflarınca seçilecek birer üye olmak üzere toplam on beş üyeden oluşacak. Genel Müdür aynı zamanda Meclis’in de başkanı olacak. Genel Müdürlük ve vakıflarla ilgili yönetmelik taslaklarını karara bağlama gibi görevleri yürütecek. Kararnameyle kamu tüzel kişiliğini haiz ve özel bütçeli Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile yine kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kuruldu. Her üç kuruluş da daha önce Başbakanlığa bağlı faaliyet gösteriyordu.