4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Dünyada 28 milyon Ayla var

Çocuk hakları, savaş, istismar ve işkence gibi durumlarla yok sayılıyor. ‘Ayla’ gibi, 28 milyon çocuk savaş mağduru var ve bu çocukların yaklaşık 1 buçuk milyonu ülkemizde yaşıyor.

20 Kasım 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Dünyada 28 milyon Ayla var

Savaşların ve iç çatışmaların yaşandığı ülkelerde, en çok savunmasız durumda bulunan çocuklar etkileniyor. 

Türkiye’nin Oscar adayı “Ayla” filmi örnek verilerek bir kez daha savaş mağduru çocuklara dikkat çekildi. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Genel Başkanı Uğur Yıldırım, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, “28 yıldır kutlanmasına ve bir sözleşmeyle korunma altında bulunmasına rağmen ne yazık ki çocuk hakları, savaş, istismar ve işkence gibi durumlarla yok sayılıyor” dedi. Son günlerde sinemalarda pek çok kişinin duygusal anlar yaşamasına neden olan Ayla filmini örnek gösteren Yıldırım “Ayla gibi, 28 milyon çocuk savaş mağduru var ve bu çocukların yaklaşık 1 buçuk milyonu ülkemizde yaşıyor” açıklamasında bulundu. 

Yıldırım, dünya genelinde sürüp giden savaşlar nedeniyle çocukların hayatlarını kaybettiğini, sakat kaldığını ya da ailelerini kaybettiklerini kaydetti. Daha iyi bir hayat için bombalardan kaçan çocukların bu sefer de denizlerde boğulduğuna dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti: “Dünya genelinde 65 milyon mülteci var ve bunların yarısı, yani 30-35 milyonunun çocuk olduğu tahmin ediliyor. Bu masum yavrular, tüm bu olumsuzlukların üzerine, zaman zaman ellerine silah tutuşturulup savaşmaya da zorlanıyorlar.”