27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Gönüllü Cemil Meriç ordusu

Her yaştan kitapseveri buluşturan ‘Cemil Meriç Gönüllüleri’, isteyen görme engellileri ve yaşlıları ev ev ziyaret ederek, onlara düzenli kitap okuyacak.

30 Mart 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Gönüllü Cemil Meriç ordusu

Esenler Belediyesi, düşünür, yazar, tercüman ve sosyolog Cemil Meriç’in, doğumunun 101. yılına özel olarak, 53. Dünya Kütüphaneler Haftası’nda “Cemil Meriç Gönüllüleri” projesini hayata geçirdi. Proje ile görme engelli vatandaşlar ve kitap okuyamayan yaşlılara, “Cemil Meriç Gönüllüsü” olan üyeler düzenli olarak kitap okuyacaklar.  Projenin tanıtımı, Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi’nde yapıldı. Tanıtım programına; Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve yetkililer katıldı.

DÜNYA ÇAPINDA

Cemil Meriç’in ve eserlerinin dünya çapında bilinmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ümit Meriç, Cemil Meriç’in, tüm eserlerini gözlerini kaybettiği günden sonra kaleme aldığını söyledi. ‘Babam, görmeyen gözleriyle 12 eser kaleme almıştır’ diyen Ümit Meriç, Cemil Meriç’in mutlaka dünya çapındaki etkinliklerde tanıtılması gereken bir isim olduğunu söyledi.

Cemil Meriç’i nasıl okumak gerektiğini de anlatan Ümit Meriç, “Cemil Meriç bir yazar değil üniversitedir. O’nu okumaya Jurnal kitabı ile başlayabilirsiniz. Böylece sizinle O’nun arasında bir samimiyet kurulmuş olacaktır” dedi. Prof. Dr. Ümit Meriç, konuşmasının ardından tıpkı çocukluğunda olduğu gibi babası Cemil Meriç’in “Jurnal” kitabından, Fransızca ve Türkçe pasajlar okudu. Böylece görme engelli kitapseverler, Cemil Meriç’in kulağına giden sesten mısralar dinlediler. Ümit Meriç daha sonra “Cemil Meriç Gönüllüleri”ne rozetlerini taktı ve babasının kitaplarını hediye etti.

NASIL BAŞVURULACAK?

Projeyle, öğrencilerden ev hanımlarına, yazarlardan siyasetçilere ve ünlü ismlere kadar “Cemil Meriç Gönüllüleri” sayısı günden güne artacak. Gönüllüler, görme engelli vatandaşlara kendi seslerinden kitap okudukları gibi, sesli kitaplar da hediye edecekler. 

“Cemil Meriç Gönüllüsü” olmak isteyenler, Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi’ne bizzat başvurarak ya da 0 (212) 508 23 06 numaralı telefonu arayarak kayıt yaptırabilirler.

PROJE NASIL İŞLEYECEK?

Kitap okuyamayan, görme engelli vatandaşlara “Cemil Meriç Gönüllüsü” olan üyeler düzenli olarak kitap okuyacaklar. Kitap okuyamayan ve yalnızlaşan görme engellilere kitap okuyarak sosyalleşmeleri sağlanacak ve geleceğin Cemil Meriç’leri yetiştirilecek. Projenin İstanbul geneline yayılması hedefleniyor. Projeye her yaştan ve meslekten gönüllü katılabilecek.