27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Halis niyetle yola çıktık

TRT’de yayınlanan Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın jüri üyelerinden Mehmet Ali Sarı ‘popülerlik’ eleştirilerini yanıtladı: Format benzeyebilir lakin bizim niyetimiz başka.

8 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Halis niyetle yola çıktık

Ramazan dolayısıyla TRT 1’de yayınlanan ve ‘popüler kültürün izinden gitmekle’ eleştirilen Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın jüri üyelerinden Mehmet Ali Sarı, ‘Format popüler programları andırabilir ancak bizim niyetimiz başka’ dedi. Sarı, teklif geldiğinde bunu bir hizmet olarak gördüğü için kabul ettiğini söyledi. Çok seyredilen bir televizyon kanalında, Kur’an faaliyetini müspet bulduğunu ifade eden Sarı, programla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Kur’an-ı Kerim, bizim medeniyetimizin temel semavi kitabıdır. Kur’an-ı Kerim’den biz edebiyatımızla, şiirimizle, camimizle, düğünümüzle, doğumumuzla, ölümümüzle hep beraber yaşayıp onun etkilerinden hiç ayrılmamışız. Bunu biraz daha canlandırmak, topluma yaklaştırmak, bilhassa gençlerin, bu konulardan haberdar edilmesi yolunda bir faaliyet olarak görüyorum. Bu sebeple çok önemli görüyorum programı. İnsanlar Kur’an dinliyorlar. Adını sanını duymadığımız, Kars’tan, Ardahan’dan, Kütahya’dan, Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen gençlerimizin, güzel seslerini dinliyoruz. Bir eğitim almamış, internetten iyi sesleri dinleyerek, kendi meraklarıyla bir yere kadar gelmiş bu gençlerimizi değerlendirmeye çalışıyoruz. Haddi zatında notlar veriyoruz ama bu sadece Kur’an-ı okuyuşlarını değerlendirme babındadır. Alakalarına göre bakarsak, bütün kardeşlerimize 100’er puan vermemiz gerekir. Tabii bu yarışma formatı olduğu için bir not verip, sıralama yapmamız gerekiyor.”

KAHİRE TARZINA TESLİM OLDUK

Hafız-bestekar ve Kur’an-ı Kerim hocası Dr. Mehmet Ali Sarı, Kur’an-ı Kerim tilavetinde Kahire ve İstanbul ekollerinin bulunduğunu belirterek, “Maalesef bizim ekolümüz büyük bir inkıtaa uğradı ve uzun yıllar okunamadı. Bizim yerli hafızlarımızdan esinlenen, onların nağmeleriyle Kur’an’ı aksettiren kardeşimiz yok gibi. Yüzde 80 oranında Kahire tarzı Kur’an dinliyoruz” serzenişinde bulundu. Türkiye’de yeterince hafız bulunduğuna işaret eden Sarı, asıl meselenin hafızlığı muhafaza etmek olduğunu vurguladı. Sarı Türkiye’de 120 binin üzerinde hafız olduğunu hatırlattı.