26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

'Hırs ve haset insanın ‘Kapan’ıdır'

Başrolünü Erkan Petekkaya’nın oynadığı aksiyon ve dram türündeki Kapan, sıra dışı bir yüzleşmenin filmi olarak dikkat çekiyor.

BEDİR ACAR18 Mart 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
'Hırs ve haset insanın ‘Kapan’ıdır'

Kapan filmi 8 Mart’ta 230 salonda birden gösterime girdi. Sıra dışı bir yüzleşmenin gölgesindeki insan hikayesine odaklanan filmin yönetmen koltuğunda tecrübeli bir isim olan Kudret Sabancı oturuyor.   

Nehir Film’in yapımcılığını üstlendiği, senaryosunu Muharrem Gürer ve Mehtap Şahin Altıntaş’ın kaleme aldığı aksiyon dram türündeki filmin başrolünde ise Erkan Petekkaya var. Film ayrıca, Kemal Uçar, Ruhi Sarı Öykü Çelik, Ali Gürer, Başak Akbay, Gizem Denizci ve Neslihan Acar’ın da dahil olduğu zengin bir oyuncu kadrosuna sahip. 

Oğlu Tarık’ın kız arkadaşının trajik ölümüyle aile hayatı altüst olan baba Süleyman’ın, intikam amacıyla, mahallenin gençlerine yönelik olarak düzenlediği 100 milyon TL ödüllü yarışmanın sürpriz bir finalle sonlanmasına odaklanan filmin senaristi Mehtap Şahin Altıntaş ile konuştuk. 

Kapan sıradan bir aksiyon-dram filmi değil. Filmin meselesi nedir? 

Seyircinin ilgisini her daim ayakta tutacak bir film yapmaya çalıştık. Ama bunun yanında, intikam hırsının insanları nasıl kör ettiğine dair bir meselesi var filmin. 

Türkiye’deki sinemalarda genelde komedi filmleri iş yapıyor, nadir olarak da dram filmleri... Siz dramı tercih ettiniz, neden? 

Bir bakıma haklısınız. Olaya ticari bakarsanız, iyi bir komedi yapar, güzel de gişe elde edersiniz. Fakat biz risk alarak, güzel bir hikaye anlatmaya çalıştık. Zengin bir baba var filmde; aynı zamanda kötü adam.       Ya da öyle görünüyor. Zira, ‘fotoğraf’ her zaman yanıltıcı olabilir diye bakıyoruz olaya. Film izlendikçe çözülüyor mesele… 

BEŞ YILLIK EMEK VAR

‘Fotoğraf’ yanıltıcı olabilir dediniz, nasıl mesela? 

Biz bu filmde insan doğası ile ilgili ince bir mesaj vermeye çalıştık, ne kadar haklı görünürseniz görünün, mağduriyetiniz ne kadar derin olursa olsun görünen her zaman yanıltır sizi, hep bilmediğiniz başka bir yönü vardır olayın. En haklı görünen insan bir anda kendini çok büyük haksızlık yaparken bulabiliyor. 

Sinemada ‘anlatma-göster’ prensibi vardır. İnsanlar didaktik film izlemeyi sevmiyorlar. Kapan’da ilk 20 dakikadan sonra aksiyon sahneleri başlıyor. Bir senarist ve bir psikolog olarak filmin arketiplerini oluşturmak için beş yıl kadar çalıştım, çalıştık. 

Psikolog yanınız senaryoya yansımış görünüyor. 

‘Cehennem insan yüreğinde sevginin bittiği yerdir’ diye bir sözü var Dostoyevski’nin. Bu söz beni etkilemişti. Kapan’da biz, hırs, kin, haset, kıskançlık gibi duyguların insanı nasıl kapana sıkıştırdığından bahsettik. Yola çıkış mantığımız buydu.   

Filmde “Tarık” karakterine hayat veren genç oyuncu Ali Gürer ilk oyunculuk deneyiminde adından başarıyla söz ettiriyor. Duygusal sahneleri adeta yaşayan oyuncu izleyicilerden tam not aldı. 

Hani yeni yapımcılar desteklenecekti! 

“Kapan” filminin Genel Koordinatörleri’nden Engin Aydın, vizyon sürecinde yaşananlardan dolayı sitem etti. Aydın, yaptığı açıklamada, geçen ocak ayında yaşanan dağıtımcı-yapımcı tartışmalarında, dağıtımcıların yeni yapımcılar çıkartacaklarını ifade etmelerine karşın, salon işletmecilerinin uygulamada yeni yapımcılara yeterli desteği vermediklerini belirtti. Aydın, filmlerin içeriğinden ziyade yapımcının yaptığı film adedine göre değerlendirilmesine üzüldüğünü ifade etti.  

İslam’ı hedef gösteren Batı bir canavar yarattı 

Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısına her kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. Karikatürist yazar Hasan Aycın da Twitter hesabından, “Batı, İslam’ı hedef göstererek içinde bir canavar yarattı. Yeni Zelanda’da ya da nerede olursa olsun sırf Müslüman oldukları için öldürülenlere selam ve rahmet olsun” ifadelerini kullandı.      

Oyuncu Mehmet Emin Kadıhan da şu değerlendirmelerde bulundu: “Şeref yoksunu yaratığın biri içi pislenmiş kafasına taktığı kamerayla anbean canlı kayıt yapıyor ve çağımızın hastalıklarından biri haline gelen şiddet içerikli bilgisayar oyunları gibi katliam yapıyor. Hem de bir ibadethanede, hem de direkt olarak İslam’a karşı... Dünya seyretti. İnsan haklarına ve düşünce, inanç özgürlüğüne ya da dünya barışına karşı değil mi bu saldırı?”      

Yazar ve oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu da yaptığı paylaşımda bu saldırıların asla unutulmaması ve unutturulması gerektiğine işaret etti. Yenişehirlioğlu, “Türkiye birliğini ve bütünlüğünü koru. Zira vahşi dünyanın önündeki tek engel Türkiye’dir. Bizi asla yıkamayacaksınız. Bizi asla tarih sahnesinden silemeyeceksiniz. Biz her daim rahmet medeniyetimizle var olacağız. İslam ilelebet var olacak.” ifadelerine yer verdi.