10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

İstanbul silûetinin dört asırlık şaheseri

Kardeş katlini sonlandıran Padişah olarak tarihe geçen Sultan 1. Ahmet, adına yaptırdığı camiyle de İstanbul’un silûetine damga vurdu.

12 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İstanbul silûetinin dört asırlık şaheseri

Türk- İslam medeniyetinin ve mimarisinin şaheserlerinden olan Sultanahmet Camisi’nin ibadete açılışının 400’üncü yılı dolayısıyla Topkapı Sarayı’nda panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca düzenlenen iftarın ardından gerçekleşen panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Baha Tanman yaparken, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Zeynep Tarım ve Y. Doç. Dr. Ahmet  Vefa Çobanoğlu ise panele konuşmacı olarak katıldı.      

Zeynep Tarım, “I. Sultan Ahmet’in kardeşlerinin ortadan kaldırılmasına müsaade etmemesi, ailedeki en büyük erkeklerin padişahlığa geçmesi gibi hadiselerle 17’inci yüz yılda yeni ve farklı Osmanlı’nın temelini oluşturmuştur.” dedi.      

İLK HÜNKAR KASRI 

“I. Ahmet 16 yaşında tahta geçtikten sonra sanat camiasının en çok iş yaptığı bir döneme girildiğini görüyoruz” diyen Tarım, “Sultanahmet Camisi’nin özelliği ise tören açısından çok önemli bir yerde olmasıydı. Devlet törenleri burada yapılıyordu” şeklinde konuştu. Zeynep Ahunbay da Caminin geçmişten bugüne, İstanbul silûetinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Çobanoğlu ise I. Ahmet’in 28 yaşında vefat etmeden önce önemli eserleri tarihe kazandırdığını anlattı. Hünkar Kasrı’nın Camisiyle birlikte tarihe geçtiğini belirten Çobanoğlu, “Hünkar Kasrı padişaha özel yapılıyor ve ilk defa burada karşımıza çıkıyor. Ardından gelenek halini alıyor. Ramazan’da padişah Hünkar Kasrı’nda 10 gün itikafa çekiliyor. Sivil mimarlık tarihimizde en önemli mimari eserlerden biri olarak kayıtlara geçiyor”dedi.