25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İstanbul’a Manas Heykeli

Türk dünyasının en büyük ve ortak kahramanlık destanlarından biri olan Manas Destanı’nın hatırasına İstanbul’da büyük bir Manas Heykeli açıldı.

10 Ağustos 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İstanbul’a Manas Heykeli

Kırgız Türklerinin kahramanlık destanı olan Manas’ı sembolize eden Manas Heykeli İstanbul’daki Sütlüce Parkı’nda törenle açıldı. Açılış törenine Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov ile Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş da katıldı. 

Törende konuşan konuk Başbakan Ceenbekov, İstanbul’da yapılan Manas Heykeli’nin tüm Türk dünyasının kardeşliğinin sembolü olacağını söyledi. Yarım milyon mısradan oluşan Manas Destanı’na değer biçilemediğini vurgulayan Ceenbekov, “Manas gibi kahramanlarımız Kırgız halkını bugüne kadar korudu ve onların ruhuyla bugüne kadar geldik” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da Kırgızistan ile ekonomi, turizm, ticaret, eğitim, spor alanında girişimlerin artacağını vurgulayarak, şunları söyledi: “Manas Bey sadece Kırgızların değil Türklerin büyük atalarından birisidir. Manas Destanı da şu an dünya dilleri içinde yaşayan en önemli destanların başında gelir. Bütün Türk halklarına büyük bir maneviyat ve güç veren bir destandır. Tarih, medeniyet, kültür başkenti olan İstanbul’da Manas heykelinin yapılmış olması da fevkalade değerli ve anlamlıdır.’’ Heykeli yaptıran iş adamı Sarlıkbek Uulu da “Gurur duyacağımız bir heykel oldu. Tarihimizi bilmezsek geleceğimizi göremeyiz. Ortak değerlerimizi bildiğimiz ölçüde dostluğumuz, kardeşliğimizi pekişecektir. Aynı ölçüde böyle şahane bir Fatih Sultan Mehmet heykelini de Bişkek’te yapalım” diye konuştu.