19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kahvehanede tiyatro

Konya'da tiyatro oyunlarının sahnelendiği kahvehane, müdavimlerini tarihe yolculuğa çıkarıyor.

AA13 Kasım 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kahvehanede tiyatro

Sanat ve sohbetin buluştuğu, Osmanlı kahvehane kültürünü yeniden canlandırmanın amaçlandığı işletmede, haftanın iki günü "çat kapı" sergilenen oyunları şaşkınlık ve keyifle izleyen misafirler, zaman zaman genç tiyatroculara eşlik ediyor.

Dönemin kültürünü yansıtabilmek amacıyla padişah fermanları, tuğralar ve çeşitli tarihi motiflerle süslenen kahvehanede, ayrıca kuru kahve, esans ve gazoz satıcıları bulunuyor.

GENELLİKLE TARİHİ OYUNLAR OYNANIYOR

Bu geleneğin sürdürülmesinde görev alan oyunculardan, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencisi Fatih Dinçer, oyunlarda Türk tarihi ve kültürüne dair konuları ön plana çıkarttıklarını söyledi. Haftanın iki günü sergiledikleri oyunların beğenilerek izlendiğini belirten Dinçer, "Genellikle tarihi oyunlar oynuyoruz. Çanakkale, Sarıkamış, Fatih Sultan Mehmet, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek gibi tarihimizde önemli yer edinmiş konu veya kişilerden kesitler sunuyoruz" dedi.

OSMANLI DÖNEMİNDEKİ KAHVEHANE KÜLTÜRÜ

Oyunların belli bir günü veya saatinin olmadığını, gösteriyi tamamen doğaçlama sunduklarını anlatan Dinçer, şöyle devam etti: "Bir anda içeriye girince kahvehanedekiler şaşırıyor. Bizi dikkatle takip etmeye başlıyorlar. Biz de buranın dokusuna uygun oyunlar oynamayı tercih ediyoruz. Osmanlı dönemindeki kahvehane kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Burada müzik çalınmadığı için insanlar arasındaki iletişim de kopmuyor. Biz de milli ve manevi duyguları hatırlatacak geleneksel oyunları sergileyerek buna katkı sağlıyoruz. İnsanların tarihten, geçmişteki olaylardan haberi olsun istiyoruz."

"ARAYIP 'BUGÜN OYUN VAR MI?' DİYE SORUYOR

Kahvehanenin işletme müdürü Ali Rıza Ayyıldız ise mekanın mimari yapısı ve sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapması sayesinde diğer işletmelerden farklı olduğunu aktardı.
Yaklaşık 4 yıldır bu tür kültürel etkinlikler yapmaya çalıştıklarını dile getiren Ayyıldız, "Gün içerisinde arayıp 'bugün tiyatro gösteriniz var mı' diye soran müşterilerimiz oluyor. Haftanın herhangi bir günü oyunları sergiliyoruz. Bunun sebebi de müşterilerimizin, yapılan bu etkinliği ticari bir faaliyet olarak algılamasını istemememizdendir" diye konuştu.