11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

Maveranın şiir süvarisi: Cahit Zarifoğlu

Şair Cahit Zarifoğlu için vefatının 30. yılında ‘Bir Dağ Nasıl Söylerse Öyle’ adlı kitap yayınlandı. M. Fatih Andı ve Hüseyin Yorulmaz’ın birlikte hazırladığı kitapta şiirler, hatıralar ve biyografi yazısı eşliğinde kapsamlı bir Zarifoğlu portresi çiziliyor.

STAR / SANAT20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Maveranın şiir süvarisi: Cahit Zarifoğlu

Çoğu şair ve yazar öldükten sonra unutulmaya terkedilirken, Cahit Zarifoğlu adeta yeniden keşfediliyor, geride bıraktığı şiirler ve duruşuyla gündeme geliyor. Hakkında yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapılıyor, sempozyumlar, paneller düzenleniyor, dergiler Zarifoğlu özel sayıları çıkarıyor. Çağdaşı şairler arasında farklı bir konumda bulunan Zarifoğlu, edebiyat tarihçileri tarafından her ne kadar İkinci Yeni şairleri arasında değerlendirilse de o, Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat ve Mavera geleneğinin bir şairi olarak tanınıyor. 

Minnet ve vefa borcu

Bu yıl Şair Cahit Zarifoğlu’nun ölümünün 30. yılı. Hat Yayınları bu vesile ile 360 sayfalık “Bir Dağ Nasıl Söylerse Öyle: Cahit Zarifoğlu” adıyla bir kitap yayımladı. M. Fatih Andı ve Hüseyin Yorulmaz tarafından hazırlanan kitabın ismi şairin “Özgürlüğe Doğru” isimli bir şiirinden geliyor. 

“Sen gönlünü yukarıya bil Bir dağ nasıl söylerse öyle söyle Bir dağ nasıl inilerse başla öyle.”

Kitabın sunuş yazısında Fatih Andı şu satırlara yer veriyor: “Cahit Zarifoğlu, edebî temsil ve tesir gücü itibarıyla edebiyatımızın büyük ve önemli isimlerinden birisidir. Bugünün en genç ve taze ilgilerini bile üzerinde toplayabilen, vefatının üzerinden geçen otuz yıla rağmen hâlâ güncel edebiyat ortamlarında bir cazibe ve gıpta odağı olarak varlığını koruyan bu isim, Türk edebiyatının pek çok büyük siması gibi, edebî hüviyetini tek bir türe yaslayarak inşa etmiş bir şahsiyet değildir. Evet, Zarifoğlu öncelikle bir şairdir, ama bugünün edebî hafızasında ve ilgi yönelişlerinde o aynı zamanda hikâye, günlük, çocuk hikâyesi, mektup ve deneme gibi nesir türlerde de sesi bugüne ulaşmış, özgünlük çizgisi ile dikkat odağı olmuş bir bütüncül edebî portrenin sahibidir.”

DOSTLARI BULUŞTURAN KİTAP

Hüseyin Yorulmaz’ın “Zarif Şairin Hayatından Menziller” başlığı altında doğumundan ölümüne kadar Cahit Zarifoğlu’nun hayat hikayesinin konu edildiği yazısından sonra Rasim Özdenören’le yapılmış uzun bir konuşma, “Dost Dosta Ayna” serlevhası ile verilmiş.  Kitapta, Alaeddin Özdenören, Osman Sarı, Mustafa Ruhi Şirin, Hüseyin Atlansoy, Mustafa Aydoğan, Arif Ay gibi şairlerin Zarifoğlu için yazdığı şiirleri “Şair Şaire Kanat” başlığı altında sıralanıyor. Daha sonra Zarifoğlu’nun eserleri ile ilgili Yılmaz Daşçıoğlu, Fatih Andı, Alim Kahraman, Nazif Gürdoğan, Al, Ural, Hasan Akay, Ali Şükrü Çoruk ve Ercan Yılmaz’ın değerlendirmelerine yer veriliyor. Sadık Yalsızuçanlar, Arif Ay, Mustafa Aydoğan, Nurettin Durman, Mehmet Gemci, Mustafa Aydoğan, Fahri Tuna ve İbrahim Yavuz Zarifoğlu da, ünlü şair ile ilgili anı, duyuş ve tanıklıklarını anlatıyor.