16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Nobel’e karşı keçi ödülü

Harvard Üniversitesi’nin ‘Tuhaf Nobel Ödülleri’ sahiplerini buldu. Törene, kol ve bacak-larına protez takarak 3 gün dere tepe dolaşan İngiliz araştırmacı damgasını vurdu.

AA24 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Nobel’e karşı keçi ödülü

Önce güldürmek, sonra düşündürmek amacıyla her yıl tuhaf konularda yapılmış bilimsel araştırmalara verilen ‘Tuhaf Nobel Ödüleri’  (Ig Nobel) Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen törende sahiplerine ulaştı. Harvard Üniversitesi’nin Nobel Ödülü’ne karşı bu yıl 26’ncısını düzenlediği törende biyoloji ödülü, ‘Keçi-Adam’ olarak ün kazanan İngiliz Tom Thwaites’a verildi.     

ALPLER’DE YARENLİK YAPTI

Thwaites, modern yaşamın stresinden kaçmanın yollarını ararken tanıştığı dağ keçilerinin zamanla en büyük tutkularından biri olduğunu söyledi. Kendisine keçi bacaklarına benzeyen protezler yapan Thwaites, üç gün boyunca Alpler’de dağ keçileriyle nasıl yarenlik ettiğini anlattı. Kağıttan uçakların havada uçtuğu ödül töreni sırasında eğilip bacakların arasından bakıldığında dünyanın farklı algılanıp algılanmayacağını araştıran Atsuki Higashiyama ve Kohei Adachi de Algı Ödülü’ne layık görüldü. Emisyon testlerinde manipülasyon yaptığı ortaya çıkarılan Volkswagen’e de kimya dalında ödül verildi. Zimbabve parasıyla  kazananlara dağtılan 10 trilyon, 40 sente denk düşüyor. 

İşte tuhaf liste

- Fizik Ödülü:

 At sineklerinin neden beyaz yeleli atlara daha az konduğunu keşfeden Gabor Horvath.   

- Kimya Ödülü:

Hava kirliliği sorununu, otomatik ve elektromanyetik olarak çözen Volkswagen.

- Tıp Ödülü:

Bedenin sol tarafındaki kaşıntının sağ taraf kaşınarak giderileceğini keşfeden Christoph Helmchen.

- Barış Ödülü:

Saçmalamanın sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu belirleyen Gordon Pennycook.

- Biyoloji Ödülü: Bacaklarıyla kollarına taktığı protezlerle dağ keçileri ile yarenlik eden Thomas Thwaites.

- Algı Ödülü: Eğilip bacak-ların arasından bakıldığında nesnelerin farklı görünüp görün-mediğini araştıran Atsuki Higashiyama.