7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

Reis Bey’e tam not

Necip Fazıl Kısakürek’in kaleme aldığı Reis Bey’in galası önceki akşam yapıldı. İstanbul Şehir Tiyatroları’nca sahnelenen eser, izleyiciden tam not aldı.

5 Nisan 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Reis Bey’e tam not

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyat ve düşünce hayatının en etkin isimlerinden biri olan, Sultanu’ş Şuara unvanına sahip Necip Fazıl Kısakürek’in1960’da kaleme aldığı “Reis Bey” adlı oyununun galası yapıldı. Yasalara bağlılığı kadar, kararlarında da acımasız, keskin bir yargıcın, genç bir adam için verdiği idam kararının uygulaması sonrası, kararının yanlış olduğunu öğrenmesiyle çektiği vicdan azabı ve yüzleşme/hesaplaşma üzerine kurulu oyun, izleyenlerden tam not aldı.

Reis Bey’in yönetmeni Şükrü Türen, bazı eserlerin zaman ve mekan üstü eserler olduğunun altını Çizerek Reis Bey’in de bu tür oyunlardan biri olduğunu vurguladı.

Reis Bey’in güçlü bir öyküye sahip olduğunu hatırlatan Türen,‘Oyunun öyküsünü oluşturan temel kavramlar,m aynı zamanda Türkiye’nin değil, bütün dünyanın sorunu olan bir kavram. Adalet duygusuyla ilgili bir kavram. Bunu çok önemsemek, ciddiye almak lazım. Çünkü insanı diğer canlılardan ayıran en temel unsurun ve özelliğin, bu adalet duygusu olduğunu düşünüyorum’ dedi. 

Reis Bey’i canlandıran başrol oyuncusu Selçuk Soğukçay da Reis Bey’in Şehir Tiyatroları’nda ilk defa oynandığını dile getirerek, ‘Reis Bey, Necip Fazıl’ın en önemli oyunlarından biri. Necip Fazıl’ı oynamak, onu anlatmak keyifli. O kelimelerin altındaki derin anlamları verebilmek çok önemli. Çünkü onun bir kelimesinin altında, onlarca anlam var. O yüzden çok çalışmak gerekiyor. Bir oyuncu için çok keyifli bir çalışma. Zor ve o derece de keyifli. Biz keyif alarak çalıştık ve keyif alarak da oynuyoruz’ değerlendirmesinde bulundu.   

Yargı ve birey ilişkisi

Hilmi Zafer Şahin’in dramaturg olarak görev yaptığı oyunda, özgün müziği Deniz Noyan, sahne tasarımını Emrah Kürekçi, kostüm tasarımını Sebahat

 Çolakoğlu, görsel tasarımı Genco Demirer, ışık tasarımını Şükrü Türen, efekt tasarımını Kadir Arlı üstlendi. 26 kişinin rol aldığı Reis bey, adalet olgusunun ve kurumunun insani duyguları, yönelişleri göz ardı etmeden karar vermesini isteyen yanıyla yargı-birey ilişkisine eleştirel bir bakış getiriyor.

PROTOKOL ORADAYDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarınca Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşan Reis Bey’i izlemeye gelenler arasında, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu da yer aldı.