18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

'Şöhret hastalığı var'

Ali Nuri Türkoğlu: Oyunculuk aynı zamanda entelektüel bir eylemdir. Eğer bilmezseniz doğru yerde duramazsınız. Şöhrete endeksli olmak niye? İşini iyi yaparsan şöhret zaten gelir seni bulur. 

25 Mart 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
'Şöhret hastalığı var'

TRT 1’de yayımlanan “Payitaht Abdülhamid” dizisinde “Emanuel Karasu” rolünü canlandıran oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, insanın kendi ekolünü, kendi okulunu oluşturmak zorunda olduğunu belirterek, “Oyunculuk, entelektüel bir eylemdir. Eğer bilmezseniz doğru yerde duramazsınız. Yaptığımız işin içini doldurmaya çalışıyoruz biz. Şöhrete endekslemeyin. İşini iyi yaparsan zaten şöhret gelir seni bulur” dedi. 

Türkoğlu, Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü gazeteci Bedir Acar’ın üstlendiği, “Sanatın Ustaları Konuşuyor” söyleşisine konuk oldu. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye baston ile gelen oyuncu, Eylül 2018’de geçirdiği trafik kazası dolayısıyla birkaç operasyon geçirdiğini, fizik tedavisinin de halen devam ettiğini söyledi.      

ŞÖHRET DİYE BİR MESLEK YOK!   

Her oyuncunun kendisini geliştirmesi gerektiğini aktaran Türkoğlu “Okuyarak, dinleyerek, anlamaya çalışarak insan kendi ekolünü, kendi okulunu, fakültesini oluşturmak zorunda’’ dedi. Mesleğinde 27. yılına girdiğini belirten Türkoğlu, “Tiyatrocu, oyuncu hemen para kazanmaz. Şöhret okulu değil burası. Oysa son dönemde bir şöhret hastalığı var. Bir an evvel şöhret olmak, yükselen değer olarak görülüyor. Şöhret olmak, yükselen değer olabilir mi? Şöhret diye bir meslek mi var?” ifadelerini kullandı.      

Türkoğlu, kendisinin de oyunculuk dersi verdiğini belirterek, “Ben (derse) gelenlere, ‘Hiçbiriniz oyuncu olmak zorunda değilsiniz. Nitelikli tüketici olun yeter. Oyun, film ya da kitap seçin’ diyorum. Biz her ders kitap konuşuyoruz. Kitabın oyunculukla ne alakası var? Çünkü oyunculuk, entelektüel bir eylemdir. Ülkesini, kültürünü, insanını, tarihini, kendini tanımayan bir oyuncunun içi boş, gönlü boş, kalbi boş kalır. İşini iyi yaparsan ülken için bir değersin deketir” değerlendirmesinde bulundu.   

KIYMETLİ BİR KÜLTÜRÜN İÇİNDE YAŞIYORUZ AMA...

Bedir Acar’a konuşan Ali Nuri Türkoğlu “Çok kıymetli bir kültürün içinde yaşıyoruz ama bazen kendi değerlerimizi küçük görebiliyoruz” dedi.

HEZARFEN’İ OYNAMAK İSTERİM 

Oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, her bireyin kendi işini severek ve en iyi şekilde yapması gerektiğine dikkati çekerek, “Hattat en iyisini çizmek, öğretmen en iyi çocuğu yetiştirmek, mimar en iyisini yapmak için çalışmalı’’ değerlendirmesinde bulundu.      

Hezarfen Ahmet Çelebi’yi oynamak istediğini sözlerine ekleyen Türkoğlu, “Çok bilinmeyen bir hikayesi var. Onu anlatmayı çok isterim. İbn-i Sina’yı ve belki ileride yaşlandığımda da Şeyh Edebali’yi oynamak isterim” diye konuştu.      

Payitaht dizisinin oyuncularından Türkoğlu, Vecihi Hürkuş’un hikayesini anlatan Hürkuş: Göklerdeki Kahraman ilminde de rol almıştı.