26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Terk etmedi sevdan beni

Aradan 19 yıl geçti fakat yayıncılık tutkusu dinmedi. Bir dönemin saygın şiir dergilerinden İpek Dili, uzun süren ayrılığı nihayete erdirip okurlarıyla buluşmak için Mart’a randevu verdi.

BEDİR ACAR15 Şubat 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Terk etmedi sevdan beni

İlk sayısı 31 Mart 1995’te basılan ve Ekim 1999’da yayına son (ara) veren şiir dergisi İpek Dili, gelecek ay yeniden yayın dünyasına ‘Merhaba’ diyecek.

Şair İhsan Deniz yönetiminde çıkan İpek Dili, yayınlandığı yıllarda, hem şiir seçkileri hem de poetikaya dair tartışma konularıyla dikkat çekiyordu. Aradan geçen 19 yılın ardından, yeniden okurla selamlaşma kararı alan derginin ‘kaptan’ı şair İhsan Deniz’e göre dergi aslında kapanmamıştı, hep yayınlanacak bir “son sayı” hakkı bakiydi. Ancak bu “son sayı” bir türlü çıkamadı… Aradan bunca zaman geçmişken de, yol arkadaşı şair Cem Yavuz’dan ‘Son bir sayı olarak değil, yeninden ve sürekli çıkaralım İpek Dili’ni’ teklifi gelmiş. Bunun üzerine, İhsan Deniz ‘Körün istediği bir göz…’ misali eski heyecanlarını tazelemiş. Ve İpek Dili yeniden ayağa kalkarak, önümüzdeki ay, eski dostlarıyla, şiir dostlarıyla buluşmak üzere randevuyu vermiş bulunuyor. ‘Nerede kalmıştık’ diyerek yoluna devam edecek İpek Dili, Mart ayı itibariyle edebiyat dünyasına renk ve ses vermeye devam edecek.

DERGİ ORTAMLARI KOKUDAN GEÇİLMİYOR

İhsan Deniz, sözünü sakınmayan şairlerden. Dergi yazılarında da, bir dönem gazete yazılarında da ‘sert’ polemiklere girmekten çekinmedi. Doğru bildiğini ‘doğrudan’ söyledi. Epey bir şiir kitabı yayınladı. Son olarak geçen yıl Mehmet Solak’ın hazırladığı ‘Sevgilimdir Yazdığım Her Şiir Benim’ (Cümle Yayınları) adlı söyleşi kitabıyla okura iç dünyasını da açan bir eser armağan etti. 19 yıl aradan sonra okuru selamlayacak olan ‘İpek Dili dergisini kendimiz için çıkarıyoruz’ diyor Deniz. 

Ota, çöpe şiir payesi verilir olmuş
 
Madem İpek Dili dergisi için yeniden kolları sıvadı; günümüz dergi dünyasını değerlendirmesini istiyoruz İhsan Deniz’den. Verdiği cevap kışkırtıcı, bir o kadar düşündürücü. Söz Deniz’in: Gözettiğimiz, sesimizi duyurmak isteğimiz kümelenmeler söz konusu değil. Zira, köprülerin altından çook sular akmış. Skalalar körelmiş, estetik beğeni yerlerde. Ukalâlar, üfürükçüler her yeri sarmış. Dergi ortamlarında idrar kokusundan geçilmiyor. Ota, çöpe edebiyat/ şiir payesi verilir olmuş. Hasılı, başka, bambaşka bir ortam var şiir dünyasında. Biz uzağız, çok uzağız. Umrumuzda  da değil. Kadroda iki kişi var: Bendeniz ve Cem Yavuz. Ve hiç kuşkusuz Cem için ve benim için alnından öpülecek şair dostlarımız. İpek Dili yine ve yeniden periyotsuz çıkacak. Canımız sıkıldığı zaman basılacak. 4 sayfa yerine 8 sayfa olacak. Şiir ve poetik metinler ağırlık bulacak dergide. Klâsik şiir tatlarına da yer vereceğiz.