25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yeni İbn Haldunlar yetişecek

Türkiye yeni bir üniversiteye daha kavuşuyor. İbn Haldun Üniversitesi yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı törenle açılıyor. Rektör Recep Şentürk üniversitenin kuruluş amacı ve hedeflerini anlattı.

ADNAN GÜL19 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Yeni İbn Haldunlar yetişecek
Türkiye eğitim alanında çağı yakalamak için önemli adımlar atıyor. İstanbul Başakşehir’de kurulan İbn Haldun Üniversitesi eğitime başlamak için gün sayıyor. Yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak olan İbn Haldun Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk açılış öncesi sorularımızı yanıtladı.

Nasıl bir üniversite eğitimi tasarladınız?

İnsanlık Açık Medeniyet çağına girmiş bulunuyor. Bu çağda rekabet mahalli değil küreseldir; çünkü medeniyetlerin artık duvarları, kapıları ve pencereleri yoktur. Dışa kapalı medeniyetlerin dönemi bitmiştir. Bu yüzden İbn Haldun Üniversitesi eğitim sistemi de Açık Medeniyet çağının gereklerine göre yeni nesillerimizi küresel rekabete hazırlayacak şekilde tasarlandı.

Hangi alanlarda eğitim vereceksiniz?

2015 yılında kurulan İbn Haldun üniversitesi önümüzdeki dönem yani 2017-2018 eğitim yılında lisans, master ve doktora öğrencilerine kapılarını açacak. Halen beş fakültemiz eğitime hazır: Hukuk, İslami İlimler, İnsan ve Toplum bilimleri, Eğitim ve İletişim. Bu fakülteler bünyesinde 11 bölüme lisans öğrencisi kabul edeceğiz: Hukuk, İslami ilimler, sosyoloji, psikoloji, tarih, ekonomi, uluslararası ilişkiler ve siyaset, felsefe, medya ve iletişim ve PDR. Bu bölümlerde sahalarında saygın uluslararası tecrübe ve birikime sahip 70’e yakın hocamız görev alacak. 2010’da açılışını yaptığımız Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, Asya’dan Amerika’ya, Afrika’dan Avrupa kıtasına kadar 40 farklı ülkeden hâlihazırda 110 master ve doktora öğrencisiyle eğitim faaliyetlerine devam ediyor. İbn Haldun Üniversitesi lisansüstü eğitime ağırlık veren bir araştırma üniversitesi olacak: Öğrencilerimizin yüzde 75’i master ve doktora öğrencisi olacak. Üniversitemizde üç dilli Türkçe, Arapça ve İngilizce eğitim verilecek. Öğrencilerimizin yüzde 35’i yurt dışından gelen uluslararası öğrenciler olacak.

Burs imkanı var mı?

Tüm öğrencilerimizi tam burslu olarak alacağız; onlara ücretsiz yurt imkanı sunacağız; dönem başında her birine bir dizüstü bilgisayar hediye edeceğiz. Ayrıca, başarılı öğrencilere üç kategoride burs vereceğiz.

Gerçek fikri bağımsızlık çok önemli

Prof. Dr. Recep Şentürk, son 200 yıldır ilim ve fikir dünyasında içten içe, gizliden gizliye Batıya karşı entelektüel bağımlılık oluştuğunu söylüyor ve ekliyor: “Artık, kendimize Batı’dan ne alabiliriz sorusunu sormak yerine, Batı’ya ve tüm Dünya’ya ne verebiliriz sorusunu sormak ve entelektüel bağımsızlık için çalışmalar yapmak zorundayız.”  Üniversite olarak bu düsturla hareket edeceklerini belirten Şentürk, “Şunu temin ederim ki fikri bağımsızlık olmadan ne siyasi, ne iktisadi ve ne de teknolojik bağımsızlık gerçekleştirilebilir” diyor.