24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Sosyal ağları kullananları bekleyen büyük tehlike

Kişisel profiller üzerinden günlük hayatındaki birçok bilgiyi başkalarıyla paylaşanların dikkatli olması gerekiyor, çünkü atılan her adım artık tahmin edilebiliyor.....

23 Şubat 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Sosyal ağları kullananları bekleyen büyük tehlike
Sosyal paylaşım ağları günlük hayatın bir parçası ve vazgeçilmezi olarak görülmeye başlanırken, istihbaratların, hükümetlerin ve örgütlerin bu ağlar üzerinde kurdukları egemenlik, sanal dünyanın hiç de sanal olmadığını gösteriyor.

ABD'nin savunma sanayi devlerinden Raytheon'un geçtiğimiz günlerde sosyal medya ağları aracılığıyla internet kullanıcılarını takip eden ve Riot ismi verilen bir yazılım geliştirdiği ortaya çıktı. Bu yazılım, kişinin takip ettiği, abone olduğu siteleri ve yaptıklarını takiple kalmıyor, bir de geleceğe dönük ve doğruluğu kesine yakın tahminlerde bulunuyor.

Arap Baharı sonrası büyük bir iyimserlikle popülerlik kazanan ve siyasi alanda etkinliğinin yadsınmadığı bu ağlar sayesinde artık birçok kişi rahatlıkla takip edilebiliyor.
Guardian gazetesinin geçtiğimiz hafta yayınladığı bir video ile ortaya çıkan söz konusu yazılım, ABD hükümetinin elinde. Çünkü, şirketin de Amerikan hükümetiyle, yine internet üzerinde kişiyi tarassut altında tutacak birçok ortak proje yürüttüğü biliniyor.

Riot, 2010'da başlatılan bir Ar-Ge projesinin önemli bir parçası. Bu proje, siber dünyadaki trilyonlarca işlemi fark etme kapasitesine sahip bir ulusal güvenlik sistemi.
NERDESİNİZ, NEREYE GİDEBİLİRSİNİZ?

Riot, bir insanın hayatı hakkındaki bilgileri, arkadaşlarını, sosyal medyada paylaştıkları tüm fotoğrafları topluyor ve gezdikleri yerleri harita üzerinde işaretliyor. Hatta işaretlediği bu yerleri hesaplayarak ortaya bir istatistik koyuyor. Son bir haftada nerelere gittiniz, şimdi nerde olabilirsiniz?

Guardian'ın yayımladığı videoda sunum yapan Raytheon şirketinden Brian Urch, bir kişinin yerinin nasıl tespit edildiğini anlatıyor.

Urch, anlatımında, Raytheon çalışanlarından 'Nick'i sosyal medyadaki bilgilerinden buluyor ve Washington Ulusal Parkı'na gittiğini anlatıyor, ayrıca burada bir kadınla çektirdiği fotoğrafı gösteriyor.

Videodaki sunum sadece Nick'in fotoğraflarıyla sınırlı değil.

Foursquare ile bulunduğu yerleri beyan ettikçe, Riot yazılımı Nick'in gitmesi en olası 10 yeri tahmin edebiliyor. Nick her Pazartesi sabah 6'da spor salonuna gittiği için, Riot zamanla kişinin belli saatlerde ne yaptığını biliyor, nasıl hareket edeceğini öngörebiliyor.

ABD ÖZEL PROGRAM YÜRÜTÜYOR

Temmuz 2011'de ABD Savunma Bakanlığı sosyal medyadaki propagandaları takip edebilmek ve propagandaya dahil olabilmek için "Stratejik Komünikasyonda Sosyal Medya" (SMISC) isimli programın içeriğini kamuoyuna duyurmuştu.

CIA TAKİPTE!...

Sonrasında CIA'nın Virginia eyaletinde bulunan Açık Kaynak Merkezi'ndeki ekiplerin her gün sosyal medyayı tarayarak veri topladıkları ve bu verilerin doğruluğunu araştırıp sınıflandırarak istihbarat raporu haline getirdikleri belirtildi. Merkez'in twitter'da takip ettiği tweet sayısının günde 5 milyona ulaştığı ifade edildi. ABD elçiliklerinde seçilen bazı kişilerin de CIA'nın bu çalışması kapsamında görevlendirildikleri basına yansımıştı.

YAPTIRIMLAR VE CEZALAR

Almanya'daki Facebook hesabı olan bir kişinin panosunda paylaştığı bir link sebebiyle geçtiğimiz ay 1800 euro para cezası verildi.

Linkle beraber otomatik olarak ortaya çıkan ön izleme resminin telif ücretine tabi olması nedeniyle,Facebook kullanıcısına para cezası geldi.

Cezayı normal bulan hukukçular, Facebook ve benzeri paylaşım sitelerindeki paylaşımlar konusunda herkesin dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

TÜRK EMNİYETİNE YASAK

Geçtiğimiz günlerde Türk Emniyeti, çalışanlarının takipte olması sebebiyle yasak getirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, özellikle üst düzey ve kritik görevlerde bulunan müdür, şube müdürü, amir ve polis memurlarının sanal dünyada yer almasını yasakladı.
DHKP/C örgütünün her hafta bir polisi internetten deşifre ederek hedef göstermeyi planladığını tespit eden istihbarat kaynakları, Facebook ve Twitter adlı sosyal paylaşım sitelerinde teşkilat mensupları hakkında özel bilgilerin yer aldığına dikkat çekti.

Teşkilat mensuplarının yakınları ve arkadaşları tarafından sanal ortamda fotoğraf ve adres gibi kişisel bilgilerinin paylaşılmaması da istendi.

Geçtiğimiz hafta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sosyal paylaşım sitesi kullanıcılarına kritik bir uyarı da bulunmuş, bir sosyal paylaşım sitesinin kişisel bilgileri güvenilir yerlerle paylaşabileceğini açıkladığını belirterek, "Sosyal paylaşım sitesi bir istihbarat örgütüne dönüşüyor. Burada da millileşmenin ne kadar önemli olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum." demişti.