19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

Katarlılar Digiturk’e 1 milyar dolar’dan fazla ödeyecek

Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal, 3 yıl önce TMSF’ye devredilen şirketin Katarlı beIN Media Group’a satışının 2 ay içinde tamamlanacağını söyledi. Önal, son yılların en büyük medya yatırımı olacak satışın 1 milyar doların üzerinde olacağını kaydetti.

Yener Yalçın - Berlin18 Mayıs 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Katarlılar Digiturk’e 1 milyar dolar’dan fazla ödeyecek

Yönetimi 3 yıl önce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçen Digiturk’ün satışında sona gelindi. Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal, milyar dolarlık satışın iki ay içinde tamamlanacağını, satışı organize eden TMSF’nin de satışla ilgili detayları açıklayacağını kaydetti. Fenerbahçe’nin finalde son anda şampiyonluğu kaçırdığı Turkish Airlines Euroleague Final Four maçları için davetlisi olarak gittiğimiz Berlin’de Ümit Önal ile sohbet ettik. Önal, Digiturk’ün satışı başta olmak üzere, yayın ihalesinden ‘Süper Final’e, şirketin tüketiciye sunacağı yeni ürünlerine kadar birçok konuya açıklık getirdi. 

YÜZDE 100’ÜNÜ ALIYOR

1.5 milyonu spor olmak üzere toplam 3.4 milyon abonesi bulunan Digiturk’ün 3 yıl önce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildiğini hatırlatarak söze başlayan Ümit Önal, Katarlılar’a satışla ilgili şu bilgileri verdi: “İçine kapanmış bir şirket vardı. Katarlı beIN Media Group ile anlaşmaya varıldı. Tüm vergi ile ilgili prosedürler tamamlandı. Aradaki pürüzler de çözüldü. Katarlı gruba satış için son iki aya giriyoruz. 1 milyar doların üzerinde bir satış olacak. Son dönemlerin en büyük yabancı medya yatırımı. Katarlı şirket Digiturk’ün yüzde 100’ünü alıyor. Dünyada içerik yatırımı yapan şirketin sahibi de futbola büyük ilgi duyuyor. Şirketin sahibi aynı zamanda Paris Saint Germain Kulübü’nün sahibi Nasser Al-Khelaifi. BeIN Media Group, Türkiye’yi MENA bölgesinden Avrupa’ya köprü olarak görüyor.” 

FUTBOLA İLGİ AZALDI, YAYIN İHALESİ GERÇEKLERDEN UZAK OLMAMALI

Ocak ayında Süper Lig’in yayın hakları için ihaleye çıkılması gerektiğini anlatan Ümit Önal, şu bilgileri verdi: “Bu ihaleyi kim yapacak? Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) mu, Kulüpler Birliği mi? Henüz bu konuda net bir şey yok. Kulüpler Birliği, ‘futbol yayın ihalesini’ düzenleyebilmek için bu konuyu torba yasaya eklemek istiyor. Bizim için ihaleyi kimin yapacağı önemli değil. Ancak yayın haklarına talip olan kuruluşlarla mutlaka görüşmeler yapıp ortak fikirler geliştirilmeli. Çünkü futbola ilginin azaldığı ve gelirlerin düştüğü bir ortamda 400 milyon dolarları yakalamak kolay olmayabilir. Futbolda sadece seyirci değil sponsor ilgisi de azaldı. Yeni yayın ihalesi sektörün gerçeklerinden uzak olmamalı. Yayın ihalesinde birçok unsur düzeltilmeli. Yayın ihalesi sadece 90 dakika ile sınırlı kalmamalı. Maç öncesi ve maç sonrası bazı düzenlemeler yapılmalı. Özellikle soyunma odasına kameralar girmeli.”

50’Sİ İSTANBUL’DA 100 EUROLEAGUE MAÇI CANLI

Nerede bir spor müsabakası varsa Digiturk’ün orada olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyleyen Önal, şunları kaydetti: “Türkiye Basketbol Ligi Digiturk ekranlarında Türk seyircisiyle buluşuyor. Aynı şekilde Euroleague’de bu yıl ikinci yıl. Bundan sonra üç yıl daha Digitürk izleyicileri Euroleague’i bizim üzerimizden izlemeye devam edecekler. Önümüzdeki yıllardan statü değişikliğine gidilecek, takım sayısı16’ya düşecek. 4 tane Türk takımı bu müsabakalarda boy gösterecekler. Dolayısıyla önümüzdeki yıl, izleyici yaklaşık 50 tanesi İstanbul’da toplamda 100 canlı yayın karşılaşmasıyla Euroleague mücadelesini yine Digiturk’te izlemeye devam edecekler. Sporun bütün branşlarında tenisten golfe bütün spor dallarını seyirciye ulaştırmaya devam edeceğiz.’’      

EURO 2016’DA HIRVATİSTAN MAÇININ YORUMCUSU BİLİC

Euro 2008 maçlarını yayınladıklarını hatırlatan Önal, Euro 2016’nın da resmi yayıncılarından biri olduklarını söyledi. Önal, derinlikli analizler yapan yorumcularla Digiturk’un EURO 2016’yı izleyicisine sunacağını bildirdi. Euro 2008’de hafızalardan silinmeyen Türkiye-Hırvatistan maçını hatırlatan Önal “Slaven Bilic, o zaman Hırvatistan Milli Takımı’nı çalıştırıyordu. 2016’da Türkiye’nin Hırvatistan ile yapacağı mücadeleyi Slaven Bilic’in maç önü ve sonu yorumuyla Digitürk izleyicileri izleme fırsatı yakalayacaklar. Bizim açımızdan hem anlamlı hem de çok farklı’’ dedi.

4K YAYINLA MAÇ KEYFİ     

ÜMİT Önal, Türk futboluna 15 yılda 4 milyar dolarlık kaynak aktardıklarını söyledi. Türk izleyicisine birçok yenilikleri ilk defa Digiturk’ün getirdiğini anlatan Önal, gelecek sezon 4K yayınına da başlayacaklarını açıkladı. Önal, her hafta bir futbol bir de basketbol maçını 4K teknolojisiyle internet ve uydu üzerinden izleyiciye ulaştıracaklarını belirterek, “Ürettiğimiz içerik SamsungStore’da yer alacak” dedi. Teknolojinin son yeniliklerinden olan VR teknolojisi (Sanal gerçeklik) testlerinin sürüdüğünü de vurgulayan Önal “Önümüzdeki sezonda mutlak surette her hafta bir maçı VR teknolojisiyle Türk izleyicisiyle buluşturacağız” dedi.