27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Avrupa’nın kültür limanı

İsviçre’nin kültür, turizm başkenti Zürih, dünyanın finans merkezi. Zürih’te gezerken, şehrin düzenine ve temizliğine hayran kalacaksınız. Kent, doğal güzellikleri ve müzeleriyle gözünüze, mutfağı midenize hitap edecek zenginlikte...

16 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Avrupa’nın kültür limanı

İsviçre’nin en büyük kenti olan Zürih, adını kenti çevreleyen Zürih Gölü’nden alıyor. Bankacılık denilince ilk akla gelen kent, 19’uncu yüzyıldan bu yana Avrupa’nın en önemli finans ve ticaret merkezlerinden biri. Kozmopolit bir dünya kenti olarak, tüm dünyada gerek temizliği, gerek düzeni gerekse doğal güzellikleriyle beğeni topluyor. Açık bir vadi üzerinde yükselen Zürih, Limmat Nehri üzerine ve Zürih Nehri’nin ucuna yerleşmiş bir kent. İsmini aldığı gölün kenarında kurulan Zürih, tarihi merkezi Limmat Nehri tarafından ortadan ikiye ayrılıyor.

Doğu yakasında kafe ve restoranların olduğu Niederdorf semti, batısında ise lüks alışveriş caddelerinden Bahnhostrasse bulunuyor. Limmat Nehri üzerindeki Münster Köprüsü’nden geçince karşınıza Fransız ressam Marc Chagall’ın yaptığı vitraylarla ünlü Fraumünster Katedrali ve ilerisinde Grossmünster Katedrali çıkıyor. Burada butikler, antika mağazaları ve el yapımı çikolataların satıldığı dükkanlar var. Zürih’in en eski kilisesi olan 13’üncü yüzyılda yapılan St. Peterskirche ve 10 metre çapındaki dünyanın en büyük saatlerinden biri de burada yer alıyor.

Şehrin doğusu lezzet durakları, batısı ise mimarisiyle  ziyaretçilerine şov yapıyor.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

- Dünyanın en pahalı caddelerinden biri, Bahnhofstrasse.

- Ustaların eserleri ve modern sanat, Kunsthaus Müzesi.

- İsviçre’nin kültürel tarihi, İsviçre Ulusal Müzesi.

- Kent simgelerinden biri, Grossmünster Kilisesi.

- Modern renkli camlarıyla Fraumunster Kilisesi.

- St. Peter Kilisesi ve dünyanın en büyük kilise saatinin bulunduğu saat kulesi.

- Zürih Gölü’nde bir gezinti.

- Asya ve Afrika sanat eserleri, Rietberg Müzesi.

- Limmatquai’de bir gezinti.

- İsviçre’nin doğa harikalarına günübirlik bir gezinti.

ALPLER’İN KALPLERİ ISITAN MUTFAĞI

Zürih lezzetli mutfağıyla Türklerin damak zevkine hitap ediyor. İşte denemeniz gereken lezzetlerden bazıları:

1. FÖNDÜ: Türkiye’de fondü çikolatayla eşleştiriliyor. Burada ise erimiş peynir eşliğinde yemekler geliyor.

2. RACLETTE: Sofranın ortasına konulan ızgarada herkes peynirini çeşitli malzemeleri katarak kendi küçük tavasında pişiriyor. 

3. BRATWÜRST: Sosis severler için farklı pişirilmiş halde sunuluyor. Patatesli garnitürle servis ediliyor.

4. İSVİÇRE ÇORBASI: Çiftçi çorbası, işkembe, ördek ve balık çorbası da diğer yerel lezzetler arasında.

5. ÇİKOLATA: 18’inci yüzyıldan beri İsviçre’de üretildi.  Tekniğin gelişmesi ile İsviçre çikolatasının kalitesi arttı ve dünya çapında oldukça büyük bir ün kazandı.

GÜNDE 70 ETKİNLİK VAR

Günde ortalama 70 kültür etkinliğinin yapıldığı Zürih’te gece hayatı da çok hareketli. Tekne gezintileri yanında, şehrin göbeğindeki göl ve nehir plajları Zürihlileri dinlendiren yerler. Daracık sokakların, göz kamaştırıcı meydanların, adım başında yaklaşık 1200 çeşmenin, muhteşem bahçeli villaların ve ışıklı caddelerdeki pırıltıların gönülleri çeldiği Zürih’te toplu taşıma ağı muhteşem düzenlenmiş. Otobüs ve tramvaylarla şehir kolayca gezilebiliyor. Duraklarda bekleme süresi en fazla yedi dakika.