26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Birincilerin okulu yeni ‘kartallarını’ bekliyor

Milyonlarca öğrenci ve veli tercih maratonunda Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne akın ediyor. Peki bu okulu diğerlerinden ayıran nedir? Gelin hep birlikte uluslararası arenada ödülleri toplayan Kartal AİHL’yi Okul Müdürü Mithat Tekçam ve öğrencilerinden dinleyelim.

FATMA ERSOY 8 Temmuz 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Birincilerin okulu yeni ‘kartallarını’ bekliyor

LGS maratonu bitti derken sıra geldi tercihlere. İyi bir üniversite eğitiminin doğru seçilen liseden geçtiğinin farkında olan öğrenciler ve veliler en başarılı okulların peşine düştü. 13 Temmuz’da sona erecek tercih işlemlerine birkaç gün kala öğrenciler özellikle Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne akın ediyor. Çünkü uluslararası yarışmalarda Türkiye’ye pek çok ödül kazandıran Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, din eğitiminin yanı sıra fen ve sosyal bilimler, kültür ile yabancı dil alanında da başarılara imza atıyor. Kartal AİHL’nin başarısını ve liseye yeni başlayacak öğrencilere neler vaat ettiğini Okul Müdürü Mithat Tekçam’dan dinledik.

BU OKULDA İNGİLİZCE EĞİTİMİN BİR PARÇASI

Dil eğitimi konusunda hazırlık sınıfında TOEFL Junior sınavlarıyla öğrencilerin seviyelerini ölçtüklerine değinen Tekçam, diğer okullardan farklarını şöyle anlatıyor: “İngilizce ağırlıklı hazırlık sınıfına 20 saat İngilizce, 7 saat Arapça ile başlıyoruz. Bu yabancı dilleri konuşma ağırlıklı öğretiyoruz. Şu anda öğrencilerimiz üç farklı ülkede eğitim alıyor. Yurtdışına gitmeyen öğrencilerimize de Kanadalı hocalarımız eğitim veriyor. Hazırlıktaki dil eğitimini TOEFL Junior sınavlarıyla ölçüyoruz. Ayrıca okulumuzun uluslararası program alternatifleri var. Öğrenciler hazırlığı bitirdikten sonra 9. ve 10. sınıfta IGCSE, Cambridge’in Genel Orta Öğretim Sertifika programını alıyor. 11. ve 12. sınıflara ise IB (International Baccalaurate) programını veriyoruz. Yani öğrencilerimiz MEB onaylı diplomamızın haricinde IB diplomasına ve Cambridge sertifikasyonlarına sahip olabiliyor. Okulumuzda yabancı dil eğitimin bir parçası haline geliyor. Fen ve matematik derslerini İngilizce olarak alıyorlar ve sınavlar İngilizce yapılıyor. Burası 2014 yılında IGCSE (Uluslararası Genel Ortaöğretim Sertifika) programı uygulama hakkını elde eden ilk devlet okulu.” Şu anda okulda 931 öğrencinin eğitim aldığına da vurgu yapan Tekçam, “Öğrenciler okul içinde Çince, Rusça, Farsça ve Fransızca gibi dilleri de öğrenme şansına sahipler” diyor. 

BURSLARLA YURTDIŞINA KAPI ARALANIYOR

Kosova, Makedonya, KKTC, Ürdün ve Malezya’da kardeş okulları bulunan Kartal AİHL, aynı zamanda Kanada, ABD, İngiltere, Karadağ, Bosna-Hersek ve Polonya ile çalışmalar yürütüyor. Hatta yaz tatilinde öğrencilerini bu ülkelere gönderiyor. Yurtdışına gönderilen öğrencilerin neye göre seçildiğini ve masraflarını kimin karşıladığını sorduğumuz Tekçam, şu yanıtı veriyor: “Biz devlet okuluyuz ve öğrenciye minimum maliyetle bu çalışmaları organize ediyoruz ardından veliye sunuyoruz. Ama okul içerisindeki başarıya göre de okul aile birliğimiz, mezunlar derneğimiz ve Kartal Eğitim Vakfımız öğrencileri burslu olarak yurtdışına gönderebiliyor.”

ULUSLARARASI BAŞARIYA ODAKLIYIZ

Son yıllarda uluslararası sınavlarda da Kartal AİHL öğrencileri kendilerini göstermeye başladı. Kartal AİHL’nin, IGCSE’den ilk mezunlarını verdiği 2016 ve 2017 yıllarında anadil sınavlarında üç öğrencisi dünya birincisi oldu. Bu yıl IB’den de ilk mezunlarını verdiklerini dile getiren Tekçam, üniversite sınavına giren öğrencilerine ilişkin “Öğrencilerimizden beklentilerimiz bir hayli yüksek. Ama bununla beraber artık uluslararası başarıya da odaklıyız” ifadelerini kullanıyor. Tekçam, liseye başlayacak öğrencilerin neden Kartal AİHL’yi tercih etmesi gerektiğini ise şöyle anlatıyor: “Hamdolsun okulumuza yoğun bir talep var. Geçen sene 36 farklı şehirden, İstanbul’dan ise 17 farklı ilçeden öğrencilerimiz okulumuzu kazanarak yurtlarımıza yerleşti. Sağlıklı din ve dil eğitimini bu yaşlarda nitelikli bir şekilde alabilmek için gençler okulumuzu tercih etmeli. Aynı şekilde sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif anlamda lise çağlarındayken donanım kazanabilmek içinde doğru tercih Kartal AİHL. Bu nedenle LGS birincilerini, şampiyonlarını davet ediyoruz.” 

Sanat ve sporla yoğurulan nesil 

Cumhurbaşkanımız spor yapan gençlik istediğini beyan etmişti. Buna yönelik çalışmanız var mı?

Beden eğitimini ders programındaki mevcut saatte veriyoruz. Onun haricinde okulumuz genel olarak yatılı. Hal böyle olunca ders harici zaman dilimlerinde spor alanlarımızı öğrencilerimiz yoğun bir şekilde kullanabiliyor. Kapalı ve açık spor alanlarımız var. Pansiyonlarımızda da sporla ilgili mekânlarımız mevcut. Öğrencilerimiz bunlardan istifade edebiliyorlar. Okulumuzdan mezun olan her öğrencimizin özellikle sanatla, sporla iç içe olarak hem donanımlarını sağlamış hem de hobilerini edinmiş olarak hayata atılmalarını istiyoruz. 

Kampüs alanınızda nasıl sosyal ve kültürel imkânlar sağlıyorsunuz?

Ben farklı bir açıdan şöyle söyleyebilirim; Her okulda olduğu gibi sınıflar, laboratuvarlar haricinde bizim kampüsümüzde sergi alanlarımız var. Konferans salonumuzun haricinde amfi mekânımız var. Orada farklı çalışmalarımızı ve derslerimizi yapıyoruz. Kampüs alanımızda ileriki günlerde oldukça öne çıkacak bir çalışmayı hazırlıyoruz. Bizim okulumuzda A bloğumuzun en üst katında yer alan güzel bir kütüphanemiz var. 20 bini aşkın kitabımız var burada. Ama müstakil olarak, kampüsteki camimizin yanına üç katlı kütüphane binamızı yapıyoruz. Bu kütüphane binamızla kitap sayımızı 60 bine çıkaracağız. 264 öğrencimiz aynı anda kitabını okuyup, ders çalışabilecek. 56 farklı kulüp bu sene okulumuzda faaliyet göstermeye başladı. Her ay etkinlik rehberimiz çıkıyor. Bir şekilde burada eğitim 24 saat ve yaz tatilinde dahi devam ediyor. Öğrenci kendi istediği alana göre eğitim alabiliyor. 

Hem sınavlarda hem projelerde birinci

”Bizim okulumuz 1993’te ilk mezunlarını verdi. 1994 yılında ikinci mezunlarında sayısal alanda, üniversite sınavında Türkiye birincisi çıkardı. Bu başarı daha sonraki yıllarda da devam etti. O nedenle bu okul sayısalda Türkiye birincisi çıkarmış ve hem farklı alanlarda hem sayısalda başarılarını ispatlamış bir okuldur. Öyle ki okulumuz Din Öğretim Genel Müdürlüğümüzün Fen Sosyal Proje okulu. Ve öğrenci herhangi bir fen lisesindeki eğitim programının içeriklerini bu okulun bünyesinde alabiliyor. Olimpiyat ve proje çalışmaları ile ilgili de yoğun bir gündem var okulumuzda. Bu sene TÜBİTAK’ta proje yarışmalarında kodlamada Türkiye ikincisi, matematikte Türkiye üçüncüsüydük. Olimpiyat çalışmalarında hem matematikte hem biyolojide gümüş madalyalar aldık. Bir okul TÜBİTAK’ta dört alanda proje başvurusunda bulunabiliyor. TÜBİTAK 4004, 4005, 4006, 4007 alanlarında hamdolsun projemiz geçti ve şu anda uyguluyoruz. TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesi kapsamında “Etkin Felsefe Atölyesi: Bilgi Yolları” projesi ile öğrencilerimiz İzmir-Efes’te şu anda felsefe kampındalar. TÜBİTAK 4007 kapsamında inşallah Eylül ayında Kartal ilçesindeki fizik, kimya, biyoloji öğretmenlerine okulumuzdaki öğretmenlerimizle laboratuvar eğitimleri uyguluyor olacağız.”

Tesnim Altındal

“Bu okulu aslında ailem tanıtmıştı bana. Tercih dönemi buraya geldiğimde çok beğendim ve sonrasında 495 puanla kazandım. Uçak mühendisi olmak istiyorum ve buradaki kulüplerle, laboratuvarlarla hayalimi gerçekleştirebileceğime inanıyorum. İki yönlü insan oluyoruz burada. Teknolojinin son modelini de bir İslam filozofunun şiirlerini ve metinlerini de biliyoruz.” 

Fatmanur Dönmez 

“Burada olmaktan gurur duyuyorum. Çanakkale’den geldim ve yurtta kalıyorum. Burada bir aile sıcaklığı var. Her okulda bu samimiyetin olmadığını düşünüyorum. Henüz ne olmak istediğime karar vermedim ama ilerleyen yıllarda öğretmenlerimin de yardımıyla en güzel mesleği bulacağımı düşünüyorum.”

Dilara Sayga

“Aslında bu okulu uzun zamandır takip ediyordum ve yaklaşık üç yıldır istiyordum. Hatay’dan geldim ve yatılı kalıyorum. Ailemi yıl içinde sık göremiyorum ama Kartal AİHL için bu fedakarlığı yapıyorum. Ben kalp cerrahı olmak istiyorum. Bu nedenle hem imam hatip olduğu hem de istediğim mesleğe doğru ilerlememi sağladığı için tercih ettim. Kendisini geliştirmek isteyenler için çok fazla alan var burada.” 

Yusuf Canbaş

“Bu sene hazırlığı bitirdim ve 9. sınıfa başlayacağım. Okulumu seviyorum. En sevdiğim ders ise İngilizce. Okulumuz her şeye imkan sunuyor. Birçok aktivite seçeneği var önümüzde. İleride ne olacağıma karar veremedim ama mezun olunca iyi bir yere gideceğimi düşünüyorum.”

Halil İ. Ünal 

“Şu anda yaz okulundayım. Sayısal dersleri daha çok seviyorum. İsteklerimize cevap veren bir idaremiz var ve bunu çok seviyorum. İleride mühendis olmayı istiyorum. Mekanik, elektronik ve yazılım mühendisliklerini düşünüyorum.” 

Abdurrahman Doğru

“Okulumu çok seviyorum. Buraya gelmemdeki nedenlerden biri okçuluk gibi aktivitelerin sınırsız olması. İkinci neden ise dini derslerin ve pozitif ilimlerin yanı sıra verilen İngilizce eğitimi. Mezun olduğumda iyi bir yere gideceğimi düşünüyorum. İleride yazılım ve robotik mühendisliği düşünüyorum. Tabii en büyük isteğim derece yapmak.”