26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cep telefonu fiyatına Arakan’da bir eviniz olsun!

Gökçe Değirmen, koordine ettiği Cennet Kardeşliği Köyü Projesi ile Bangladeş sınırında gayri insani şartlarda yaşamak zorunda kalan Arakanlı kardeşlerimiz için ev yapma seferberliği başlattı.

GÜLCAN TEZCAN 27 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Cep telefonu fiyatına Arakan’da bir eviniz olsun!

Gökçe’yi ne zamandır tanıdığımı hatırlamıyorum. Muhtemelen Kalu Bela’dan gelen bir tanışıklık. Ama telefonumda adı Gökçe Melek diye kayıtlı. Boşuna değil, anlatacağım. Facebook’ta sürekli canlı yayınlar yapar, instagramda paylaşımlarına rastlarım sıkça. Tek derdi ihtiyacı olanla yardım etmek isteyenleri buluşturmak.

Lise yıllarında edindiği ‘Etrafınızdaki mahallenizdeki insanlara gözünüzü açın’ farkındalığını hayat gayesi haline getiren Gökçe’nin yaptığı işler sosyal medyayı yoğun olarak kullanmasıyla görünür hale geldi.

Tek başına dernek çapında yardım faaliyetleri yürütmeye başlayan Gökçe Değirmen, özellikle Suriyeli mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Öyle ki o dönem mültecilerle ilgili çalışma yapmak isteyen akademisyenlerden, belgesel çekmek isteyen yönetmenlere, yardım kuruluşlarına çok sayıda kişi ve kurum Gökçe’ye müracaat eder olmuş. 

ARAKKAN'DA HAYAT YEŞERSİN

“Gençsiniz, size bir can verildiyse onu Allah yolundan kullanmayacaksanız nerede kullanacaksınız?’ sorusunu soran Gökçe yurt içi ve yurt dışında pek çok yardım faaliyeti örgütlüyor. Şimdilerde harıl harıl Arakan’da Cennet Kardeşliği Köyü Projesi’ni hayata geçirmek için çalışıyor. Arakan’daki katliamdan kaçıp Bangladeş sınırındaki kamplara yerleştirilen Arakanlılar gayri insani şartlarda yaşamak zorunda. İlk etapta 50 ev hedeflediğini söyleyen Gökçe, evlerin yapımına başlandığını müjdeliyor heyecanla. Evlerin yanı sıra tuvalet, banyo ve mescitler de yapılacak. Mescitler çocukların eğitim görebileceği yer olarak da kullanılacak. 

Proje ile ilgili detayları da bir solukta anlatıyor Gökçe: “Daha önceki evlerinde elektrik yokken burada olacak. Kuyu açılacak. Temizlik onlar için önemli. Bulaşıcı hastalıklar da olabiliyor. Bir ev aslında bizim için bir cep telefonu parası; yaklaşık 600 Euro’ya mal oluyor bir tanesi. Evlerin inşaatında Arakanlı işçiler çalışıyor. Fotoğraflarını görünce çocuk işçi çalıştırıyorlar sandım. Sordum, besin alamadıkları için küçücük kalmışlar.” 

YARALARINI SARARSAK İYİLEŞEBİLİRİZ

Proje’ye neden Cennet Kardeşliği Köyü adını verdiğini soruyorum. “Bu dünyada olmasa da cennette kardeş oluruz mantığıyla yola çıktım. Belki bu dünyada birbirimize dokunamayacağız, yaralarımızı saramayacağız. Ama cennette bunu yapabiliriz. Aslında onların yarasını sararken kendi içimizdeki yaraları sarıyoruz. İçimizde sadece başka insanların yaraları sararsak tamir edilecek yaralar var demek ki. Bir videoda görmüştüm. “Arakan’daki kadınlar dünya bizi görmüyor mu” diyordu. Onlar için endişelenen Müslüman kardeşlerinin olduğunu bilsinler istedim.” 

Benim de yaralarım var diyenler Tüm İHH hesap numaralarından açıklama kısmına CENNET KARDEŞLİĞİ yazarak bağış yapabilir. Ya da EV yazıp 3072 ye sms yollayarak 5 tl EV yazıp 4072 ye sms yollayarak 19 tl destek olabilir.