27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Çikolata kokusuna adanan bir ömür

Godiva çikolatanın ana şeflerinden Jean Apostolou ile çikolata ve çikolata tutkusu üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Bahar ERDOĞAN27 Kasım 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Çikolata kokusuna adanan bir ömür

Çikolata tutkunuz nasıl başladı?

12 yaşındayken çikolataya ve çikolatacılığa merak sardım. 9 yaşındayken ailemle birlikte Belçika’nın kırsal bir bölgesinden Brüksel’e taşınırken tren istasyonunda indiğim zaman beni ilk çikolata kokusu karşılamıştı. Tamamen tesadüfen ailem çikolata fabrikasına 150 metre uzağındaki bir evi tutmuştu. Her sabah okula giderken çikolata beni baştan çıkartıyordu ve ilk aşkım çikolataydı. 13 yaşından itibaren de bu tutkumun peşinden giderek Belçika’da bir pastacılık okuluna kayıt oldum. Bunca senelik tecrübemde de her gün duvara bir tuğla koyar gibi üstüne bir şeyler ekledim.

Çikolataya tutku duyduğunuz için işiniz hobiniz diyebilir miyiz?

Herkes gibi kendimi ve çocuklarımı beslemem için bir işe ihtiyacım var. Ama bu benim için tabii ki asla bir iş değil aşk bu. Her gün yeni bir şey üretmek zaten sevilmeden yapılabilecek bir iş değil.

Her gün düzenli çikolata yiyor musunuz?

Evet tabii ki her gün en az 200 gram çikolata yiyorum.

Sıkılmıyor musunuz?

Asla büyük bir zevk!

İyi bir çikolatayı nasıl anlarız?

Marka çikolatayı kaliteli yapmaz. En iyi çikolata için içinde bulunacak malzemelerin en iyisi kullanılmalı. 

Peki bir çikolatanın bozulduğunu nasıl anlarız?

Çok kolay çikolatayı ısırdığınızda dış kabuğu yumuşak bir şekilde kırılıyorsa bozulmuş demektir. Parlaklık da önemli beyazlamış, grileşmiş bir çikolata bozulduğunun işaretidir.

Bozuk çikolatanın zararı var mı?

Çikolatanın negatif durumu yok. Sadece zevkini kaybedersiniz.

Marketlerden paketlenmiş olarak aldığımız çikolatalar gerçek mi?

Oralarda gördüğünüz çikolatalar çok iyi ortalama çikolatalar. Tabii iyi kombinasyonlu bir çikolatayı asla markette bulamazsınız.

Kalite ile fiyat doğru orantılı mı?

İyi şeyler iyi fiyatlara satılır. Ama ulaşılabilir fiyatta da iyi çikolata bulmak mümkün.

Bu sene Godiva’nın yeni yıl çikolatalarında neler göreceğiz?

Büş ve Noel diye adlandırılan bir Avrupa geleneği olan Büş çikolatalarımız var. Belçika ve Fransa’da yeni yıl dönemine özel pastalar geliştiririz. Bunlardan birinin adı da Büş ve Noel bizde bu kekten ilham alarak çikolatalarımızı geliştirdik. Üç yeni lezzet katıldı kestaneli büş, kestane ve taze krema birleşim, bomlbeng pastasını direk çevirdik. Bir de kahveli ganajdan oluşan mochalı büş de geliştirdik. Yoğun çikolatalı büş tasarım ekibimiz sayesinde bir de göz alıcı kutulara konuluyor.

Çikolata tutkum 9 yaşında başladı. Bu yaşıma kadar her gün duvara bir tuğla  koyar gibi tecrübeme bir şeyler ekledim.

Çikolatanın sonunu Çinliler getirecek

2050 yılında çikolatanın biteceği söyleniyor doğru mu?

Her dedikoduda biraz gerçeklik payı vardır. Gerçek olan şey şu ki çikolata asla raflardan eksik olamayacaktır. Ama doğru olan şey şu ki çikolataya olan talep artıyor. Hindistan, Çin gibi yüksek nüfusu olan ülkeler eskiden çikolata tüketimi yapmazken şimdi talepleri artmaya başladı. Bu nedenle de artan talebe karşı dünya sadece verebileceği kadarını verebilir. Talebe göre tabii ki üretimde bir azlık söz konusu.

Sarımsak ve çikolatayı hiçbir arada düşündünüz mü?

Bu zamana kadar çikolatayla yaptığınız en farklı şey neydi?

    Kişisel olarak çikolatayı meyve ve çiçekleri birleştirmeyi seviyorum. Ama çikolatayı her zaman tatlı hayal etmeyin. Tuzlularla da birleştirilebilir. Mesela keçi peyniri, Rokforla birleştirilmiş çikolatalar yaptım. Garip gelebilir ama inanın çok güzel tadı oluyor.

Peki çikolata ile asla birleşmeyecek şey nedir?

Tabii ki sarımsak! Çok zor ikisinin birleşmesi. Sarımsak gerçekten zor bir malzeme.