19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Çınar: FETÖ ABD’de Türkiye düşmanlığı için milyonlarca dolar harcıyor

Yıllardır Ermeni ve Yahudi lobilerinin Türkiye aleyhinde kirli oyunlarını sergiledikleri sahneye şimdi de FETÖ çıktı. Türkiye’ye yönelik kara propaganda ve kirli örgütlerle mücadele eden Turkish Heritage Organization’ın Başkanı Ali Çınar, ABD’deki FETÖ yapılanmasını ve terör örgütüyle mücadelede Türkiye’nin yaptığı çalışmaları anlattı.

KEMAL GÜMÜŞ6 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Çınar: FETÖ ABD’de Türkiye düşmanlığı için milyonlarca dolar harcıyor

Türkiye, sınır içinde terör örgütleriyle, sınır ötesinde ise şer lobilerinin kara propagandasına karşı büyük bir mücadele veriyor. Yıllardır Ermeni ve Yahudi lobilerinin Türkiye aleyhtarlığı üzerinden yaptığı çalışmalara son olarak FETÖ eklendi. Türkiye’yi demokrasiden uzaklaşan, teröristlere destek veren ülke imajına sokmak için medya, siyaset ve işadamlarını kullanan şer lobileri hiçbir sınır ve kural da tanımıyor. Türkiye ise terör örgütleriyle mücadelede elde ettiği başarıları yurt dışında taçlandırmak için sivil toplum kurumlarıyla etkin bir mücadele yürütüyor. Bunların başında ise Ali Çınar’ın başkanlığını yaptığı Turkish Heritage Organization (THO) var. Çınar 1999 yılında eğitim için gittiği ABD’ de pek çok başarıya imza attı. Türk-Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapan THO Başkanı Ali Çınar ile ABD’deki FETÖ yapılanması ve milli mücadelemizi konuştuk. 

KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

ABD’deki faaliyet alanınız nedir? 

Turkish Heritage Organization (THO) 2015 yılında kuruldu. Washington DC Merkezli çalışan THO’ın ABD’lilerden oluşan profesyonel kadrosu ve Danışma Kurulu var. Güvenlik, ekonomi, enerji, teknoloji, insani yardım, eğitim olmak üzere altı konu üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’nin tanıtımını yaparken, propagandaya anında cevap verecek çalışmalar yürütüyoruz: panel, konferans, araştırma, haber, kongre ve senatoda tanıtım toplantıları düzenliyor, düşünce kuruluşlarıyla ortak çalışıyoruz. THO, Türk ve Türk Amerikan firmaları tarafından finanse ediliyor, kar amacı gütmüyor. Lobicilik amaçlı ya da odaklı bir kuruluş değiliz. Başta Amerikan kamuoyu ve basınını bilgilendirmek, Türkiye’nin milli davalarının savunmak, Türk-Amerikan ilişkilerinin olumlu yönde geliştirilmek için eğitici ve bilgilendirici çalışma ve etkinlikler gerçekleştiriyoruz. 

Türkiye, FETÖ ile mücadelede maruz kaldığı saldırıları Amerika kamuoyuna anlatabiliyor mu?

Türkiye’nin resmi olarak çalıştığı lobi ve PR firmaları var. Belirli bir zorlukla karşılaştıkları kesin. Zira FETÖ ve anti-Türk grupları sistematik şekilde ciddi maddi kaynaklarla karalama kampanyalarına devam ediyorlar. Bu anlamda firmaların daha ciddi şekilde denetlenmesi ve sonuç odaklı olmaları önemli. Washington DC’de ABD yasalarına göre çalışma yapan bizim gibi kurumların yaptıkları çalışmalar etkili. Zira FETÖ ve anti-Türk grupları rahatsız oldukları için, biz de saldırılara maruz kalıyoruz.

YURT DIŞI KOORDİNASYON BİRİMİ KURULMALI

FETÖ ve PKK’nın Türkiye aleyhinde yaptığı kara propagandayla mücadelede devlet ve STK’lar neler yapılmalı?

Devlet açısından yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz: Maddi kaynakların artırılması, çalışılan firmaların ciddi denetimlere tabi tutulması, yapılan çalışmaların sonuç odaklı olması için hedefin belirlenmesi, PR konusunda ABD’li gazetecilerle daha sağlıklı iletişim kurulması, FETÖ ile mücadele için yurt dışında koordinasyon ekibinin kurulması, İngilizce kaynakların artması, Türkiye’den resmi heyet ziyaretlerinin sonuç odaklı gelmesi ve temaslarda bulunması. STK’lar açısından ise şunları söyleyebiliriz: Bulundukları ülkelerin yasalarına göre maddi destek verilmesi, (O ülkede iş yapan veya Türkiye’de ABD ile iş yapan firmaların destek vermesi gibi) birlik beraberlik inancının güçlenmesi, profesyonel ekiplerin oluşturulması, Türkiye’nin STK çalışmalarına ve önerilerini dikkate alması. THO’nun bir düşünce kuruluşu olarak son iki yılda gerçekleştirdiklerine bakarsak, başta resmi ziyaretler, paneller, PR, medya takibi, kaynak geliştirme olmak üzere, kısıtlı imkanlarla ciddi ilerleme kaydettiğini söyleyebiliriz.

FETÖ, ERMENİ LOBİSİ VE PKK İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR 

Yurt dışında Türkiye düşmanlığının en büyük merkezi lokasyonunu FETÖ oluşturuyor. Sanırım FETÖ yalnız değil. FETÖ, PKK ve diğer örgütlerin arasında bir ilişki ağı var mi?

FETÖ’nün maddi kaynakları ABD’de çok güçlü. Bu konuda çok yeterli bilgiye birçok kişi sahip değil. Türkiye’de belli bir adım atılsa da yurt dışında hem maddi açıdan güçlü bir terör örgütü hem de Türk diasporasına karşı ayrı bir anti-Türk diasporası çıkmış durumda. FETÖ üyeleri daha düne kadar sözde Ermeni soykırımı konusunda bir şey demez iken, şimdi sözde soykırımı birçok üyesi tanıyor. YPG-PKK bağlantılı Washington DC’deki kişilerle yakın ilişkilerde olduklarını biliyoruz. Sosyal medyada zaten yakın bir paslaşma ve yakınlaşma olduğu çok net. ABD Kongresi’nde Türkiye aleyhine getirilen tasarılarda ortak bir çaba var. Türkiye çok büyük ve güçlü bir ülke. Zaten içte ve dışta düşmanlar varken şimdi bunlara FETÖ de eklendi.

Ermeni ve Yahudi (Siyonist) lobileriyle FETÖ arasında nasıl bir işbirliği var?

Belirttiğim gibi, sözde Ermeni soykırımı konusunda nerdeyse Ermeni diasporası ile aynı ağızla konuşmaya başladılar. Türkiye’nin İsrail ile olan tekrar normalleşme süreci de FETÖ’yü rahatsız etti. Zaten İsrail ile bazı görüşmelerin olması FETÖ’yü rahatsız etti. Ancak Türkiye karşıtı bazı Yahudi kökenli Kongre üyelerinin FETÖ desteği ile ciddi biçimde Türkiye’yi karalamaya çalıştığını ve aleyhte tasarılara imza atmaya çalıştıklarını biliyoruz.

FETÖ, yerel ve federasyon temsilcilerini  Türkiye’ye getirip okul, dergi ve kuruluşları gezdirmek için 3 milyon dolar harcamıştı. Bu geziler network ağını geliştirdi. 

YILDA 729 MİLYON DOLAR KAZANÇ!

FETÖ’nün ABD’deki gücü ve etkisi nedir?

FETÖ liderinin 1999’da ABD’ye göç etmesi ile merkez üs olarak ciddi bir yapılanma içine girdi. ABD okul sistemini kullanarak yılda 729 milyon dolarlık bir kaynak sağlıyor. FETÖ’nün ülkedeki charter okullarına giden ABD’li öğrenci sayısı 80 binin üzerinde. Sadece Teksas’ta yıllık verilen maddi kaynak 260 milyon doların üzerinde. 26 eyalette 162 okulları var. Siyaset, kültür, eğitim ve ticaret alanında 200’e yakın vakıfları var. FETÖ kurumları, Kaliforniya, Florida, Georgia, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan, New Jersey, New York, Pensilvanya, Teksas ve Virginia gibi eyaletler ile başkent Washington D.C.’de yoğunlaşıyor.

Lobi firması kuruldu 

ABD’de kurdukları Washington Strategy adlı lobi firmaları var. Bunun dışında, PR şirketlerine 10-12 milyon dolar civarında para ödendiği biliniyor. Bu Türkiye’nin harcadığı PR çalışmasının neredeyse sekiz katı. Geçen sene ABD Kongresi’nin 88 üyesinin Türkiye’yi şikayet etmek için kaleme aldıkları mektup dışında ABD Kongresi’ne sürekli ziyaretlerle Türkiye’yi karalıyorlar. FETÖ’nün daha önce de yerel ve federal resmi temsilcileri ücretsiz olarak Türkiye’ye getirerek kendi gazete, dergi, okul ve kuruluşlarını gezdirdiği ve bu gezilerde 3 milyon dolar harcadığı biliniyor. Bu gezilerle de network’lerini ciddi geliştirdiler. 

FETÖ ile birlikte Türkiye’nin karalanmasına çanak tutan gruplara karşı ciddi bir çalışma lazım. Düşünce kuruluşu olan Turkish Heritage Organization Türk-ABD ilişkilerine zarar veren her konuda mücadele ederek başta güvenlik, insani yardım, enerji, ekonomi olmak üzere farklı konu başlıklarında Türkiye’nin sesi olmaya devam edecek.