26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

En büyük rakibim kendimim

İlkokulda mikrofonla tanışan ve profesyonel hayata çok genç yaşta başlayan şarkıcı Firuze, yılların deneyimini ‘Deli Aşık’ isimli albümü ile taçlandırdı.

Bahar ERDOĞAN2 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
En büyük rakibim kendimim

Albümünü ve özel yaşamını konuşmak için Asmalı Mescit Balkon’da bir araya geldiğimiz Firuze, “Kalıcı işler yapmak istiyorum. Bir gün kendimde maddi ve manevi bir kudret görebilirsem Türkçe caz albümü yapmayı çok istiyorum” diyor.

Müzik hikayeniz nasıl başladı?

İlkokulda mikrofonla tanıştım. Sonra lisede bunu profesyonel bir alana taşıdım. O zamanlar Balıkesir fuarının içinde çok keyifli insanların geldiği bir yerde şarkılar söylemeye başladım. Sonra ismim oradan duyulmaya başlandı ve bitmesini hiç istemediğim rüyam başladı.

O kadar küçük yaşta çalışmaya başlamanıza aileniz bir şey demedi mi?

İlk babam destek oldu bana. Bir düğünde babam elimden tutup ‘Hadi kızım bir şarkı söyle herkes sesinin ne kadar güzel olduğunu duysun’ dedi. Yani hep destekler bana. Bir de dedem müzisyen klarnet virtüözüydü. Ben küçükken klarnet sesine uyanırdım. Hatta dedem benimle çalışırdı ‘Gel bakalım kızım akşama sahnem var şu şarkı nasıldı sen mırıldan ben çalayım’ derdi. Birlikte çalışırdık.

Sonra?

Sonra ben dedemin ısrarları ile musiki eğitimine başladım. Ud çalmaya başladım. Beş şarkı çaldığımı görünce tamam yeter ben çalabiliyorum artık dedim ve bıraktım. Sanat müziğini çok seviyorum ama çok başarılı olduğumu düşünmüyorum söylerken. Ben tercihimi Türkçe poptan yana kullandım ve onun arkasındayım.

‘Deli Aşık’ ilk albümünüz hayırlı olsun. 

Teşekkür ederim. İki senelik bir çalışmanın sonucu bu albüm. Ümit Sayın çok büyük destek verdi. Benimle ilmek ilmek uğraştı. Hala da eli arkamda.

Sizin deli aşık durumlarınız var mıdır?

O olmaz mı çok deli zamanlarım vardır. Mesela bir keresinde ailem ile yaşadığım ufak bir tartışma sonrası Stockholm’e yerleşme kararı aldım. Kimseye haber vermeden hazırlandım ve ilk uçakla gittim. İki yıl yaşadım ve döndüm.

Siz bir de ‘klip çifti’ seçildiniz...              

Oyuncu ve model Craıg Maskew klipte bana eşlik etti. Maskew ile klip çekimleri sırasında iyi bir arkadaş olduk. Benim çat pat İngilizcem onun çat pat Türkçesi ile anlaştık. Bunlar da kameraya çok samimi bir şekilde yansıdı. Sanırım ondan klip çifti yarışmasında birinci olduk.

Müzikle ilgili planlarınız neler?

Kalıcı işler yapmak istiyorum. Sezen Aksu, Yıldız Tilbe, Selami Şahin gibi unutulmaz şarkılar yapmak istiyorum. Bir de bunun sonu yok şuraya geleyim diye. Şarkı söyleyebildiğim sürece hep istediğim yerde olacağım. Ama bir hayalim var. Bir gün kendimde maddi ve manevi bir kudret görebilirsem Türkçe cazz albümü yapmayı çok istiyorum.

Bu piyasada rakibiniz var mı?

Hayır. Kendimi kendime kabul ettirdiğim gün en büyük rakibimi yenmiş olacağım.

Peki ruh eşim diyebileceğiniz bir sanatçı var mı?

Zuhal Olcay’ı çok seviyorum. Yaptığı işin her zaman çok kaliteli olduğunu düşünüyorum.

Hayalimde bir adamla yaşıyorum

Aşk desem ne dersiniz?

Şarkı söylemek derim. Bakın müzik demiyorum çünkü o hepimiz için özel ve onsuz bir hayat hiçbirimiz için düşünülemez.

Ama ben gerçek aşkı soruyorum.

Kalbimde bir şeyler var ve hayalimde bir adamla yaşıyorum. Ama somut olarak bir şey yok. Kalbimdeki çarpıntıyı biri yıllar evvel görebilmişti. Bundan sonra o çarpıntıyı ve ışığı görebilecek bir adamla karşılaşabileceğimi de sanmıyorum.

Gerçek adım aile kızı ismi

Sahnede neden gerçek isminizi kullanmıyorsunuz da Firuze’yi kullanıyorsunuz?

Özel yaşamımı korumak için. Çünkü ailemin bana verdiği kimlik ismimde çok başka ve özel bir hayatım var ailemle. Sahne biraz büyü ister kendi adım daha aile kızı ismi ondan sanatçı kimliğimle uyuşmuyor. Bir de ben kendimi bildim bileli Firuzeyim bir tek kimliğimde yazmıyor. Klarnet ustası dedem bir kadına aşık oluyor adı Firuze ve kavuşamıyorlar.  Bu yüzden beni de Firuze diye çağırırdı.

Yalnız denize açılmayı seviyorum

Tekne tutkunuz nasıl başladı?

Denize olan tutkum altı aylıkken başladı. ben yürümeden önce yüzmeyi öğrenmişim. Babam belindeki kemeri çıkarıp benim belime takıp, oltada balık gibi yüzdürmeye başlamış. Tutkum o şekilde başladı bir daha da hiç bitmedi. Senenin iki-üç ayı bir şekilde denizde geçiriyordum. Şu an benim en büyük keyiflerimden birisi de yalnız başıma denizde uzun yol yapmaktır.