10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Gökay Kalaycıoğlu ile haber bahane

Yerli ve yabancı birçok müzisyeni bünyesinde barındıran müzik grubu Enbe Orkestrası ‘nın kurucusu ve efsane şefi Behzat Gerçeker ile notalar ve kelimeler arasında kaybolduk. ‘Enbe ulaşılmaz duruşunu yumuşattı mı’ dedik, “Kremlin’de de Roma’da da NATO’da da düğünde de çalarız. İşimize verdiğimiz önem duruşumuzun ağırlığını oluşturur” cevabını aldık...

Gökay Kalaycıoğlu9 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Gökay Kalaycıoğlu ile haber bahane

Gerçek bir müzisyen, tam bir yürek adamı! Sohbetinden doya doya beslendiğim, kurduğu her cümlesinden yaşanmışlık akan özel bir adam ve muhteşem bir baba! E daha ne olsun? Her masalın bir kahramanı vardır derler ya sahibini ayakta tutan... İşte tam da mevzu böyle! Yaşadığı her sıkıntıya işine duyduğu aşkla göğüs geren bu idealist müzik adamının kaliteden hiç ödün vermediği mesleki duruşu, her anını saygınlık ve ahde vefa ile ördüğü özel yaşantısını gelin beraber irdeleyelim! Müziğe gönül vermiş gençlere örnek olması temennisi ile Enbe Orkestrası’nın lideri Behzat Gerçeker ile Beşiktaş’ın incise Shangri-La Bosphorus’da buluştuk ve her hafta olduğu gibi bu hafta da haber bahane dedik... Sonrası mı? Buyurun keyifli okumalar...

Son dönemde keyifli bir etkinliğe imza attığınızı duydum. Detaylarını paylaşır mısınız?

Akasya AVM içinde, Kültür Sanat’ta yaptığımız bir etkinlik. ‘En Beğenilen’ programımızda olduğu gibi konuklarımız ve müziklerimiz var. Konser alanında performans yapıp müzikal sohbetler gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliklerde değerli müzik yapımcısı Samsun Demir ve tabii ki Enbe Orkestrası bana eşlik ediyor. Konser salonu ortamında akustik formatta şarkılar söyleniyor ve izleyici interaktif olarak sıcacık bir sohbete ortak olabiliyor ve katılabiliyor.

Kimler konuk oldu Akasya kültür Sanat’a?

Ziynet Sali, Ayşegül Aldinç, Yonca Lodi misafirimiz oldu. Simge Sağın geldi. Burcu Güneş, Işın Karaca diye devam edeceğiz. Rock grupları ve gençlere de destek oluyoruz.

Enbe Orkestrası ulaşılmaz duruşunu yumuşatıyor mu?

Enbe Orkestrası olarak çok özel yerlerde çalma şansına sahip olduk. Bir bakmışsın Roma Sarayı’nda çalmışız, bir bakmışsın Rusya’da Kremlin Sarayı’nda. NATO zirvesinden bile davet alabiliyoruz. Müzisyenler olarak işimize verdiğimiz önem, duruşumuzun ağırlığını oluşturuyor. Evet çok özel davetlerde de boy gösterebiliyoruz ama bir düğün seremonisinde de çalabiliyoruz. 

Bir yanda elit ve sofistike, diğer yanda halkla iç içe piyasaya hitap eden işler yaparak iki taraf arası dengeleme mi yapıyorsunuz?

Hepimiz konservatuar mezunuyuz, akademik işler yapıyoruz. İtalyan aryalardan, Fransız ve Latin müziklerine kadar uzanan müzik yelpazesini sunabiliyoruz. Akustik formda Türkçe müzik yapıyoruz. Bu noktada üçgeni alttan aşağı çekelim daha çok kitleye ulaşalım düşüncemiz oldu. En son yaptığımız ‘İncir’ ve ‘Olmazsa Olmazımsın’ gibi hitlerimiz var. Bu hitler sizi toplumla buluşturuyor.

AJDA PEKKAN ZAMANIN 20 YIL İLERİSİNDE

Müzik piyasasında kiminle çalışmadım desenize...

Düşünsene 30 sene boyunca TRT’nin içine girmemiş olan Ajda Pekkan bizi kırmayıp yıllar sonra TRT’deki programımıza geldi. Sanatın, müziğin, ülkemizin değerleri olduğuna yürekten inanıyoruz. Onlar bizler için çok kıymetli. Bu sanatçılar nasıl önemliyse gençler de aynı şekilde. Buray, Simge Sağın, Tuba Yurt, Ece Seçkin, İlyas Yalçıntaş var mesela bunlar da hep programlarımıza çağırdığım genç yeteneklerimiz. Sektörün büyüdüğünü düşünüyorum.

Bu gençler Enbe’den mi çıktı?

Benim çıkardığım, Elvan Günaydın, Mustafa Ceceli ile Büşra Periz de İlyas Yalçıntaş ile düet yaptı. Bu çocuklar ileride ülkenin müzik direkleri olacak.

Her önüne gelenin şarkı söylediği bir sektör fikri kulağa hoş gelmiyor sanki...

Yok! Onlar ayrılıyor, bir müddet sonra duramıyorlar. Bundan 5 sene önce çıkanların hiçbirinin sesi yok, var mı sizin hatırladığınız? Ajda Pekkan bak hala star! Çünkü çok çalışıyor, müzik listelerini takip ediyor. Yenilikçi! Ajda Pekkan Türkiye’nin 20 yıl ilerisinde modern bir yorumcu. İstese herşeyi yapabilecek durumda ama çalışıyor. Sezen Aksu ve Tarkan da aynı şekilde.

Gençlerin işi zor ama! Tarkan, Sezen Aksu, daha geçmişe gidelim Hümeyra gibi sanatçıların zamanında pasta 4’e 5’e bölünüyordu, koca koca dilimlerdi.

Şimdi öyle değil evet haklısın!. Ama diyorum ya bu devirde her sektörde öyle değil mi?

MÜZİK DİPSİZ BİR KUYU

Enbe Orkestrası ile daha yapacak şeyler var mı?

Müzik öyle bir dipsiz kuyu ki ben başında olduğumuzu hissediyorum açıkçası. Albümlerimiz iyi, müziklerimiz iyi, genç arkadaşlarımızı müzikseverlerle tanıştırdık. Dünya çapında starlarla Pavarotti gibi bir çok isimle çalıştık. Çok şey öğrendiğimizi düşünüyorum. Şimdi bu öğrendiklerimizi yeni genç arkadaşlarla paylaşma zamanı.  

Peki sizi kim keşfetti?

Ankara Devlet Konservatuarı’nda müziğe başladım. Hayallerle geldim İstanbul’a! Gençlik dönemlerimiz canavar gibiyiz. Yıllar geçti ve ben dünyanın en güzel, en özel ve güçlü sesi Barry White ile çaldım. İşte dönüm noktam o zamandı.

Barry White için çaldığınızı Türkiye’de kaç kişi duydu?

Yine istediğimiz olmadı! Muhakkak albüm yapıp insanların kalbini kazanmamız ve yer etmemiz lazımdı. Yıllar yılı müzikseverlerin kalbinde yer bulabilmek için, debelendik durduk.

Kimler Enbe’den çıktı? 

Mustafa Ceceli’ye ilk ben teklif ettim Enbe albümünde şarkı söylemesini. Aslı Güngör, Elvan Günaydın, Altan Çetin ile ilk defa birlikte single yaptık. Yeni arkadaşlardan Büsra Periz var, İlyas Yalçıntaş bizimle İncir’i söyledi. Benim yaptığım iş sadece müzikseverlerle yeni genç arkadaşları tanıştırmaktan ibaret. Onlar daha iyi yerlerde olacak, biz de daima onların yanında olacağız. İşimde odağım maneviyatım, maddiyatla işim yok. Müziğe gönülden bağlıyım.

Müzikseverlerin kalbinde yer bulmak için debelendik durduk. İşimde odağım maneviyatım, maddiyatla işim yok.

AVRUPALILARA UDU, KANUNU SEVDİRMEK İSTİYORUM

Enbe Orkestrası’nın hedeflerinde neler var?

Benim hayalim, Avrupa’da müzik sektöründe bir ses getirebilmek. Bu genç arkadaşlarımızı da alalım istiyorum. Adamlara müziğimizi, udumuz, kanunumuzu, etnik enstrümanlar arasına gizleyerek dineletelim, sevdirelim.

Bunu yapabilmek sizce kolay olur mu?

Zor diye biz de bu işi bırakalım mı?  Bizim udu kullan ama dozajını az kullan, aralara serp. Bunu yapabilir ve dünya müzik sektöründe bir ses getirebilirsek işte o zaman tamamdır!

Avrupa’da Türk müzisyenler top ten listesine girmiş ve liste başı olmuş. Düşünebiliyor musunuz?

Bundan daha güzel ne olabilir ki?

TARKAN BAŞKA BİR DÜNYANIN İNSANI!

Size müzisyen fabrikatörü diyorlar, neden?

Fabrika denince tek tip üretim akla geliyor. Bizim iş fabrikasyon olmaz. Her biri ayrı renk, ayrı his ve ayrı dokudur. Zaten farklı noktalardaki insanlardan müzisyen çıkıyor. Tek düze olmaları mümkün değil! Müzisyenlere bir bakalım, Tarkan başka bir dünyanın insanı mesela, başka bir özel. Sezen Aksu’ya bak, başka bir ruhu var.

Şanslı mıydınız, hırslı mı?

Doğru çalışmamla övünürüm. Çok çalışırım. Hayatım boyunca da şansa hiç inanmadım. Allah yukarıdan bakar ve bu yönetmen Behzat çok çalışıyor ben buna birazcık yardım edeyim der. Şans değil de oyunu kuranın desteklediğini düşünüyorum.

Bunca emek verip de maneviyatınızın zedelendiği oldu mu?

Oldu tabii, olmaz mı? Her işi kim başarmış ki dünyada? Önceki yıllarda benim de çok yanıldığım oldu. Bakış açımda yanlışlıklar vardı. Kendini toparladıkça da tecrübe denen kavram oluşuyor işte.

Mustafa Ceceli adam gibi adamdır

Kim üzdü mesela?

Samsun Demir getirdi 19 yaşında bir çocuk. En büyük hayali Behzat Gerçeker ve Enbe Orkestrası. Ajda Pekkan ile düet yaparsın dedim. Neyse yaptık şarkıyı, koyduk albüme. Aradan iki yıl geçti çocuk bir röportajda diyor ki Ajda Pekkan ile düet yaptım! Nasıl oldu diye sorulduğunda da adımı geçirmiyor. Bu tarz davranışları sevmem ve alanımdan çıkarırım. Hassasız, biz gönül isiyle yapıyoruz işimizi. Ahde vefa önemli konu!

Amaç ne ki burada yani, saçma olmuş?

O ortamda başka şekilde görünmek istemiş olsa gerek. Mustafa Ceceli mesela çok kadirşinas bir adamdır, adam gibi adamdır. Star oldu, geldi üç yıl sonra ‘Unutamam’ı söyledi. Elvan Günaydın gibi genç bir çocukla düet yaptı yardım için. Enteresandır çalıştığı adamların karakterini Ajda Pekkan yürürken anlıyor. Ben daha o seviyede değilim.

Hakikaten ya Enbe’nin kuralları neler?

İyi kalpli, düzgün insanlardan iyi bir aile oluşturabilmek. İnsanlık aslında çok basit.

Günde kaç saat müziklesiniz?

Günde 8 saat orkestrayla birlikteyim. Eve gidiyorum evde de istemdışı gidip piyanonun başına oturuyorum. Eşim de piyanist, Operada Devlet Sanatçısı. Alışmışız ya!

Enteresandır, Ajda Pekkan çalıştığı adamların karakterini yürüyüşünden anlar. Ben daha o seviyede değilim...