26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

GERİ SAYIMA BAŞLADI

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından hayata geçirilen İstanbul Müzik Festivali bu sene 45’inci yaşını kutluyor. ‘Sıradışı’ temasıyla hareket eden festivalde bu sene de birbirinden usta isimler yer alıcak. Programın detaylarını Festival Direktörü Yeşim Gürer Oymak’tan dinledik.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK 19 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
GERİ SAYIMA BAŞLADI

Her yıl müzik tutkunlarının merakla beklediği İstanbul Müzik Festivali geri sayıma başladı. 29 Mayıs-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde klasik müzik tutkunlarını dünyanın en iyi isimleri bekliyor. Müzikseverlere, klasik repertuvarın yanı sıra yeni keşifler, disiplinlerarası çalışmalar, multimedya öğelerinden yararlanan yapımlar, farklı dönemler ve müzik türleri arasında etkileşim kuran performanslarla yepyeni konser deneyimleri yaşatacak bir program sunan festival birbirinden iddialı 26 konser sunuyor. Yaşayan en önemli klasik müzik bestecilerinden Philip Glass’ın son eseri ‘11. Senfoni’de 45’inci İstanbul Müzik Festivali kapsamında Türkiye’de ilk kez seslendirecek.

Daha fazla disiplinler arası geçişin olduğu, multidisipliner projelerin, daha farklı mekânlarda, farklı konser deneyimleriyle bizi beklediğini söyleyen Festival Direktörü Yeşim Gürer Oymak sözlerine şöyle devam ediyor: İstanbul’un kültür hazinesini kullandığımız, mekanlarına gittikçe daha fazla yayıldığımız, içeriği mekanla konuşturduğumu projelerimiz olacak. Debussy Quartet & Circa Ensemble ile birlikte sahne alacak. Bir piyano resitalini arkada Kandinsky&Chagall’in resimleri ile dinleyebilecekler. Veya bir barok müziği ile İtalya’da yolculuğa çıkacağız. Müzik türleri arasında sınırların kalktığı cesur ve yaratıcı olduğumuz bir festival programı bizi bekliyor.

Birbirinden başarılı orkestraların sahnede tüm hünerlerini sergileyeceğini söyleyen Oymak “Viyana Oda Orkestrası, Londra Oda Orkestrası, St. Petersburg Oda Filarmonisi, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası da bu sene bizimle olacaklar. 25’inci yılını kutlayan Tekfen Filarmoni Orkestrası çok önemli sanatçılarla farklı birleşimlerin olduğu bir program sunacak” diyor. Bu sene şehrin tüm sokaklarına yayıldıklarına da vurgu yapan Oymak, “Yeniköy’deki birçok mekan bu sene müzik rotası olacak. Galata Mevlevihanesi’nin bahçesindeki Gülistan Konseri Kayhan Kalhor, Derya Türkan, Ali Bahrami Fard gibi usta sanatçıları ağırlayacak. Şirin Pancaroğlu’nun Şimdi Ensemble adlı topluluğu Kapalıçarşı’da konser verecek. Yani İstanbul’a yayıldığımız, şehirle birlikte festivali de deneyimleyecekleri bir festival programı sunuyoruz” diye ekliyor.

Yeni umutlara yelken açacağız

Böyle bir dönemde 26 konserlik bir festival programı sunmanın çok önemli olduğunu vurgu yapan Oymak “Programı gören insanlara çok büyük bir umut vereceğini düşünüyorum. Bu ülkenin geleceğine biz çok fazla inanıyoruz. Bu sanatçılarla böyle bir festival programını hakikaten çok zor şartlarda çalışarak yaptık. Ben bizi takip eden insanlara da aynı umutları vereceğini düşünüyorum. Bence çok iyi bir katılım olacak. Böyle zamanlarda bir arada olmaya o kadar çok ihtiyaç var ki bu karamsarlığı kültür-sanat ortadan kaldırıyor. O yüzden ben bu yıl festivalin daha da kuvvetli olacağını düşünüyorum” sözlerini de ekliyor.

Dünyaca ünlü Philip Glass da İstanbul’da olacak

Bu sene baştanbaşa yeniliklerle dolu olduğunu söyleyen Oymak, Türkiye’de ve dünyada müziğe kültüre büyük katkılarda bulunan sanatçılara ödüller verdiklerini dile getiriyor. “Bu yıl ‘Onur Ödülü’ müzik yazarı, radyo programı yapımcısı, öğretim üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Konser Salonu’nun 20 yıldır programlarını yöneten sevgili Evin İlyasoğlu’na veriyoruz. 80’inci yaşını kutlayacak olan Philip Glass’a da ‘Yaşam Boyu’ başarı ödülü veriyoruz. Glass, özellikle 20’nci yüzyıla damgasını vuran sanatçılarla yapmış olduğu ortak projelerle önemli kişiliklerden biri.”