26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Hanım sultanların modası

Üsküdar’da yaşamış valide sultanların ve padişah kızlarının yaşadıkları döneme ait kıyafetler, geleneksel kitre yöntemi ile yeniden gün yüzüne çıktı.

Bahar ERDOĞAN4 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Hanım sultanların modası

Hanım Sultanlar Şehri olarak bilinen Üsküdar’da, Osmanlı Sarayı’nın zarif sultanlarının kılık kıyafeti esas alınarak bebekler tasarlandı. Projeyi ve amacını konuştuğumuz Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu proje bir sembol, bir işarettir. Bunlar aslında topluma ‘’Bakın aslımızda bunlar var nereye gidiyorsunuz, değerlerimizi unutmayın. Bunlar çok anlamlı, çok daha güzel, çok daha asil demek istiyoruz” diyor.

Saray sultanlarının bebeklerini hazırlama fikri nasıl ortaya çıktı?

Üsküdar, bir ‘Hanım Sultanlar Şehri’. Dolayısıyla bu proje için en doğru zemin Üsküdar’dı. Bir de bizim kâtip ve kâtibelerimiz var biliyorsunuz ‘Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur’ şarkısı var ya biz oradan yola çıkarak yolumuzu bulduk. Mihrimah Sultan, Cemile Sultan, Kösem Sultan, Adile Sultan gibi. Osmanlı Dönemi’nde kadınların isimlerinin sonunda hep sultan denmesi sarayların içindeki hayat, giyim kuşamları bizi bu noktaya kadar getirdi.

Peki bu koleksiyonda neler var?

Koleksiyonda, özellikle 15’inci yüzyıldan itibaren her yüzyıla ait sarayın haremdeki yaşam tarzı, giyim tarzı var. O dönemlere ait her bir yüzyılın motiflerini resmeden, ortaya çıkaran giysileriyle görmek isteyenlerin huzurlarında. Beş-altı ay sonra da bu bebekleri satışa hazır hale getirerek satmayı düşünüyoruz. ‘İyi ki Üsküdar var!’ mottosuyla.

En çok öne çıkan sultan hangisi?

Hepsi ayrı ayrı değer ama Kösem Sultan, Mihrimah Sultan ve Adile Sultan biraz daha fazla ön plana çıkıyor. 

Osmanlı’nın değişen dönemlerinde kıyafetlere ne gibi değişiklikler gözlemleniyor?

Aslında tüm kıyafetlerdeki genel felsefe aynı. Ama saray içerisindeki giyim tarzındaki farklılıkları daha çok motif ve renklerde görüyoruz. 

Bu serginin amacı nedir?

Bir toplumun çocuklarına hükmediyorsanız işiniz kolay demektir. Biz aslında çocuklarımızla, gençlerimizle ilgili üzerimize oynanan oyunlara bir dur demek istiyoruz. Bu işin Batıca en kolay yolu semboller üzerinden gitmektir. Bu proje bir sembol, bir işarettir. Bunlar aslında topluma ‘’Bakın aslımızda bunlar var nereye gidiyorsunuz, değerlerimizi unutmayın. Bunlar çok anlamlı, çok daha güzel, çok daha asil” demek için yaptık.

“Biz çocuklarımızla, gençlerimizle ilgili üzerimize oynanan oyunlara bir ‘dur’ demek istiyoruz.”