11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

İngilizlerin çizilen karizmasını kurtaran bulut

Çanakkale Savaşları’nın en sıra dışı hadisesi aslında Hasta Adam'ın topraklarına göz diken modern Haçlı ordularını daha önce görülmedik bir şekilde mağlup etmesidir. Çünkü bunu hiç beklemiyorlardı. Diğer yandan İngilizlerin ‘Norfolk Alayını’ bir bulutun yok ettiği iddiası var. Olay aslında İngilizlerin savaş sonrası kendi halkını kandırmak için uydurdukları efsane gibi görünüyor. Ancak bu masala en çok Türkler inandı.

İBRAHİM SARP12 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İngilizlerin çizilen karizmasını kurtaran bulut

Çanakkale Savaşları, Birinci Dünya Savaşı içinde, tarihin en kanlı muharebelerinin cereyan ettiği bölümü olarak bilinir. Bu savaşlar Türk’ün sayısız zafer, şan ve şerefle dolu tarihinin en parlak sayfasıdır. Savaş cephede yapılır ama sonucunu propaganda belirler. İster kazanın ister mağlup olun eğer iyi bir propaganda yapabilirseniz her halükarda galipsinizdir. İngiliz bunu hep yapar, Amerikalılar da...

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102’nci yıldönümünde şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyorum. Bir milyon düşman askerinin saldırdığı küçücük bir kara parçasında onlara karşı direnen Bir milyon kahraman Osmanlı askeri... Bir asırdan fazladır unutmadık, asırlarca unutmayacağız.

İNGİLİZLERİ KAÇIRAN BEYAZ BULUT

Çanakkale Savaşı’ndan 50 yıl sonra 33 Yeni Zelandalı eski asker, hareket eden ve askerleri alıp götüren dev boyutlu parlak beyaz buluttan söz ettiler. Onlara göre bu bulut bir UFO’ydu. Türklere göre ise bu bulut bir mucizeydi. Çünkü Norfolk Alayı eğer o sabah ani baskını yapabilseydi, Türkler kaybedeceklerdi. Anlattıkları masalımsı olay şöyle:

Tarih 22 Ağustos 1915, yer Gelibolu. İngilizlerin başkomutanı Sir Hamilton korkunç bir yenilgiye uğrayacaklarını anlamış ve savaşı kazanmanın tek şansını taze güçlerle birlikte yapılacak büyük bir saldırıda görmüştü.

Norfolk Alayı ölüm vadisine dönmüş Çanakkale Cephesi'ne son çare olarak sürüldü. Seçkin Kraliyet birliğinin 4’üncü taburuna Tekketepe ve Kavaktepe'ye hücum emri verilmişti. Donanma hücumdan önce o tepeleri bombardımana tutmuş, taş üstünde taş bırakmamıştı. Tepenin doruğunda beyaz bir bulut vardı. Tepeyi ele geçirmek için ağır adımlarla ilerleyen askerler sırayla beyaz bulutun içine girdiler ve sonrasında görünmez oldular. Kısa bir süre sonra o bulut, yükseldi ve kuzeydoğuya doğru hareket etti. 45 dakika sonra da gözden kayboldu. Arkadan yetişenler tepeyi tutacak olan 267 askerden hiçbirine rastlamadı; ne ölülerine ne de dirilerine... Sanki yer yarılmıştı da yerin dibine geçmişlerdi.

MASAL MI GERÇEK Mİ

Kimilerine göre olay kelimesi kelimesine gerçek, kimilerine göre ise İngilizlerin yenilgiyi maskelemek için uydurduğu bir masal. Ama bu masala İngiliz halkı inanacakken Türkler balıklama atladı: Allah, “Türkleri korumak için, İngiliz alayını bir bulutun içine alıp yok etti. Biz de savaşı kazandık."

Elbette 'Göklerin ve yerin orduları Allah’ındır. Allah, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.' Bu konuda zerre şüphem yok. Fakat bu başka bir şey. Hadisede pis bir propaganda kokusu var. 

GENERAL HAMİLTON'UN TELGRAFI

Ian Hamilton, İngiliz Savaş Bakanı Lord Kitchener'e yolladığı telgrafta, olayı şöyle anlatıyor:

Savaş sırasında 163’üncü Tümen her bakımdan üstün olduğu bir anda çok tuhaf bir şey oldu. Türklerin zayıflamakta olan güçlerine karşı, Albay Sir H. Beauchamp, yürekli ve kendine güvenen bir subay olarak büyük bir çabayla hızla ilerledi ve savaşın en güzel bölümü böyle başladı. Savaş daha kızışmış ve ortalık iyice karışmıştı. O sırada askerlerin çoğu yaralı ve susuzluktan perişan durumdaydılar. Bunlar karargaha ancak gece geri dönebildiler. Ama Albay, 16 Subayı ve 250 askeriyle düşmanı önüne katmış, hızla ilerlemeyi sürdürmekteydi. Daha sonra bunlardan hiçbir haber alınamadı. Ormanlık bölgeye saldırdıktan sonra gözden kayboldular ve sesleri de duyulmaz oldu. İçlerinden hiçbiri geri dönmedi.

267 kişi hiçbir iz bırakmadan kaybolup gitmişti....

TANRI TÜRKLERDEN YANA

Hamilton günlüğüne ise şöyle not düşer:

22 Ağustos 1915 günü çalılık arazi içinde cereyan eden karşılıklı düello korkunç bir şekilde hükmünü sürdürdü. Sis ve topçu ateşi yönünden, Tanrı dün Türkler'den yanaydı...

SORULAR... SORULAR... SORULAR...

Biraz aklı selime yer açınca, gerek Hamilton'ın notlarından gerekse iddiayı ortaya atanların 50 yıl sonra konuşmaya karar vermesinden dolayı etrafta uçuşan bir sürü soruyu görmek mümkün.

Mesela ‘Düşman bir milyon kişilik dev bir orduyla yaptığı saldırılarla savaşı kazanamadı da son 267 kişilik küçük bir birlikle saldırıya geçince mi kazanacaktı?’

Veya ‘250 bin Türk askeri şehit olurken, 5 yüz bin asker yaralanırken gelmeyen ilahi yardım, son saldırıda mı geldi?’

‘Allah İngilizlere mi yoksa Türklere mi yardım etti?

'İngilizleri bulut içine alıp, Türkleri ölümden mi kurtardı?’ gibi...

İNGİLİZ'İN ZÜĞÜRT TESELLİSİ

Bu efsane üzerinden Büyük Britanya'nın Çanakkale'de çizilen karizmasını bir bulutla nasıl galibiyete çevirdiğini okumak mümkün.

Kayıtlara göre ortada bulut filan yok. 267 İngiliz askeri siste kaybolmuş. Olay bu. Belki kendi topçuları vurmuş, belki Türk askeri... Veya esir de alınmış olabilirler.

Bulut maskesine saklanmış bir uzay gemisinin onları alıp götürdüğü fikri ise çok inanılmaz şekilde fantastik...