26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kellik artık kadınların sorunu

Son zamanlarda Keira Knightley’den Nurgül Yeşilçay’a herkes saç dökülmesinden şikayetçi. En son Demet Akalın “Topik kullanıyorum” deyince konuyu uzmanlarına sorduk. Bakın kadın tipi kelliğin altında ne var...

Büşra UĞRAŞ25 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kellik artık kadınların sorunu

Saçlar kişinin tarzını gösteren bir belirteç gibi. Kişiyi daha bakımlı gösteren kıymetli bir aksesuvar. Ancak bu aksesuarın kullanılabilir olması için sağlıklı ve bakımlı olması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuyu gündeme getirense ünlü şarkıcı Demet Akalın. Saçlarının döküldüğünü ve bunu gizlemek için çeşitli ürünler kullandığını açıklayan şarkıcı bir anda saç dökülmesi problemine de dikkat çekti. Daha önce Nurgül Yeşilçay ve Keira Knightley gibi isimlerin de aynı dertten müzdarip olduğu konuşulmuştu. Biz de konuyu Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif cerrahi uzmanı Tolga Yener’e soralım dedik...

Yener, bize saç dökülmesinin nedenlerini anlattı: “ Bu üç aşamalı bir döngü. önce saç büyür, ardından dinlenme fazı gelir son aşamada da dökülür. Bu her kıl kökü için farklı zamanlama ile olduğundan hep saçlı görünürüz. Oysaki saçlarımız bir yandan uzar, diğer yandan dökülür. Günlük 150 saç teli kaybı normal olarak kabul edilir. Bu sayının üzerindeki dökülme dikkate alınmalı.

SAÇ EKİMİ KADINA GEREK AMA ERKEK YAPTIRIYOR

Son yıllarda kadınlarda saç dökülmesinin arttığını belirten Yener “Ağırlaşan günlük yaşam koşullarının verdiği stres, maruz kalınan kimyasallar ki buna saç bakım ürünlerinin bir kısmı da dahil, çeşitli isimlerle gündeme gelen şok veya tek yönlü diyetler gün geçtikçe kadınlardaki saç dökülmesi görülme sıklığını arttırıyor” diye açıklıyor ve ekliyor: “Eğer dökülmesi bölgesel ise saç ekimi mümkün. Bu yüzden saç dökülmesi yaşayan erkeklerde saç ekimi için uygun olanların sayısı kadınlara göre daha fazla. Benim gözlemim kadınlarda saç dökülmesi problemi erkeklerden daha fazla görünmesine rağmen erkekler daha sık saç ekimi yaptırdığı yönünde.”

PRP ALTERNATİF OLABİLİR Mİ

Saç dökülmesi problemiyle baş etmek istiyorsanız Yener’in anlattığına göre ilk yapmanız gereken dökülmenin altında yatan nedeni bulmak. Çünkü saç dökülmesi sadece kozmetik bir problem değil aynı zamanda vücuttaki başka sorunların da bir habercisi olabilir. Vitamin, demir veya protein gibi diyete bağlı yetersizlikler, hormonal dengesizliklerden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca saç köklerini ve saçlı  deriyi besleyecek saç köklerini güçlendirecek PRP mezoterapi gibi yöntemler de son derece etkili. Ve elbette uygun hastalarda saç ekimi kesin çözüm.

GÜNDE ÜÇ DAKİKA MASAJ

Yener, “Saç dökülmesi bir hastalık veya kalıtıma bağlı değilse saç dökülmesini engellemek elimizde. Bunun için mutlak surette diyete çok dikkat edilmeli. Yeterli vitamin protein alındığından emin olunmalı, eğer diyet uygulanması gerekiyorsa vitamin kürü başlanabilir, detoks uygulanabilir ve bu mezoterapi ve PRP ile desteklenebilir. Ayrıca saçlarımızı yıkarken veya bakım yaparken kullandığımız şampuan ve solüsyonların da aslında vücuda yabancı kimyasallar olduğunu unutmamalı ve saç ve cilt yapımıza uygun ürünler seçmeliyiz. Her gün saçlı deriye yapılacak masajın ne kadar yararlı olduğunu çoğu kimse bilmez, günde üç dakika kendi kendinize yapacağınız masajın mucizevi sonuçlarına inanmak sizin için bile şaşırtıcı olabilir.

PEKİ AMA NEDEN?

Tolga Yener: Çeşitli nedenlerle saç dökülmesi artar . Başlıca nedenleri birkaç ana başlık altında toplayabiliriz...

*Beslenme yetersizlikleri; özellikle  D vitamini eksikliği, demir, bakır, çinko ve protein eksiklikleri.

*Hormonal dengesizlikler; tiroid problemleri, polikistik over sendromu, hamilelik, doğum kontrol hapları, menopoz.

*Bazı  ilaçlar; tansiyon ilaçları, kalp ilaçları, artrit ilaçları ve depresyon ilaçları sayılabilir.

*Yoğun stres; çok fazla stres saçların aniden dökülmesine neden olabilir.

*Saçları Aşırı şekillendirme:  sıkı at kuyruğu, saç örgüleri, saçı düzleştirmek için kullanılan kimyasallar , fazla sıcak ve sık saç fönlemek.

*Kalıtsal etkenler; erkeklerde olduğu gibi ailede seyrek saçlı kadınların olması kalıtsal bir durum olabilir.