5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Önemsenmeyen belirtiler kalp hastalığının habercisi olabilir!

Çocuğunuz yaşıtlarından önce mi yoruluyor? Aslında peşinden koşarken enerjisine ayak uyduramayacağınız yaşlarında siz ondan daha mı enerjiksiniz? Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay, çocuklardaki kalp rahatsızlığını anlattı.

17 Haziran 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Önemsenmeyen belirtiler kalp hastalığının habercisi olabilir!

Doğumsal kalp hastalıkları canlı doğan her bin bebekten 8’inde görülüyor. Çocuklarda kalp hastalıkları yüzde 20 oranında yeni doğan döneminde ağır tablolarla ortaya çıkıyor ve acil tedavi gerektiriyor. Çocuk doktorları rutin muayenelerinde kalpte ek ses olan üfürüm ile nabız düşüklüğü gibi durumları saptayabilir ve bu gibi durumlarda kalp uzmanının kontrolünü isteyebilir. Ancak çocukların bir kısmında kalp hastalığı bulgu vermiyor ve sessiz sedasız ilerleyebiliyor. 

Bilindiği üzere sportif aktiviteler kalbe normalin çok üstünde yük bindirmektedir. Bu nedenle normal hayatında hiçbir problemi olmayan çocukların özellikle ağır sportif aktiviteler sırasında kardiyak sorunları ortaya çıkmaktadır. Halk arasında kalp krizi olarak değerlendirilen bu tablonun çocuklarda çok farklı nedenleri olabilir ayrıca erişkinlerdeki kalp krizi ile benzerliği yok denecek kadar azdır. Genellikle kalp kası hastalıkları, doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları ve ritim bozukluğu olan çocukların spor yapması önerilmez. Bu nedenlerden ötürü özellikle yorucu spor yapan çocukların yılda bir kez kalp sağlığı açısından uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Gözden kaçırılmaması gereken 10 belirti

Hızlı ve zor soluk alıp verme, morarma, çarpıntı, kalp atışının aşırı hızlı, aşırı yavaş veya düzensiz olması, kalpte üfürüm duyulması, göğüs ağrısı, bitmeyen ateş, büyüme gelişme geriliği, çabuk yorulma, aşırı halsizlik, eklem ağrısı ve şişliği, kalbin büyük olması ve ana damarların yerleşimindeki anormallikler.

Erken müdahale hayat kurtarıyor!

Hamilelikte doğumsal kalp hastalıklarının tanısı konulabiliyor ve erken müdahale hayat kurtarıyor. Bu nedenle; hamilelik döneminde düzenli muayenenin asla atlanmaması gerekir. Bu hastalıklar her zaman bulgu vermediği için hayatı aniden tehdit eden durumlar oluşturabilir. Her çocuğa mutlaka bir kez de olsa kardiyolojik testler yapılmalı, sonuca dayalı olarak doğumsal hastalık olmadığı netleştirilmelidir. Sportif aktivite çağına gelen çocuklara da EKG ve Ekokardiyografi gibi kalp testleri yapılmalıdır. Erişkin yaşta oluşabilecek kalp ve damar hastalıkları çocukluk çağında başlıyor, bu yüzden çocuğunuzu kalp rahatsızlıklarına karşı korumak için onları erken yaşta spora teşvik edin ve doğal gıdalarla beslenmelerine dikkat edin. Unutmayın ki spor kalbin dostu, paketlenmiş hazır gıdalar ise düşmanıdır.