20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ormanların bekçisi: Ayda Kır

İstanbul’un eşsiz güzelliklerinden biri Aydos Ormanları 58 yaşındaki Ayda Kır’a emanet. 28 yıldır gözetleme kulesinde çalışan Kır, hem evinin işlerini yapıyor hem de elinde dürbün yaz-kış demeden ormanı gözetliyor.

Bahar Erdoğan6 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ormanların bekçisi: Ayda Kır

İstanbul Aydos’ta ormanların 28 yıldır koruyuculuğunu yapan Ayda Kır, boynunda dürbünü elinde oyası, kulağı telsizde tüm gün gözetleme kulesinde çalışıyor. Bu kule aynı zamanda 58 yaşındaki Kır’ın yaşadığı, çocuklarını büyüttüğü evi... Yıllar önce eşinin gözetleme kulesinde çalışmasıyla başlıyor Ayda Teyze’nin hikayesi… Eşinin yanına gözetleme bekçiliği yapacak başka biri aranırken Ayda Teyze işe talip oluyor. İşi kadar yaşamı da enteresan olan Ayda Teyze ile yaşamına dair sohbet ettik.

TELSİZ BAŞINDA ÖRGÜ  

Eşiyle birlikte Aydos Ormanları’nı yangın tehlikelerine karşı gözetlemeye başlayan Giresunlu Ayda Teyze tüm gün işbaşında. Tabii evi ve işi bir arada olunca boynunda dürbünü elinde oyası, kulağı telsizde gözetliyor. Kulesi bekçiliğinin nasıl başladığını sorduğumuz Ayda Teyze başlıyor anlatmaya: Eşim kule bekçiliğinden emekli oldu. Ama ben hala çalışmaya devam ediyorum. Alıştık artık buraya şehrin gürültüsünden, kirliliğinden uzak bir yaşamımız var. Çocuklarımın biri üç diğeri dört yaşındayken burayı ev belledik, o gün bugündür işi bırakmayı düşünmedik. Hatta öyle ki bundan yaklaşık 10 yıl önce Sultanbeyli’nden başlayıp bizim kuleye kadar gelen yangında bile binayı terk etmedik. Çocuklarımız evlenip gittiler eşim ile birlikte yürütüyoruz bu görevi. Zaten en az iki kişi yapmalı. Biri ihtiyaçlar için aşağıya indiği zaman diğeri kulede kalmalı. Burada saatler çabuk geçmez. Bazen bir dakika bir yıl gibi gelir. Ben de bu yüzden her gün telsizi dinlerken dantel örüyorum. Hatta telsizime de bir dantelden örtü yaptım” diye anlatıyor. Ormanın içinde yaşamanın güzellikleri olduğu kadar zorlukları da olduğunu anlatan Ayda Teyze “Çocuklarım küçükken eşim şehre indiğinde korkardım. Sonuçta ormanda yalnız bir kadınsınız. Elektriğimiz bile çok yakın zamana kadar yoktu. Böyle yokluklar içerisinde bu kutsal görevi yürüttük ve yürütmeye devam edeceğiz” diyor.

AYDOS’TA GÖRÜŞ AÇIK

Ayda Teyze, saat başı kulenin merkezine nasıl rapor verdiğini ise şöyle anlatıyor: Sabah 10:00’da mesaim başlıyor akşam 19:00’da bitiyor. Saat başı da telsizden eğer her şey yolunda ise “Aydos’ta rüzgar normal görüş açık” diye rapor geçiyorum. Ama ormanda bir duman görürsem hemen merkeze bildiriyorum. Bölgeye hareket eden orman itfaiye ekipleri de yangın büyümeden önlemek için yangın söndürme araçlarıyla hızla harekete geçiyor. Gözetleme kulesine çok alıştığını söyleyen Ayda Teyze “Benim tatil izinlerim herkesten farklı. Ben yazın izinsiz çalışırım. Burada işler yazın olur. Kışın yağış olduğundan bize pek görev düşmez. Bu yüzden yıllık iznimi kışın yapar o zaman eşimi dostumu ziyarete giderim. Zaten burası yazın serin olduğundan sıcak sevmeyen biri olarak burayı ayrıca seviyorum” diye konuşuyor.