26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Son dönemde herkes vegan

Her zaman duyduğumuz, bildiğimiz bir şeydi ama son dönemlerde biraz daha ilgi çekmeye başladı veganlık.

29 Nisan 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Son dönemde herkes vegan

Hastalıklardan uzak ve uzun bir hayat yaşamak isteyenlerin sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Vegan beslenme, bir diyet yönteminden daha çok, net bir yaşam biçimi ve felsefesi olarak kabul ediliyor. Bu beslenme çeşidini seçenler ise bal, süt ürünleri ve yumurta dâhil, hiçbir hayvansal gıdayı tüketmiyor. Bu beslenme biçimini sağlıklı yaşamak kadar, çevresel ve etik gerekçelerle seçiyorlar. Kiminin cildine, kiminin uzun ömür sırrına, kiminin de daha mutlu yaşamasına rehberlik eden vegan beslenme şeklini yakından  incelemek istedik.

NELER YİYORLAR…

Vegan beslenmede dikkat edilmesi gereken temel nokta kalsiyum, protein, B12 vitamini ve D vitamini eksikliği yaşamamaktır. Bu nedenle veganlar beslenme programlarını çok iyi ayarlamalı. Bazı veganlar çiğ veganlık denilen bir tarzı savunur. Çiğ veganlıkta hayvansal ürünlerin yanı sıra yüksek ısıda pişmiş yiyecekler de yenmiyor. Peki, veganlar ne yiyor? Süt ve süt ürünleri yerine soya ürünleri, badem sütü, Hindistan cevizi sütü, pirinç sütü kullanılıyor. Yoğurdun vegan maya ve soya sütüyle yapılanını tercih ediliyor. Yumurta yerine nişastalı, patates veya kabak püreli yiyecekler, hamur işi yaparken ise soya unu veya muz tercih ediliyor. Et, tavuk, balık yerine protein içeren tahıllar, sebzeler, tahin ve yer fıstığı ezmesi tüketiliyor.

BİTKİSEL  BESLENMENİN FAYDALARI

- Metabolizma hızlandırılarak obezite riskine karşı bir etki oluşturuluyor.

- Veganların beden kitle indeksi, karışık beslenenlere göre daha düşük olduğundan kansere yakalanma riski de düşüktür.

- Bilim insanlarına göre diyabet riski yarıya düşüyor.

- Depresyondan uzak tutuyor.

- Kalp hastalığı riskini azaltıp tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

- Et yiyenlere göre ortalama yaşam süreleri daha uzun ve daha sağlıklıdır.

VEGAN BESLENMEK ÖMRÜ UZATIR MI?

Yapılan çalışmalarda vejetaryen beslenen kişilerin genellikle daha sağlıklı olduğu söyleniyor. Kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, obezite ve bazı kanser türlerinin vegan tarzı beslenen kişilerde daha az görüldüğü tespit edilmiş. Tabi vegan beslenmek tek başına sağlıklı yaşam için yeterli değil. Bunun yanında sigara, alkol ve stresten de uzak durmak büyük önem taşıyor.

KEMİK ERİMESİNE DİKKAT!

Kadınlarda günlük protein ihtiyacı 47-59 gram, erkeklerde ise 58-72 gram civarındadır. Ette olan protein aslında bir bardak kuru baklagilden de karşılanabilir. Yanında birde esmer pirinç tüketilirse yeterli miktarda protein almış olur. Veganlar kalsiyum tüketmedikleri için ilerde osteoporozla yani kemik erimesiyle karşı karşıya kalabilirler. Bundan dolayı veganlar zenginleştirilmiş soya sütü, brokoli ve karalahana gibi bitkilerden kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Fındık yiyerek de bu açığı kapatmak mümkün. Yine de bu vücudun tam ihtiyacını karşılamamaktadır. Bundan dolayı veganlar 50’li yaşlarda kemik erimesi hastalığıyla karşılaşabilirler.