27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Tabağınızda bu besinlere yer açın!

Tabağınızda bu besinlere yer açın! Meyve sebzeler sağlıklı beslenmenin yanında keyifli bir yemek için de sofralarımızın vazgeçilmezlerinden.

6 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Tabağınızda bu besinlere yer açın!

Özellikle yaz aylarında doğanın bize sunduğu bu nimetlerden mümkün olduğunca fazla yararlanmak gerekiyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, sebze ve meyveleri tüketirken de aşırıyı kaçmamaya dikkat etmek gerektiğini söylüyor.

ÇİLEK: Bağışıklığı güçlendiren ve sağlıklı bir cilt için önemli C vitamini ihtiyacımız için çilek çok iyi bir kaynak. Öyle ki 100 gr çilekle günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 60›ını karşılayabilirsiniz. 

KARPUZ: İçeriğinde bulunan likopen sayesinde kalp dostu besinler arasında yer alıyor. Kansere karşı koruyu etkisi de bulunan karpuz aynı zamanda şeker oranı yüksek meyveler arasında yer aldığı için dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Karpuzun 1 porsiyonu 1 ince dilim (200 gr) ölçüye tekabül ediyor.

KİRAZ: Kiraza kırmızı rengini veren antosiyanin, hücreleri kanser yapıcı etkenlere karşı koruyor. Antosiyaninler vücutta inflamasyonu önleyici özelliğinin yanı sıra, kas ağrılarını hafifletmekte ve kalp-damar hastalıkları riskini de azaltıyor. Kendisi gibi sapı da faydalı olan kiraz iyi bir idrar söktürücüdür.

DOMATES: Güçlü bir antioksidant olan likopen açısından son derece zengin bir sebze. Cildi UV ışınlarına karşı koruyarak yaşlanmayı geciktirici özelliği bulunan likopen, özellikle domatesin işlenmesi ve pişmesiyle birlikte artıyor. Bu özelliği ile kardiyovasküler hastalıklar, kanser (özellikle prostat, cilt, mesane), diyabet ve osteoporoz riskini düşürmede rol oynuyor.

SEMİZOTU: Sebzeler içinde en fazla omega-3 bulunduran sebze semizotu. Ayrıca cilt üzerinde yaşlanma ve kırışıklık karşıtı etkiler gösteriyor. Bu nedenle semizotu, balık tüketemeyenlerin Omega 3 ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri önemli bir alternatif. A ve C vitamini açısından da zengin olan semizotu, bol lif içeriği sayesinde kilo verme diyetlerinde de sıklıkla kullanılıyor.

Kansere karşı koruyucu etkisi de bulunan karpuz, şeker oranı yüksek meyveler arasında yer aldığı için de dikkatli tüketilmesi gerekiyor.