26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye’nin ilk gül müzesi: Güze

‘Gül kenti’ Isparta’nın Güneykent beldesinde, bin 20 metrekare alana kurulacak Türkiye’nin ilk gül müzesi ‘Güze’ye geri sayım başladı. Müzede parfüm yapmanın incelikleri de öğretilecek.

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’nin ilk gül müzesi: Güze

Isparta Güneykent’te her geçen gün ivme kazanan gül turizmiyle birlikte adını ‘Güzel’ anlamına gelen Isparta şivesindeki ‘Güze’ ve ‘Gül Müzesi’ tabirlerinden alan Türkiye’nin ilk gül müzesi Güze’de son rötuşlar yapılıyor. İlk gül dikimine rastlayan zamanda inşa edilen ve mülkiyeti belediyeye ait olan belde meydanındaki bin 20 metrekare alanda kurulu bina, Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün tarafından Türkiye’nin ilk gül müzesi olacak ‘Güze’ye dönüştürüldü. Yakın zamanda tamamlanacak olan ve yapının orijinaline dokunulmadan küçük müdahale ve onarımlarla inşa edilen Güze’de, gülün serüveni, gülün yetişmesi, işlenmesi, kültürel ve manevi değerleri, yerli ve yabancı turistlere nakledilecek.

PARFÜM YAPIMI DA ÖĞRETİLECEK

Gül müzesi ile ilgili ciddi bir yatırım maliyeti gerektiğine değinerek, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (BAKA) ‘Güze, gül projesi’ başlığı altında bir proje sunduklarını belirten Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, “Yaklaşık bin 20 metrekarelik bir alanda kurulu, içerisinde koku ve aroma terapi odası, bu koku odasında parfüm yapmanın yöntemlerini de öğreteceğiz. Bunun yanında eğitim salonları, arşiv, kütüphane, müzenin bulunduğu alan; misafirhanenin de bulunduğu estetik anlayışla yapılan çok güzel bir yapıydı bu. Projemizi sunduk, bu durum ‘ilk gül müzesi Güneykent’te kurulacak’ diye biraz deklare de oldu. Gelen tur gruplarımıza bu fikrimizi açtığımız zaman, hemen bunu gerçekleştirmemiz lazım geldi ve projenin onaylanmasını beklemeden çalışmalara başladık. İlk olarak, belediyemizin bu binasının komple duvarlarını kazıdık. Eski doğal ortamına dönüştürdük. Gülcü İsmail Efendi’den tutun da, Gülhane’nin eski fotoğraflarından, Gülhane demosu, malzemeleri, şişeleri ve gül odasıyla birlikte güzel bir müze gerçekleştirmek istedik. Küçük ama şirin, tatlı amacına ulaşan bir müzeydi bu. İnşallah, ‘Güze’nin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na verdiğimiz projesinin kabul olmasıyla birlikte, onu gerçekleştirdiğimizde, sürdürülebilir turizmin daha farklı bir boyutu ortaya çıkacak. Çünkü artık günümüzde revaçta olan konulardan bir tanesi aroma-terapi, koku yapma-kendi kokunu kendin yapma, bunlarla ilgili eğitim çalışmalara da olacağı için yıl boyunca küçük gruplarla eğitim seminerlerimiz de devam etmiş olacak. Güze de bu noktada daha da bir anlam kazanmış olacak” diye konuştu.

Serüven Gülcü İsmail Efendi ile başladı

Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, “Sadece Güneykent’imizle ilgili sunumumuzda biraz boşluğumuz var. Genel itibariyle hepsini tamamladık sayılır. Sadece dış kısmında açık Gülhane düzenlemesini oraya da yapacağız. Modern fabrikadaki ekipmanlar var, onları da sergileyeceğiz. Yani buraya gelen insan, hem bahçedeki fabrikasyon alanı gezmiş olacak, hem gül sektöründe kullanılmış olan bugüne kadarki tarihsel süreci anlatan odayı gezecek. Ayrıca, yan tarafta bulunan eski köy kahvehanemizde insanlar hem çayını ve gül kahvesini içecek, hem de diğer taraftan sanatsal fotoğraf ve resimleri izleyecek. Bununla birlikte, gül müzesinde gülün serüvenini yaşamış olacaklar. Bu noktada Türkiye’deki ilk müze burası olacak. Müftü Zade, Yalvaçlı Gülcü İsmail Efendi ile başlayan gül serüveni, bugün gerçekten gelirini ekmeğini gülden kazanan Güneykent’te farklı bir anlam daha kazandı” ifadelerini kullandı.