26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yazın varis öldürebilir

Hemen her insanın korkulu rüyası varis rahatsızlığı, yazın ölümcül tehditlere yol açıyor. Sıcak havayla birlikte damarlarda pıhtı riskinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Semih Barlas “Toplardamar içinde zaten yavaş olan kan akımı tamamen durursa pıhtı oluşur. Bu pıhtı, tedavi edilmediğinde akciğer içindeki bir damarın tıkanmasına yol açabilir” diyor.

FATMA ERSOY 1 Temmuz 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yazın varis öldürebilir

Önceleri özellikle yaşlı kadın nüfusta kendini gösteren varis, artık hemen her yaştan insanın korkulu rüyası. Çağın hastalığı olarak da bilinen varis özellikle yaz aylarında görsel anlamda kadınları rahatsız eden bir sorun. Ancak görsel rahatsızlığın ötesinde makarna görünümlü damarların içerisinde, sıcak havayla birlikte artan pıhtı riski nedeniyle ciddi ölümcül tehditlere yol açıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas, hayati tehlike oluşturan bu sağlık sorununun zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerektiğini vurguluyor. “Varisi önleyici hiçbir yöntem yoktur” diyen Prof. Barlas, “Venöz yetersizliğe bağlı varis, bir dolaşım sorunudur ve 50 yaşına ulaşan kadınların yüzde 50’sinde, tüm erkek ve kadınların yüzde 60’ında farklı derecelerde görülmektedir” ifadelerini kullanıyor. Prof. Barlas varisin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.  

Varisin altında yatan sebepler nelerdir? 

Kalıtım, gebelik, hormonal bozukluklar, aşırı kilo, uzun süre güneşlenmek ya da saunada kalmak, topuklu ayakkabılar, uzun süre oturmayı/ayakta durmayı gerektiren meslekler ve doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçların kullanılması, toplardamar içindeki kapakçıkların tek yönlü çalışmasını bozabilir. Kapakçıkların işlevlerini yerine getirememesi sonucunda toplardamarlardaki kan, geriye ayaklara doğru kaçmaya başlar. Buna Venöz Yetersizlik/Reflü adı verilir. Bacaklarımızda yarattığı belirtilerine de varis denilir.

Varis ne tür rahatsızlıklara yol açar?

Venöz reflü gelişirken, bacaklardaki toplardamarların içindeki kapakçıkların geriye kaçırması yüzünden artan basınç, bu damarları kıvrıntılı bir yapıya dönüştürür. Kıvrımlı bir damarda, kanın akışkanlığı da yavaşlar. Uzun yolculuklar, bacağa gelen darbeler, vücudun susuz kalması gibi durumlarda, toplardamar içindeki zaten yavaş olan kan akımı tamamen durur ve pıhtı oluşur. Bu pıhtı, tedavi edilmediğinde akciğer içindeki bir damarın tıkanmasına yol açabilir. Bu da ciddi ölümcül tehditlere yol açabilir.

Varisi önlemek mümkün müdür? 

Varisi ‘önleyici’ hiçbir yöntem yoktur. Zira ister yaşam-çalışma koşullarımız, ister gebelik gibi mükemmel bir olay, isterse bazı hastalıklar veya kullanımı kaçınılmaz olan bazı ilaçlar hayatımızın bir parçasıdır. Hepsinden önemlisi, aileden olan genetik geçiş en somut nedendir. Venöz yetmezlik ve varisler, bir ileri yaş hastalığı değildir. Çocukluktan yaşlılığa her dönemde görülebilirler. Sürekli topuklu ayakkabı, dar pantolon giymekten, uzun süreli güneş banyoları-sıcaktan kaçınmak; ‘anneanne çorabı’ diye bilinen eski varis çoraplarının yerine geliştirilen, kolay giyilebilen, bacağın havalanmasını bozmayan, estetik görünümlü ‘kademeli basınçlı çorapları’ kullanmak, sorunun karşımıza daha geç dönemde çıkmasını sağlayabilir.

Varislerin sülük ile tedavi edilebileceğine katılıyor musunuz?

Varislerdeki sülük tedavisinde, damarın içindeki kanın boşaltılması, böylelikle de damarın kendi üzerine büzülüp kapanması hedeflenmektedir. Kalıcı bir tedavi olmaması yanında tamamen modern bilimsel koşullardan uzaktır ve her şeyden önemlisi ciddi enfeksiyon riski taşır.

Peki tedavi yöntemleri nelerdir? 

Varis tedavisinde 2007’den sonra büyük ilerlemeler kaydedilmiş, klasik yöntemlerin önemli bir bölümü terkedilmiştir. Günümüzde Yüzeyel Köpük Skleroterapi (VFS), Yüzeysel Lazer Tedavileri, Ambulatuvar Flebektomi (AP), Endovenöz Trunkal Ablasyon (EVTA) ve Doppler Altında Kimyasal Ablasyon (DGS) yöntemleri yapılmaktadır. Ancak uygulama rahatlığı açısından Endovenöz Trunkal Ablasyon (EVTA) yöntemini tercih ediyoruz. Orta ve ileri düzeyde venöz yetmezliğinde lokal anestezi altında, damarın içine yerleştirilen bir kateter yardımı ile radyofrekans veya lazer enerjisi verilerek sorunlu damar büzüştürülür. Radyofrekans veya Lazer’e alternatif olarak geçtiğimiz yıldan beri denenmekte olan bu yöntemde, damar içine yerleştirilen kateter yardımı ile ‘cyanoacrylate’ adı verilen bir zamk sıkılıyor ve yine damarı büzüp kapatma hedefleniyor. Devre dışında kalan bu damar, vücut tarafından 8 veya 12 ay içinde emilip yok oluyor. EVTA, hangi tip kateter kullanılarak yapılırsa yapılsın, tıbbi bir yöntemdir. Yöntemin en büyük üstünlüklerinden biri, genel anesteziyi gerektirmemesi, sadece lokal anestezi altında gerçekleştirilebilmesidir. Hasta uyanıkken, girişim yapılacak toplardamarın etrafında anestetik maddeyi içeren sıvıdan bir koruyucu kalkan oluşturulmakta, böylelikle hastanın ağrı duymaması sağlanırken, damarın etrafındaki cilt ve dokuların, EVTA sırasında ortaya çıkan ısıdan zarar görmemeleri amaçlanmaktadır. Kesi işlemi yapılmayan yöntemde morluk oluşmadığı için hastanın günlük yaşantısına hemen dönebilmektedir. Girişim yaklaşık 9-17 dakika sürmektedir. Yöntemin başarısı yüzde 80 ve 90 arasında değişmektedir. 

Toplardamarın yok edilmesi sorun doğurmaz mı?

Ortadan kaldırılan Safen Toplardamar her şeyden önce sağlıksızdır ve bu nedenle vücudumuza yarar yerine zarar vermektedir. EVTA ile kapatılması hiçbir soruna yol açmaz. Kanı kalbe ulaştıran anayola yani bacağımızın en iç kısımlarında yer alan Derin Toplardamarlara ise dokunulmamaktadır. EVTA ile yok edilen toplardamarın görevini bacaktaki diğer sağlıklı toplardamarlar üstlenmektedirler.

Yemek borusu etrafında da varis olabilir

Varis rahatsızlığı sadece kadınlarda mı olur? 

Hayır sadece kadınlarda görülmez. Tüm bireylerde ortalama yüzde 50 oranında rastlanılmaktadır. Ancak kadınlarda daha çok görülür ve sıklığın yüzde 70’in üzerine çıktığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Sadece bacak toplardamarlarının içinde kapakçıklar vardır. Bunlar geriye kaçırdığında venöz yetmezlik hastalığı ortaya çıkıp bacaklarda varis adını verdiğimiz belirtileri doğurur. Vücudumuzun üst yarısındaki toplardamarlar içinde kapakçıklar yoktur ve bunların geri kaçırması söz konusu değildir. Diğer yandan yüzde ve meme üzerindeki damar belirginleşmeleri genelde kalıtımsaldır. Bunlara varis adı verilmez. Karaciğer bozukluğunda karın civarı veya yemek borusu etrafında, yine ‘varis’ adını verdiğimiz damarlar belirebilir. Bunların tedavileri bacak varislerinden tamamen farklıdır. Hemoroit (basur) ve rahim etrafında gelişen damarlar da bir çeşit varistir ve bu tabloların görüldüğü kişilerin bacaklarında da venöz yetmezlik-varis görülme olasılığı yüksektir.

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Serin kalın: Aşırı sıcak, bacaklarınızdaki toplardamarları genişletir; ağrıya yol açar. Zonklama ve hassasiyeti daha da kötüleştirir. Olabildiğince, gözenekli kumaşlardan yapılmış, bol veya rahat kıyafetler giyerek vücudunuzu serin tutmaya çalışın.

Susuz kalmayın: Gün içinde çok fazla su veya sıvı tüketerek hem vücudunuzu daha serin tutacak hem de dolaşımınıza katkıda bulunacaksınız. Unutmayın ki, yetersiz sıvı alımı, kanınızı koyulaştıracak ve pıhtı oluşma tehlikesini artıracaktır.

Hareketsiz kalmayın: Yüzme ve yürüme gibi aşırı zorlayıcı olmayan egzersizler, düzenli yapıldığında, baldır kaslarınızı çalıştıracak ve bacaktaki dolaşımı iyileştirecektir. Eğer işte veya evde çok oturmak zorundaysanız, 30 dakikada bir ayağa kalkın, parmak uçlarınız üzerinde yükselip alçalma, ayak bileklerinizi hareket ettirme hareketleri yapın. Otururken, bacaklarınızı hafifçe ileri uzatıp, ayaklarınızı yukarı-aşağı oynatın. Bunları gün içinde düzenli ve sık aralıklarla yaptığınızda, bacaklarınızdaki basıncı azaltacak ve dolaşımınızı hızlandıracaksınız.

Topuklulardan uzak durun: Baldır kaslarının iyi çalışması, bacaklardaki kirli kanın temizlenmek üzere akciğerlere doğru taşınmasını sağlar. Yüksek topuklu ayakkabılar ise bu kasları hareketsiz kılar. Düz ve ortopedik ayakkabılar giymeye çalışın.

Basınçlı çoraplar giyin: Günümüzün basınçlı çorapları, eskilerin ‘anneanne çorabı’ diye tanımladıkları varis çoraplarından çok farklıdır. Çok farklı renk ve desenlerde bulabilmek olasıdır. Ayak bileği düzeyindeki daha fazla basıncın, yukarı doğru çıktıkça azalacak biçimde üretilmeleri sayesinde ‘kademeli basınç’ özelliği taşımaktadırlar. Bu da bacağımıza, aşağıdan yukarıya doğru bir masaj etkisi yaratmaktadır. Çorapların basınçları doktorunuz tarafından size söylenmeli, bacağınız ölçülerek doğru beden seçimi yapılmalıdır. Kademeli basınçlı bir çorabı asla ezbere almayın.

Yanmak yerine suni bronzlaştırıcı kullanın: Eğer varis tedavisi görmediyseniz veya varislerinizden kurtulmadıysanız, güneş altında yanmaya çalışmayın. Bronz bir bacağa sahip olayım derken, sorununuzu kötüleştireceğinizi unutmayın. Bu işi kozmetik/suni bronzlaştırıcılarla sağlayın.

Bacaklarınızı yüksekte tutun: Oturduğunuzda, yerçekiminin varisler üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek için, bacaklarınızın altına yükseklik koyun. Bu bir puf olabileceği gibi, yattığınız zamanda küçük bir yastık da olabilir.

Gıdaya dikkat edin: Tuz tüketimini azaltmanız ve fazla kilolarınızdan kurtulmanız, bacaklarınızdaki şişliklerin azalmasını sağlar.