24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

28 Şubat’ın son kalesi

20 yıl önce postmodern darbeyle hükümet deviren aktörlerin tamamı değişti. Sadece 28 Şubat’ın arifesinde “Karargah rahatsız” manşeti atan Hürriyet değişmedi; vesayetin amiral gemisi olduğunu kanıtladı.

HABER MERKEZİ27 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
28 Şubat’ın son kalesi

Siyaset sisteminin başarılı olduğu ve hükümet düşürdüğü son darbe olan 28 Şubat 1997 MGK’sı ve sonrasında yaşanan ‘Postmodern’ süreç, demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçti. İşin trajikomik yanı Başbakan Necmeddin Erbakan hükümetini düşüren, milyonlarca kişiyi eğitim hayatından ve işinden edip fişleyen darbenin failleri hala ceza almış değil.

MİLLETE SAVAŞ AÇTILAR

Refah-Yol hükümetini düşüren vesayetin asker, yargı, sermaye, üniversiteler ve medyadan oluşan oyuncularının tamamı değişse de attığı manşetlerle ‘Darbenin şartlarını olgunlaştıran’ Hürriyet, bugün de vesayetin medya kolunun ayakta kalan son kalesi olarak varlığını sürdürüyor. Hürriyet bunu, darbenin 20. yılında attağı ‘Karargah rahatsız’ manşetiyle bir kez daha gözler önüne serdi. 28 Şubat 1997’de askerlerin yoğunlukta olduğu Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) gündem ‘irtica’ idi. Ülkede PKK terörü her gün can alırken, ‘irtica’ bir numaralı tehdit olarak gündeme taşındı. Askeri vesayet, hem yürütmeyi hem de yasamayı devre dışı bıraktı. Genelkurmay içinde oluşturulan ‘Batı Çalışma Grubu’ kamu görevlilileri, öğretmen, öğrenci, esnaf, işadamı herkesi fişledi. Türkiye, bir generalin ülkenin başbakanına kamuoyu önünde küfür ettiği utancına tanıklık etti. Bir başka general, ‘Kudüs günü’ kutlanan Ankara Sincan’da tankları yürüterek ‘darbe’ tehdidinde bulundu. Tankların neden yürütüldüğünü ‘Demokrasiye balans ayarı yaptık’ diyerek darbeyi de itiraf etti. Sonunda milletin seçtiği hükümet düşürülerek, yerine askerlerin atadığı Mesut Yılmaz hükümeti getirildi. Darbecilerin kurdurduğu hükümetin ilk icraatları arasında Kur’an Kursları’nın ve İmam Hatiplerin orta bölümünün kapatılması, rantiyenin hortumlarını kesen havuz sisteminin kaldırılması gibi uygulamalar yer aldı. 

DÖRT KOLDAN SALDIRI

MGK’da madde dayattıldı, yargı oligarşisi askere selam durdu, üniversite rektörleri yasağı uyguladı ve medya manşetleriyle darbeye zemin hazırladı. Milyonların oy verdiği, iktidardaki Refah Partisi kapatıldı, yöneticilerine  siyasi yasak getirildi. 

20 YILDIR HESAP SORULMADI

28 Şubat darbe sürecinin ardından milletin iktidara taşıdığı AK Parti döneminde, vesayetin kapattığı imam hatiplerin orta bölümleri tekrar açıldı, öğrencilere din dersini seçme imkanı verildi. Kur’an öğrenimi önündeki engeller kaldırıldı, katsayı problemi çözüldü, başörtü yasağı tarihe karıştı, Batı Çalışma Grubu ve 28 Şubat aktörlerinin bazı subayları kısmen de olsa yargı karşısına çıkarıldı. Dönemin Refahyol 

Hükümeti›ni Cebren devirmeye, düşürmeye iştirakle suçlanan aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, dönemim YÖK Başkanı Kemal Gürüz, orgeneralleri Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da yer aldığı 103 sanık hakkında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Ancak bugüne kadar hiç kimse ceza almadı, dahası darbenin medya ve sivil ayağına bir türlü dokulumadı.   

28 ŞUBATIN SON AKTÖRÜ

28 Şubat süreciyle uygulamaya konulan vesayet sisteminden TSK, YÖK, üniversiteler ve yargı içindeki uzantılarından bugün eser kalmasa da, ‘medyadaki’ uzantıları hala varlığını sürdürüyor. Dahası 28 Şubat sürecinde olduğu gibi bugün de ‘Şartları olgunlaştıran’ manşetler atmaya devam ediyor. 28 Şubat darbesinin şövalyesi Hürriyet gazetesi, bugün de ‘Karargah rahatsız’ manşetiyle 28 Şubat’ı hortlatma peşinde olduğunu gösteriyor.

SONUÇSUZ DAVADAN FETÖ’CÜLER ÇIKTI

28 Şubat davasında sanık olan yargı ve emniyetteki isimlerin bugün terör örgütü FETÖ’den tutuklu veya firari sanık olması da, ‘bugüne kadar neden kimse ceza almadı’ sorusunu yanıtlar gibi. Teröristbaşı Gülen, 28 Şubat sürecinde Hürriyet’te manşetten verilen ‘Bırak git’ açıklamasıyla süreçte önemli bir yer edinmişti. Yıllar sonra açılan FETÖ davasında ‘ağır işleyen adalet’ de FETÖ kumpası çıktı. Soruşturma, savcılık ve mahkeme süreçlerinde yer alan savcı ve hakimlerden Mustafa B., Kemal Ç. Cemil T., Mehmet Ö., Mustafa K., Muhammet A., Ali E., Haydar K., Mehmet H., Mehmet E., Vedat D., Fikret S. ve Hüseyin A., meslekten men edildi, tutuklandı veya firariler. 

KÖŞK’TE SKANDAL HABERİ KONUŞTULAR

Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Çankaya Köşkü’nde görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin Hürriyet Gazetesi’nde yer alan ‘Karargah Rahatsız’ başlıklı haberden sonra gelmesi dikkat çekti. Çankaya Köşkü’nde, basına kapalı gerçekleşen kabul, 1 saat 10 dakika sürdü. 25 Şubat Cumartesi günü Hürriyet gazetesinde yayımlanan “Karargah rahatsız’’ başlıklı haber sonrasına denk gelen görüşme, programda yer almaması nedeniyle sürpriz olarak nitelendirildi. Edinilen bilgilere göre, Başbakan Yıldırım, haberden duyduğu rahatsızlığı Orgeneral Akar’a iletti. Görüşmede söz konusu haberde kastedilen askeri kaynakların ve yeni bir cunta yapılanması iddialarının konuşulduğu tahmin ediliyor. Fırat Kalkanı Harekatı’ndaki son gelişmelerin de değerlendirildiği Münbiç ve Rakka’ya yapılması planlanan operasyonların da ele alındığı belirtiliyor. 

HÜRRİYET’E SORUŞTURMA

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Hakan Sağlam, Hürriyet’in ‘’Karargah rahatsız’’ haberiyle ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bakırköy Başsavcılığı da şikayet üzerine, 25 Şubat’ta Hürriyet gazetesinde yayımlanan ‘’Karargah rahatsız’’ başlıklı haberdeki karargahın “cunta yapılanması” olabileceğini değerlendirerek, soruşturma başlattı.