26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

‘3 gün Ankara 4 gün seçim bölgesi’ şartı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘liste kriterlerini’ ve yeni dönemde milletvekillerinden aldıkları taahhütnameyi açıkladı: “Liyakat, devamlılık ve parti ilkelerine hassasiyeti dikkate aldık. Vekiller bölgelerinde ofis açacak, 4 gün burada çalışacaklar.”

MUSTAFA KARTOĞLU22 Mayıs 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
‘3 gün Ankara 4 gün seçim bölgesi’ şartı

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, yeni dönemde milletvekillerinin seçim bölgelerinde çalışma ofisi açacağını, 3 gün Ankara’da, kalan günlerde bölgesinde çalışacağını açıkladı. Erdoğan, Bosna dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

BOSNA’YA DESTEK PROJELERİ: Benim ‘Balkan Barış Yolu’ dediğim Belgrad-Saraybosna otoyolu hayata geçirilecek. Bosna’dan yılda 13 bin ton et ürünü ithal edeceğiz. Ziraat Bankası Bosna’daki kardeşlerimize 150 milyon euro kredi tahsis edecek. FETÖ ile mücadelede de önemli mesafe aldık. Maarif Vakfı burada okullar açmaya başladı. Ayrıca, Temmuz’daki NATO zirvesinde Bosna Hersek’le ilgili eylem planının etkinleştirilmesini gündeme getireceğiz.

TÜRKİYE’NİN VİZYONU GENİŞLİYOR: Avrupa’nın vizyonu daralırken, bizim vizyonumuz genişliyor ve derinleşiyor. Ekonomiden ticarete, mülteci meselesinden Filistin sorununa, dünyadaki gelir eşitsizliğinden küresel adalete ve insani yardımlara kadar her alanda evrensel insani değerleri ayağa kaldırıyor. Buna mukabil dünyanın zengin ve kudretli ülkelerinin bunca zulüm, haksızlık ve hukuksuzluk karşısında sessizlik ve benciliği seçmesi son derece üzücüdür. Bu yüzden biz ‘Erdem, İrade ve Cesaret’ sloganı ile ortaya çıktık. 

İSRAİL’E BOYKOT HAZIRLIĞI: (İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İsrail’e yaptırım kararları) Temenni ederim ki İİT üyesi ülkeler boykot uygulamasına girerler; oralardan artık herhangi bir ürün alınması da söz konusu olmaz. Biz de ekonomik, ticari ilişkilerimizi masaya yatıracağız. Seçimin ardından adımlarımızı atacağız. BM’nin Kosova ve Bosna Hersek’te olduğu gibi orada (Kudüs’te) bir ‘barış gücü’ oluşturulması caydırıcı olur. İsrail’in BM güçlerine kurşun sıkması kolay olmaz.

BM İÇİN YENİ ATAK: (‘Dünya beşten büyüktür’ politikası) O 5’in içinde bulunanlar bu konuyla pek ilgilenmiyorlar; dışındakiler ise ne yazık ki sadece ‘haklısın, doğru söylüyorsun’ diyorlar ama bir şey yapmaya gelince pek bir hareket yok. 24 Haziran seçimlerinden sonra bu konunun üzerinde daha fazla durmamız yararlı olacak. Medya mensuplarımız da dünyanın çeşitli ülkelerine giderek oradaki medya mensuplarıyla bu tür konuları konuşabilirler. Uluslararası camia nezdinde, ‘Dünya beşten büyüktür’ konusunu çok daha iyi işlememiz lazım. Ben BM Genel Kurulu’ndan ümitliyim. Bunun zamanlamasını çok iyi yapmamız lazım. Ona göre de BM Genel Kurulu’na bunu getirmemiz lazım.

MİLLETVEKİLİ KRİTERLERİ: Ehliyet, liyakat önemli. Parlamentodaki prensiplerimize dikkat etmemiş, devamda hassasiyet göstermemiş arkadaşlarımızı listelere koymadık. Aday adayı arkadaşlardan yazılı bir taahhüt aldık. ‘Haftanın üç günü Ankara’dasınız. Hepinizin seçim bölgenizde ofisi olacak ve bu 3 gün dışında orada olacaksınız. Oralardaki çalışmalarınızı da her hafta rapor edeceksiniz’ dedik.

iNCE DOĞRULARI SÖYLEMiYOR

(CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin ‘Amerikalılar beni aradı FETÖ’nün iadesini usulüne uygun istememişiz’ iddiası) Amerikalılar iade konusunun muhatabı ya da yetkilisi olmayan birini ne diye arasınlar? Hukuk denen bir şey var. Ayrıca biz ‘120 koli’ diye bir ifade kullanmadık; ‘85 koli’ dedik. Yok efendim hepsi gazete kupürüymüş! Peki  o zaman o kişinin parlementoda kürsüden salladığı o gazete kupürlerine ne demeli? Dara düştüklerinde yaptıkları tek iş meclis kürsüsünden gazete küpürü sallamak. Kaldı ki Adalet Bakanlığı’nın ABD’ye gönderdiği koliler, FETÖ’yle ilgili bugüne kadar açılan davalar ve iddianamelerden, onların belgelerinden oluşuyor. Yalan bunların ruhuna işlemiş. Dürüstsen Adalet Bakanlığı’na müracaat edersin, ‘Bakın siz böyle böyle diyorsunuz ama bize de böyle bir şey geldi’ dersin.

MiT MÜSTEŞARI TEDBiRLERi ALDI

(Suikast ihbarı) MİT’e dünyanın değişik yerlerinden, istihbarat örgütlerinden gelen bir ihbardı. MİT Müsteşarımız bir gün önceden gitti, tedbirlerimizi aldık. Sağ olsun Bakir Bey de gerekli tedbirleri aldı. Bu tür ihbarları ilk defa almıyoruz. Ama bu ihbarlarla hareket edecek olsak hiç evden çıkmamamız lazım. Biz tedbir alırız ama bu tür tehditleri kale almadan yolumuza devam ederiz. Zira biliyoruz ki kaderin üstünde bir kader vardır.