27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

ABD ilgi gösteriyor, ciddi eylem yapalım

ABD’nin Adana Konsolosluğu ile KCK yöneticileri arasındaki ilişkinin seviyesi, KCK ana davası kararının gerekçesine de yansıdı.

STAR / ANKARA 20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
ABD ilgi gösteriyor, ciddi eylem yapalım

2008 yılında DTP’nin kapatılma davası görüşmeleri öncesinde alınan “halk mahkemesi” kurma kararına Konsolosluğun ilgi göstermesi sonrasında sanıklar, eylemi “ciddi örgütleme” kararı alıyor. Bu karar DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek ve eski Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay’ın konuşma tapesinde açıkça ifadelendiriliyor. KCK ana davasının gerekçeli kararında çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Kararda, DBP Eş Genelbaşkanı Kamuran Yüksek ile eski Batman Belediye Başkanı Nejat Atalay arasındaki telefon görüşme tapesi de yer aldı. 

KONSOLOSLUKTAN ARADILAR

11 Eylül 2008 yılında gerçekleşen telefon görüşmesinde özetle şu diyaloglar dikkat çekti: 

- Nejdet ATALAY (NA): Hehe beni aramıştın bende toplantıdaydım telefon odamdaydı

-Kamuran YÜKSEK(KY): Tamam

- NA:  Hayırdır diyorlar ortalığı karıştırmış meydan açmışsın dünyaya, rüzgara karşı durmuşun böyle. Amerikan Konsolosluğu’ndan bugün beni aradılar 

- KY: bak top sendedir şimdi. Bunların en çok ilgisini çeken bu kapatma davasıyla ilgili Diyarbakır’da Halk Mahkemesi kuracaz meselesi tamam mı

- NA:  Evet, evet o zaman onu ciddi örgütleyelim 

- KY: He

ÇALIŞANI TUTUKLANDI

Kararda yer alan tapelerde, birçok sanığın Adana Konsolosluğu ile ilgili söylemleri de bulunuyor. Adana Konsolosluğu son dönemde özellikle hendek-barikat siyaseti döneminde “öz yönetim” ilan eden belediyelere verdiği destekle de gündeme gelmişti. ABD Adana Başkonsolosu Linda Stuart Specht; Hakkari, Cizre, Nusaybin, Sur gibi DBP’li belediyeleri ziyaret etmesi “destek” olarak da yorumlanmıştı.  Adana Konsolosluğunda “tercüman” olarak görev yapan Hamza U. Geçtiğimiz aylarda terör örgütü PKK adına halkı provokatif eylemlerle kışkırtmaya çalıştığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı.