26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

ABD mafya ülkesi gibi davranıyor

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, ABD’nin müttefiklerine karşı bile kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden küresel bir mafya ülkesi olduğunu söyledi.

ŞENER KILIÇ / KAYSERİ13 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
ABD mafya ülkesi gibi davranıyor

Star Şehir Buluşmaları’nda Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve yazarlar Aziz Üstel ile Sibel Eraslan,  ‘12 Eylül’den Günümüze Türkiye-ABD İlişkileri’ konulu panelde Kayserililer ile buluştu. Kayseri Ticaret Odası Meclis Salonu’nda 24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel’in moderatörlüğünde düzenlenen panele AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Boydak Holding Pazarlama Koordinatörü İbrahim Öngün, çeşitli STK’ların temsilcileri ve kabalalık bir izleyeceği grubu katıldı. 

TÜRKİYE’DE DARBE OLMAZ

Kayserililerin yoğun ilgi gösterdiği panelde salon tıklım tıklım doldu. Panelin moderatörlüğünü 24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yigitel yaptı. Panel, bir izleyicinin “Türkiye’de tekrar darbe olma ihtimali var mı?” sorusuna,  Yiğitel’in verdiği “Başkan Erdoğan olduğu sürece, darbe olmaz” cevabıyla sona erdi.

DALGALANMA AK PARTİ İLE BİTTİ 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik konuşmasında Türk siyasi hayatında yıllardır dalgalanmalara maruz kaldığını vurguladı. Çelik, “Bu dalgalanma AK Parti iktidarıyla sona erdi ve Türkiye şahlanışa geçti. Artık yazılan bir senaryonun piyonu olmaktan çıktık. Senaryoyu biz yazmaya başladık” ifadelerini kullandı. Çelik, ABD ve diğer dış güçlerin, bölgesinde lider olan Türkiye’nin şahlanışını engellemek için her şeyi yapmaktan geri kalmadığını belirtti.

İLK DURAK KURŞUNLU CAMİİ

Star Gazetesi Heyeti daha sonra kentteki tarihi yerleri gezdi. Kayserililer’in yoğun sevgi gösterisiyle karşılanan heyetin ilk durağı Mimar Sinan tarafından inşa edilen Kurşunlu Camii oldu. Heyet sırasıyla Selçuklu Uygarlığı Müzesi, Hunat Hatun Külliyesi, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Bilim Merkezi, Milli Mücadele Müzesi, Camii Kebir ve Mevlana’nın Hocası Seyyid Burhaneddin’in türbesini ziyaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’nin yöresel lezzetinden oluşan akşam yemeğinde de heyete barkovizyonda kentte devam eden çalışmalar hakkında geniş bir sunum yaptı.

TARİH KOKAN ŞEHİR

Milli iradenin sesi Star Gazetesi yazarlarının Şehir Buluşmalar’ındaki durağı bu ay Kayseri’ydi. Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, yazarlar Aziz Üstel ve Sibel Eraslan ile 24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, Zenginlikler Şehri Kayseri’de önce Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik tarafından ağırlandı.  

MELİK YİĞİTEL: ONLARIN DOLARI VARSA BİZİM KAYSERİMİZ VAR

24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yigitel, ABD ile ticari bir savaş içinde olduğumuzu belirterek, “Onların doları varsa, bizim Kayseri’miz var. Kayserililer’in ticari zekasına güveniyoruz” dedi. Yiğitel, 12 Eylül’ün de ABD menşeili darbe olduğunu da dile getirerek, o dönem yaşanan ölüm, kayıp ve mağduriyetleri anlattı. YiğACitel, 12 Eylül’ün de ABD menşeili darbe olduğunu da dile getirerek, o dönem yaşanan ölüm, kayıp ve mağduriyetleri anlattı.

NUH ALBAYRAK: ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDİYOR

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak da ABD’nin Türkiye’nin müttefiki olmasına rağmen sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini vurguladı. Albayrak, “ABD değimiz ülke küresel bir mafya devletidir” dedi. Kurtuluş Savaşı’nda millet olarak çok ciddi bir mücadelenin ortaya konulduğunu söyleyen Albayrak, “Ancak kurtuluştan sonraki kuruluş safhasında millet ayni ruhu ortaya koyamamıştır. Bu olumsuzluk müdahalelere açık kapı bırakmıştır. Özellikle İsmet İnönü dönemimde yapılan anlaşmalarda ABD’nin lehine maddeler olduğu görülmektedir. Zamanla ortaya çıkan durumlar bu açık kapılardan kaynaklanmaktadır” diye konuştu. 

Albayrak, bir dinleyicinin sorusu üzerine 28 Şubat’ın medya ayağının da yargılanması gerektiğini defalarca söylediğini buradan da bir kez daha tekrarlamak istediğini dile getirdi.  

SİBEL ERASLAN / GAZETECİ YAZAR 

28 ŞUBAT MAĞDURUYUM

Panelde ilk sözü alan Star Gazetesi yazarı Sibel Eraslan, kendisinin de 28 Şubat mağduru olduğunu hatırlattı. Hukuk Fakültesi mezunu olan Eraslan, başörtülü olduğu için o dönem kendisini avukatlık cüppesi giydirilmediğini anlattı. Kayseri’nin kendisini için ayrı bir önemi olduğunun altını çizen Eraslan, “İstanbul Barosu başörtülü olduğum için kaydımı yapmadı, ben de Kayseri Barosu’na kayıt oldum” dedi. Panele hazırlanırken Yassıada tutanaklarını okuduğunu belirten Eraslan, ifadelerde o dönem bazı polislerin ABD’den maaş aldığı yönünde itiraflar olduğunu söyledi. Eraslan, “Bu durum kaç yılından beri vardı bilmiyorum ama en azından 1960’daki yargılamalar sırasında ortaya çıktı. Yani ABD’nin bizim üzerimizdeki oyunları 12 Eylül’de başlamadı. O tarihten önce de vardı” dedi. Türkiye’nin Başkan Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lidere sahip olduğunun altını çizen Eraslan,  “ 15 Temmuz’da darbeciler ve dış destekçileri yüzlerine Türk tokatı yedi.” diye konuştu.

AZİZ ÜSTEL / GAZETECİ YAZAR 

AMİR-MEMUR İLİŞKİSİ

Gazeteci yazar Aziz Üstel de 12 Eylül dönemimde kendisinin de gözaltına alınıp, işkenceye maruz kaldığını ve tutuklandığını anlatarak sözlerine başladı. İlk, orta ve liseyi ABD’de okuduğunu belirten Üstel, “Amerika kendinden başka kimseyi sevmeyen, hiçbir tarihi olmayan trajikomik bir ülkedir. ABD için önemli olan Hırıstiyan olmanızdır” dedi.  ABD Türkiye ilişkisinin yıllarca amir memur ilişkisi gibi yürüdüğünü belirten Üstel,  “Ülkemizde her darbe ve darbe girişimden önce bir kuvvet komutanı icazet almak üzere ABD’ye gitmiştir. ABD birşey verirken, karşılığında muhakkak birşeyler ister. Bunlar Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ı istemiyor. Çünkü Erdoğan’ın müslüman ülkeler lideri olarak ortaya çıkmasından rahatsızlar” ifadelerini kullandı.

ÖMER GÜLSOY / KAYSERİ SANAYİ VE TİCARET ODASI BAŞKANI 

BU SAVAŞTAN DA ZAFERLE ÇIKACAĞIZ

Panel öncesi kürsüye gelen Kayseri Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Ömer Gülsoy, bugünün (dün) 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıldönümü olduğunu hatırlattı. Gülsoy, “Bugüne kadar 16-17 kriz yaşadık. Her defasında de ABD’nin dolar üzerinden dayatmasına maruz kaldık. Son gelişmeler bunu bir kez daha gösterdi. Yaptıkları ekonomik saldırı siyasi bir olaydır. Biz nasıl her ülkenin hukukuna saygı gösteriyorsak, aynı hassasiyeti de bekliyoruz. Ama şunu iyi bilsinler ki, 15 Temmuz’da nasıl topyekün bir cevap verdiysek, yine aynı ruhla hareket ederiz. Bu savaştan da zaferle çıkacağımıza inanıyorum” dedi.