26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Afrika FETÖ'ye kapanıyor

Kaçış yolu olarak Kara Kıta’yı kullanan FETÖ’cüleri üzecek haber, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tanzanya ziyareti sırasında geldi: Gereken önlemleri birlikte ele aldık.

24 Ocak 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için büyük bir tehdit olduğunu vurgulayarak, “Biz tüm dostlarımızı bizim yaşadığımız sıkıntılara, acılara, hayal kırıklıklarına maruz kalmamaları için bu örgüt hakkında bilgilendiriyoruz. Kıta genelinde örgüte karşı verdiğimiz mücadelede değerli dostum Magufuli’nin desteğine güveniyorum. Bizler bu terör şebekesinin Afrika’dan temizlenmesinde Maarif Vakfı, TİKA ve diğer kuruluşlarımızla sorumluluk üstlenmeye hazırız” dedi.

Erdoğan, Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Tanzanya’da, Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli ile Devlet Başkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. Baş başa görüşmenin ardından iki lider, heyetlerarası görüşmelere de başkanlık etti. Erdoğan ve Magufuli Türkiye ile Tanzanya arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.  

Ellerinde Türkiye ve Tanzanya bayrakları taşıyan vatandaşlarca sevgi ve yerel dans gösterileriyle karşılanan Erdoğan, burada Magufuli ile karşılıklı “tamtam” adı verilen Afrika davulu çaldı.

FARKLI TEDBİRLER ALINIR

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’ye ilişkin ayarılarını sürdürerek şunları söyledi:, «Dünyanın şu anda en büyük belası terördür, dolayısıyla bu teröre karşı hep birlikte önlem almalıyız. ‹Yumuşak terör, sert terör›... Sakın ha bu oyuna gelmemeliyiz. Çünkü 248 vatandaşımızı bunlar F-16 uçaklarıyla, helikopterlerle, tanklarla, toplarla, modern silahlarla vurdular, 2 bin 193 vatandaşımızı yaralayarak gazi yaptılar. Dolayısıyla bu şekildeki bir terör örgütüne yönelik inanıyorum ki Tanzanya bundan sonraki süreçte çok daha farklı tedbirler alacaktır.»  

BÜTÜN ÜLKELERE TEHDİT       

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 15 Temmuz gecesinde FETÖ’nün darbe girişimine maruz kaldığını anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Aralarında kadınların, gençlerin, yaşlıların, çocukların da olduğu 248 insanımız darbeciler tarafından şehit edilmiş, 2 bin 193 vatandaşımız yaralanmıştır. 7’den 70’e milletimizin tamamı sokaklara çıkarak, o gece tarihe geçecek bir mücadeleyle ülkesine, demokrasisine ve meşru yönetimine sahip çıkmıştır. Gerek adli, idari ve güvenlik birimlerimizin tespitleri gerekse sanık ifadeleri bu kanlı teşebbüsün failinin Fetullahçı Terör Örgütü olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bu örgüt sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için de büyük bir tehdittir. Bunu bir dost olarak, bir kardeş olarak söylemek zorundayım, onun için de bunu açıklıyorum. Biz tüm dostlarımızı bizim yaşadığımız sıkıntılara, acılara, hayal kırıklıklarına maruz kalmamaları için bu örgüt hakkında bilgilendiriyoruz. Kıta genelinde örgüte karşı verdiğimiz mücadelede değerli dostum Magufuli’nin desteğine güveniyorum. Bizler bu terör şebekesinin Afrika’dan temizlenmesinde Maarif Vakfı, TİKA ve diğer  kuruluşlarımızla sorumluluk üstlenmeye hazırız.”  

 

SÖMÜRÜ İÇİN GELMİYORUZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim ecdadımızın Afrika’daki bin yıllık tarihinde asla sömürgecilik lekesi yoktur. Tarihte üç kıtaya yayılan devletler kuran atalarımız, ne burada ne diğer bölgelerde emperyalist amaçlarla kesinlikle hareket etmemiştir. Türk milletinin Afrika’ya olan ilgisi çıkara değil gönül bağlarına dayanıyor” ifadelerini kullandı. 

BM DÜNYADA ADALETİ SAĞLAYAMIYOR

Birleşmiş Milletleri’n, şu anda adil olmadığını ifade eden Erdoğan,”Adil olmadığı için de Orta Doğu’da krizler bitmiyor ve Orta Doğu hala kan gölü halinde. Afrika’da da dinmiyor. Afrika’da da aynı şekilde bu sıkıntılar devam ediyor. Yıllarca şu Afrika sömürülmedi mi? Köle ticareti buralardan yapılmadı mı? Bütün bu olaylar karşısında dünya, Batı sessiz kalmadı mı?  

 
 İşte biz artık diyoruz ki gelin tüm dünya birleşelim ve ‘Dünya beşten büyüktür’ diyerek Birleşmiş Milletler’in 193 üyesi arasında herkes, daimi üyeleri arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi de temsil yetkisine sahip olsun. Geçici üyeler, daimi üyeler. Bu ayrım kalksın. 20 üye mi olacak, 20 üye. 2 Yıl 20 üye görev yapsın, ondan sonra 10’u değişsin.”