27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Amerika, terörist bir örgütle işbirliği içinde

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin PYD/PKK’ya silah yardımı yapmasını eleştirerek “ABD Türkiye’ye de saldıran terörist bir örgütle işbirliği yapıyor. Ankara’daki iki intihar saldırısını yapan teröristler ABD’nin silah verdiği bu kamplardan geldi” dedi.

26 Eylül 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Amerika, terörist bir örgütle işbirliği içinde

Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’ye silah vermeye devam eden ABD’ye Ankara’nın tepkisi giderek sertleşiyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD’nin terörist bir grup olduğunu vurgulayarak “(PYD) Bunlarla direkt savaşmak isteseydik, Suriye’ye Kobani’den veya başka bir yerden girerdik. Bizim amacımız DAEŞ’i yenmek” dedi. Münbiç’in alınması operasyonu öncesinde ABD ile yapılan anlaşmada sadece birkaç yüz YPG’linin Fırat’ın batısına geçmesini ve operasyondan hemen sonra geri dönmelerini kabul ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, onlardan bazılarının halen orda olduklarını tespit ettiklerini ifade etti. France 24 haber kanalında soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

BU KABUL EDİLEMEZ

“Herkes yaptığımız anlaşmaya uymalı. Aksi takdirde müttefik olmamızın veya DAEŞ’e karşı güçlerimizi birleştirmemizin bir anlamı olmaz. İkinci olarak bir terörist gruba karşı mücadele ederken bir başka terörist gruba bel bağlamak en büyük hatadır. Onları silahlandırmak çok tehlikelidir. Bunlara verilen silahlar DAEŞ ve diğer terör örgütlerine satıldı. PYD/YPG kendi devletini kurmak için çalışıyor. Sebep ne olursa olsun, bir terör örgütüyle işbirliği yapmak uygun değil ve kabul edilemez. ABD her zaman terörizmle savaşıyor. Ancak bu olayda talihsiz bir biçimde Türkiye’ye de saldıran terörist bir örgütle işbirliği yapıyor. Ankara’daki iki intihar saldırısını yapan teröristler ABD’nin silah verdiği bu kamplardan geldi. Bu kabul edilemez.”     

45 KM İÇERİ GİRECEĞİZ

Fırat Kalkanı Harekatı’na işaret edilerek “Suriye’de ne kadar derine gitmeye hazırsınız?” sorusunun yöneltilmesi üzerine Çavuşoğlu, “İlk olarak en az 45 kilometre aşağıya inebiliriz, inmek zorundayız, Münbiç bölümünü kapatmak için. Bundan sonra bu bölge de facto bir güvenli bölge olabilir. 5 bin kilometrekare civarında” dedi. “Buradan daha ileriye gitmek istemiyor musunuz?” sorusunu yanıtlarken de Çavuşoğlu, askeri yetkililerin DAEŞ’e karşı Rakka’da bir operasyon yapılması konusunu görüştüklerini ifade etti.     

PYD/PKK’ya silahları bu uçaklar mı taşıdı?

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın, ABD’nin 2 uçak dolusu silahı YPG’ye indirdiğini açıklamasından sonra, o bölgede çekildiği ileri sürülen Amerika’ya ait MV-22 Tilt Rotor türü hava aracının görüntüleri sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Kobani’deki bir paylaşımcı “ABD, yeni operasyonlar için Demokratik Suriye Güçlerine silah indirdi” başlığıyla bu videoyu sosyal medya hesabına yükledi. Yolda hareket halindeki bir araçta çekilen videoda, dünyada sadece ABD’nin Hava ve Deniz Piyadeleri tarafından kullanılan MV-22’lerin alçak uçuş yaptığı görüldü. Erdoğan’ın bahsettiği silah taşıyan uçakların bunlar olabileceği belirtiliyor.