26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Amerikalı Zekeriya Öz’e İstanbul’da soruşturma

KEMAL GÜMÜŞ İSTANBUL19 Kasım 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Amerikalı Zekeriya Öz’e İstanbul’da soruşturma

ABD'nin, FETÖ üzerinden kalkıştığı tüm darbe girişimlerinin çökmesi üzerine hayata getirdiği ‘Rıza Sarraf üzerinden Türkiye’yi sıkıştırma’ hamlesi, Türk hukukunu da harekete geçirdi. Amerikan mahkemesinin, Sarraf davası dosyasında yer alan FETÖ’nün 17-25 Aralık kumpasında kullandığı hayali tapelerin jüriye dinletilmesi kararı vermesi üzerine İstanbul Başsavcılığı soruşturma başlattı.

SAVCI FİDAN AÇIKLAMA YAPTI

Başsavcılık, söz konusu ses kayıtlarını ABD’ye kimin ulaştırdığını belirlemek için New York Güney Bölgesi eski Savcısı Pret Bharara, Savcı John H. Kim’e soruşturma açtı. İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan dün yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin New York Güney Bölge Mahkemesi’nde Türkiye vatandaşları hakkında devam eden yargılamada,Başsavcılığı’nca yürütülen önceki birtakım soruşturmalardaki bilgi, belge ve kayıtların delil olarak kullanıldığı iddiası üzerine inceleme ve araştırmanın yapıldığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Avukat Cathy Fleming’in Newyork Güney Bölge Mahkemesi’nde vermiş olduğu 30 Ekim 2017 tarihli yeminli ifadeden de anlaşılacağı üzere, ‘Yargılama dosyasına sunulan belge ve delillerin, çalıntı, sahte içerikli ve kaynağı belli olmayacak nitelikte olduğu’nu beyan ettiği tespit edilmiş, söz konusu 15 sayfadan ibaret yeminli ifade ABD adli sisteminden internet üzerinden temin edilerek, ifadede bahsi geçen verilerin kim tarafından ne şekilde elde edildiği ve mahiyetinin ne olduğu konusunda soruşturma başlatılmıştır.      

BELGE VE KAYIT VERİLMEDİ

ABD adli makamlarına Adalet Bakanlığı aracılığıyla herhangi bir belge, içerik ve ses kaydı verilmediği de gözetilerek;  Başsavcılığımızca, Adalet Bakanlığı’na yazılan 17 Kasım 2017 tarihli adli yardım talebini içerir resmi yazı ile ifadede bahsi geçen ve ABD’deki yargılamada kullanıldığı anlaşılan belge, ses kaydı ve içeriklerin ne şekilde ve ne zaman elde edildiği, kim ya da kimlerden temin edildiği, bu kişilerin nerede olduğu ve bu konudaki yazılı ifadelerin nelerden ibaret olduğu sorulmuştur. Bu kapsamda, uluslararası hukuka, iç hukukumuza açıkça aykırı olan bu eylemler nedeniyle  New York Güney Bölgesi eski Savcısı Preet Bharara, Savcı Joon H Kim ve diğer savcılık görevlileri hakkında soruşturma başlatılmıştır.”      

Deliller çalıntı

Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming’in mahkemeye delil olarak sunduğu 30 Ekim 2017 tarihli yeminli ifadesi ortaya çıktı. Avukat Fleming ifadesinde, Türkiye merkezli üç bin telefon görüşmesi ve mesajların Türk vatandaşları tarafından ya da Türkiye’de yapılmış olduğunu belirtti.  Avukat Fleming, 18 Aralık 2013 tarihli ‘Soruşturma Kapsamında Siyasi Bağışıklık İçeren Şüpheli İlgili Eylem’ başlıklı bir rapordan da bahsetti. Türk vatandaşları tarafından yapılan görüşme kayıtlarının olduğu, bu raporun bilinmeyen kişiler tarafindan Türkiye’de hazırlandığnı ve yayınlandığına dikkati çekti. Fleming, Türk vatandaşlarını ilgilendiren ilave kayıt ve belgelerin olduğunu ve bu belgelerin Türkiye’den ‘çalındığını’ ve Amerikan Hükümeti’ne verildiğini vurguladı.