26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bakan Çavuşoğlu: Başika ile ilgili kararı beraber vereceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile Başika'daki kamp konusunun samimi bir şekilde ele alındığını belirterek 'Başika, Irak'ın toprak ve sınır bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı.' dedi.

AA23 Ağustos 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bakan Çavuşoğlu: Başika ile ilgili kararı beraber vereceğiz

Çavuşoğlu, Türkiye-Irak ilişkilerinin gündeminde yer alan konuları görüşmek üzere gittiği Irak'ta, Dışişleri Bakanı Caferi ile bakanlıkta düzenlediği ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

"Başika ile ilgili kararı beraber vereceğiz"

Türkiye'nin Başika'daki üssü ve Musul'a yapılacak yardımlar hakkında yöneltilen soruya Çavuşoğlu, "Başika konusunu da kardeşim Caferi ile açık ve samimi bir şekilde değerlendirdik. Başika, Irak'ın toprak ve sınır bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı." cevabını verdi.

Çavuşoğlu, Başika'daki üste terör örgütü DEAŞ'a karış Irak'ın "öz evlatlarının" eğitildiğinin altını çizerek Türkiye'nin bu kamptaki mevcudiyeti sayesinde 700'den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Türkiye'nin Musul operasyonuna da katkı sağlandığını hatırlatan Çavuşoğlu, üssün şimdi de Irak yönetiminin verdiği görevleri yerine getirdiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Başika üssünün Irak'ın iç siyasetinde yarattığı hassasiyetin farkında olduklarına işaret ederek "Sayın Başbakanımız Yıldırım'ın ziyaretinde de yine ortak deklarasyonda da vurgulandığı gibi 'Başika kampının fonksiyonu, stratejisi ve geleceğiyle ilgili kararı beraber vereceğiz' dedik." ifadesini kullandı.

Ayrıca Çavuşoğlu, bu konudaki özel temsilcilerin de teknik görüşmeleri sürdürdüğünü aktardı