19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla Ulus'taki Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen törene katıldı. Şentop, “Çocuklarına ve gençlerine önem vermeyen bir millet, yok olmanın eşiğindedir. Bu yüzden, çocuklarımızı ve gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizle donatıp, kendi ayakları üzerinde duran, istiklal ve hürriyet aşığı, çağın gerektirdiği donanıma ve niteliklere sahip bireyler olarak yetiştirmeliyiz” dedi.

AJANSLAR23 Nisan 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 99. yıl dönümü, tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.

BİRİNCİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NDE TÖREN

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla Ulus'taki Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen törene katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
 
Ardından bir konuşma yapan Şentop, bugünün sadece milli egemenlik bayramı olmadığını, aynı zamanda da çocukların bayramı olduğuna dikkat çekerek, “Hayatı sadece dünden ve bugünden ibaret sayamayız. Hayat aynı zamanda yarındır, gelecektir. Bu yüzden, milletin ve vatanın istikbali olan çocuklarımızı daima bir kıymet olarak hayatımızın, gelecek planlarımızın en hayati kısmına yerleştirmeliyiz. Çocuklarına ve gençlerine önem vermeyen bir millet, yok olmanın eşiğindedir. Bu yüzden çocuklarımızı ve gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizle donatıp, kendi ayakları üzerinde duran, istiklal ve hürriyet aşığı, çağın gerektirdiği donanıma ve niteliklere sahip bireyler olarak yetiştirmeliyiz. Bu bakımdan eğitim kurumlarımıza, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere bütün bakanlıklarımıza ve sivil toplum örgütlerimize büyük vazifeler düşmektedir. Çocuklarımızla ilgili çabamızı, modern hayatın ve dijital dönüşümlerin doğurduğu yeni sonuçları göz önüne alarak güncellemeliyiz. Dijital dönüşümün ve internetin geldiği aşama, bizleri acil önlemler almaya ve gerekli düzenlemeleri yapmaya zorlamaktadır. Ayrıca, çocuk suçluluğunda ve çocukları hedef alan suçlarda bir artış görülmektedir. Bu hususlarda, özellikle çocuklara yönelik suçlarda TBMM başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarımız daha etkin bir çalışma yapmalıdır. Çocuklara yönelik suçlarda katı, tavizsiz ve hızlı süreçler yürütülmelidir. Çünkü çocuklar bize Allah'ın emanetidir” ifadelerini kullandı.
 
 
Tarihin tekerrür ettiğini iddia edenlerin olduğunu ancak kendisinin o kanaatte olmadığını vurgulayan Şentop, “Eğer tarih sürecinde benzer hataları yaparsanız, benzer sonuçlar doğması kaçınılmazdır. Bunun gibi, tarihin parlak ve gurur veren dönemlerini husule getiren tavırlar içinde olursanız, aynı şekilde parlak neticelere varırsınız. Bugün bu çatı altında 99 yıl öncesinden yankılanan gür sesin bize bıraktığı miras da tam da budur. Ve bu miras bize, her türlü ve çeşitli kılıklarda Türkiye'ye yönelmiş tehditlere karşı birlik olmayı, direnmeyi, kararlıkla hareket etmeyi ve karar verirken daima millete dayanmayı öğütlemektedir. Bu çatının bize bir kez daha hatırlattığı bir temel husus da, Türkiye'nin hem vatanımız hem de vazifemiz olduğudur. Bu vatanda ve bu bayrak altında yaşamanın gururu, milletimizi ve devletimizi daha ileri götürme vazifesinin özüdür, mayasıdır ve gerekçesidir” diye konuştu.
 
Şentop, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Samsun'da başlayan Havza, Amasya, Erzurum, Sivas güzergahları takip edilerek Ankara'ya kadar ulaşan istiklal ve hürriyet mücadelesinin zirvesi, çatısı altında olduğumuz Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıdır. O tarihte bozkırın ortasında 20 bin nüfuslu bir vilayet olan Ankara, böylece mukaddes bir vazife merkezi haline gelmiştir. Meclisi Mebusan’ın 16 Mart 1920’de İngiliz askerleri tarafından basılması ve ardından 11 Nisan 1920 tarihinde Meclisi Mebusan’ın fesih edilmesi milli iradenin karargahının Ankara olacağının ispatı ve teyidi olmuştur. Birinci Meclis'in, Ankara’ya kimlik kazandıran Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin manevi huzurunda toplanıp Cuma namazı kılınmasının ardından, yakın il, ilçe ve köylerden gelen binlerce insanımızın sevinç gözyaşları eşliğinde ve dualarla açılması, bu yüce Meclis’in devraldığı bir miras ve mizacını belirleyen milli hakikatler olarak görülmelidir. Aslında, Birinci Meclis'in açılışında gözyaşlarıyla dua eden milletimizin oluşturduğu tablo, 15 Temmuz darbe girişiminde milli ve meşru idareyi, TBMM'yi ve aslında vatanını korumak için tankın önüne çıkan, silahlara göğüslerini siper eden milli direnişle aynı ruh kökünden neşet etmektedir. Bu vesileyle, milli iradeyi, vatanını ve istikbalini korumak için hayatından geçen bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.”
 
“Kuruluşunun 99. yıl dönümünü coşkuyla kutladığımız yüce Meclis, tıpkı bugün olduğu gibi milletimizin bütün renklerini bir zenginlik olarak bünyesinde barındıran bir yapıya sahipti” diyerek sözlerini sürdüren Şentop, “Asker, yönetici, memur, din adamı, öğretmen, doktor, eczacı, aşiret reisi, diplomat, emniyet mensubu, çiftçi, esnaf gibi değişik meslek gruplarından milletvekili bulunuyordu. Hepsinin ortak ideali, göklerimizde hür bir şekilde dalgalanan ay-yıldızlı bayrağımızın altında bağımsız bir şekilde yaşamaktı.  Bu vesileyle bir daha tekrar etmekte fayda görüyorum ki, Türkiye ancak, farklılıklarını çatışma bahanesi değil, zenginleşme imkanı olarak gören bir anlayışla ilerleyebilir. Dar ve daraltıcı bir bakış açısıyla bu ülkeye bakmak, geçmişte acısını çektiğimiz bir illettir. Bu çatıdan bize miras kalan anlayış, farklılıklarımıza rağmen Türkiye'den yana olmayı, aynı bayrak altında eşit vatandaşlar olarak yaşama iradesini zorunlu kılmaktadır” dedi.
 
Konuşmasının ardından Şentop, Meclis Özel Defteri'ni imzaladı.
 
Ulus'taki Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen törene; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AK Parti ve MHP milletvekilleri, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları katıldı.
 
Törenin akabinde TBMM Başkanı Şentop, beraberindekilerle birlikte Birinci Meclis'in bahçesinde Ankara seğmen ekibinin gösterisini izledi ve gösteri sonunda minik seğmenlerle hatıra fotoğraf çektirdi. 
 
DEVLET ERKANI ANITKABİR'DE
 
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki heyet 23 Nisan töreni için Anıtkabir’e geldi.
 
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Atatürk'ün mozolesine çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu.
 
İstiklal Marşı'nın okunması sonrasında Misak-ı Milli Kulesi'ne geçildi.
 
 
TBMM Başkanı Mustafa Şentop burada Antıkabir özel defterini imzaladı.
 
Şentop mesajında şu ifadeleri kullandı:
 
“Asil milletimizin kararlı ve azimli iradesiyle bir araya gelerek teşekkül ettirdiği TBMM'nin 99'uncu kuruluş yıl dönümünde milli mücadelemizin büyük komutanı, ilk cumhurbaşkanımız olan zatıalinizin huzurundayız. İlk Başkanlığını yaptığınız ve milli mücadelenin kazanılmasına önderlik eden TBMM’nin taşıdığı büyük sorumluluğun bilincindeyiz.
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin ve onun hakiki sahibi olan asil milletimizin büyük hedeflere yürümesi konusunda iradesi katidir. Milletimizin huzur ve refahı için var gücümüzle çalışma kararlılığımız tamdır, süreklidir ve neticeye varması mukadderdir. Milli mücadelemizi yürüten Cumhuriyetimizi kuran Gazi Meclis’imizin tarihi manasına vakıfız. Ve bunun onurunu yaşamaktayız.
 
TBMM olarak 99 yıllık tarihinde olduğu gibi bugün de ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
 
Bu vesileyle zatıalinizi ve milli mücadeleyi birlikte yürüttüğünüz bütün milletvekillerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhunuz şad olsun"

BAKAN SELÇUK VE BERABERİNDEKİ HEYET ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla beraberinde çocuklardan oluşan bir heyetle Anıtkabir'de düzenlenen törene katıldı.  
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yanında iki öğrenci ile birlikte Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşundu bulundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Bakan Selçuk, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları kaydetti: "Milli mukadderatımızın hakimi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 99. yıldönümünde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın içimizde gün geçtikçe artan coşkusu ve gururunu yaşamak için huzurunuzdayız. En zor şartlar altında dahi milletimizin sesi olan ve onun değerli idaresiyle kararlı bir şekilde yürüyen ‘Gazi Meclis’ unvanına sahip Türkiye Büyük Millet Meclis’i milletimizin bağımsızlığını ve iradesini tüm dünyaya ilan etmiş, birliğimizin ve beraberliğimizin eşsiz simgesi olmuştur. Bu yüce meclis; milli yazgımızın sorumluluğuna, ulusumuzun egemenliğine kayıtsız şartsız bağlı kalarak doğrudan üstlenmiştir. Geleceğimizin bir gülü, yıldızı, bahtımızın aydınlığı ve memleketimizin gelecek ufuklara taşıyacak olan çocuklarımızın önemini şahsınızın bu kutlu günü onlara armağan etmesiyle bir kez daha idrak etmiş durumdayız. Geleceğimizin gözü olan çocuklarımızın milli, manevi, insani, ahlaki ve kültürel değerlerinizi içtenlikle benimseyen; ailesini, milletini, vatanını gönülden seven, insanımıza hizmeti her zaman erdem sayan; din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmaksızın bütün insanların haklarıyla, düşünceleriyle ve inançlarına saygı duyan; zihinsel, bedensel, ruhsal ve duygusal yönden sağlıklı ve toplum ile barışık, kendine güvenen, hür ve bilimsel düşünceye sahip, öğrenmeyi hayat boyu devam eden bir süreç haline getirmiş, aklını ve muhakeme yeteneğini sadece kendisi kullanan milli iradeye saygılı ve milletin idaresi üstünde hiçbir güç kabullenmeyen bir insan geliştirmek, ülkemizin muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmasında en büyük görevimiz olacaktır. Tüm dünya çocuklarına armağan ettiğiniz ve hakimiyetin kayıtsız şartsız millete verildiği bu anlamlı günü milletçe büyük bir gururla kutlarız. Ruhunuz şad olsun."
 
TAKSİM'DEKİ CUMHURİYET ANITI ÖNÜNDE TÖREN
 
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törene, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP milletvekilleri, ilçe milli eğitim müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Tören hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

Törenin ardından siyasi parti temsilcileri de Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu.

MECLİS'TEKİ ATATÜRK ANITI'NDA TÖREN DÜZENLENDİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 99. yıl dönümü dolayısıyla Meclisteki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törende, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Atatürk Anıtı'na kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanı sıra TBMM başkanvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Levent Gök, AK Parti Grup başkanvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Cahit Özkan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekilleri ve TBMM idari personeli katıldı.

BAŞKAN ERDOĞAN ÇOCUKLARI KABUL EDECEK
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakan Selçuk ve beraberindeki çocukları kabul edecek ardından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, TRT 23 Nisan Gala Programı'na katılacak.