26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

AK Parti ve MHP anlaştı, teklif haftaya Meclis'te

Başbakan Yıldırım ve MHP lideri Bahçeli, yeni anayasa çalışmaları kapsamında üçüncü kez bir araya geldi ve metin üzerinde anlaştı. Teklif, haftaya Meclise sunulacak.

1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:

Türkiye'nin önemli konularından birini oluşturan anayasa değişikliği üzerinde, Başbakan Yıldırım ile zaman zaman bir araya gelerek konunun olgunlaşması noktasında çaba sarf ettiklerini belirten Bahçeli, "Bugünkü görüşmemiz de son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde TBMM'ye bir metin sunulmuş olacaktır. Meclise sunulmuş olan metnin, artık Meclisin değerlendirmesi ışığında sonuçlandığı takdirde, memleketimiz için hayırlı sonuçlar vereceği inancındayım." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından bazı satırbaşları:

"HAFTAYA MECLİS'E SUNACAĞIZ"

MHP Genel Başkanı sayın Devlet Bahçeli'nin ifade ettiği gibi anayasada sınırlı bir değişiklik yapılması konusu bir süredir milletimizin gündemindedir. Sayın Bahçeli ile birlikte yürüttüğümüz müzakereler çalışmalar belirli bir olgunluğa ulaşmıştır. Önümüzdeki hafta inşallah Adalet ve Kalkınma Partisi olarak anayasa ile değişiklik tekliffimizi TBMM'ye sunmuş olacağız. Ondan sonraki iş Meclisimizin iradesidir. 330'u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki, ondan sonra da referandum süreci başlasın.

MEVCUT DURUMUN ANAYASAYLA UYUMLU HALE GELMESİ

Ülkemiz, milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Biz niyet hayr, akıbet hayr anlayışıyla hareket ettik. Ülkenin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaza girmesiyle birlikte Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi anayasaya girmiş ve ondan sonraki seçimlerde sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanımız olmuştur. Mevcut durumun anayasayla uyumlu hale gelmesi, icra ve yönetimin sınırlarının netleşmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın ve istikrarın güçlenmesinin tesisi için bu şekildeki değişiklik elbette siyasi istikrar ve ülkemizin geleceği için çok yerinde bir karar olacaktır. Milletimize inşallah hayırlı uğurlu olur diyorum.

SORULAR... CEVAPLAR...

BİR İKİ GÜN İÇERİSİNDE TAMAMLAMIŞ OLACAK
 
Bu detaylarla milleti rahatsız etmeyelim. Şekil olarak, yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme ihtiyacı var. Bu bizim ortak anlayışımız. Bir iki gün içerisinde arkadaşlarımız, bunları, sayın genel başkan da bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacak. 
 
CUMHURBAŞKANININ PARTİYLE İLİŞKİSİ KESİLMEYECEK
 
Çok açık bir şey söylüyorum; yeni getirilecek sistemde Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi devam edecek. 
 
BİZ DEMOKRATİK UNSURLARIZ GİZLİMİZ SAKLIMIZ YOK
 
Seçim Kanunu'nun anayasada yeri yok. Açıklandığı zaman bütün detayları vatandaşlarımız bilecek. Biz demokratik düzenin unsurlarıyız, siyasi partileriyiz. Gizli saklı bir şeyimiz olmaz. O bakımdan yapılacak değişikliklerin asıl amacı ülkede istikrarın, güçlü siyasi iradenin devamı, parlamento ve yürütme ilişkilerinde sözkonusu olabilecek pürüzlerin, anlaşmazlıkların ortadan kaldırılmasını esas alıyoruz. 
 
HERŞEY İYİ GİDERSE YAZ MEVSİMİ BAŞINDA OLABİLİR
 
Tabii ki Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra, yasa çok açık, 60 gün içerisinde referandum görülüyor. Dolayısıyla Meclis kabulünden, çalışmalarından sonra tabiatıyla 60 gün süre buna ilave edebilirsiniz. Herşey iyi giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir. Seçim diye bir şey yok. Vatandaş artık işine, gücüne bakacak. Sürekli seçimle vatandaşımızın ne vaktini ne de parasını israf etmememiz lazım. Ülkemizin daha fazla kalkınmaya, büyümeye ve milli sorunumuz hale gelen FETÖ ile daha kararlı içeride ve dışarıda mücadele etmek gibi önemli bir işi de vardır, bunu da gözden uzak tutmamak lazımdır. Teşekkür ediyoruz.