26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Başkanlığa geçiş kabinesi tamam

Külliye’de önceki gün başlayan dün de devam eden görüşmenin ardından yenilenmiş kabine açıklandı. Başbakan Yıldırım, “6 yeni arkadaşımız bayrağı devralacak. 5 üyenin yeri değişti. 15 bakan ise yerini korudu” dedi.

ŞERİFE GÜZEL20 Temmuz 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Başkanlığa geçiş kabinesi tamam

16 Nisan Anayasa değişiklik referandumun ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olağanüstü kongreyle AK Parti’nin başına geçmesiyle başlayan süreç, kabine değişikliğiyle tamamlandı.  Önceki gün başlayan ve dün de devam eden Erdoğan-Yıldırım zirvesinin ardından kabinede revizyon gerçekleşti. Kabineye 6 yeni isim girerken, 5 bakanın da yeri değişti. Yer değişiklikleriyle birlikte 11 bakan değişikliği olurken, 15 bakan yerlerini korudu.

GECE GÖRÜŞMESİ

Referandumun ardından dillendirilen kabine değişikliği söylentisi önceki gün Ankara kulislerini hareketlendirdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın, gece Erdoğan’la Külliye’de gerçekleştirdiği görüşme, kabine değişikliği beklentisini iyice yükseltti. Ancak zirvenin ardından açıklama yapılmadı. Dün öğle saatlerine doğru önce cumhurbaşkanlığı ardından başbakanlıktan saat 12.00’de Yıldırım’ın Külliye’ye çıkacağı duyuruldu. Görüşme 12.00’de başlarken, saat 13’te Yıldırım’ın basın toplantısı yapacağı açıklandı. Bir saat gecikmeli olarak basının karşısına geçen Başbakan, “Bakanlar Kurulu değişikliğiyle Cumhurbaşkanımıza arzda bulunduk” diyerek yenilenmiş kabine listesini açıkladı.15 bakanın görevlerini sürdürmeye devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: “6 yeni arkadaşımız görevi, bayrağı devralacak. 5 üye görev değişikliği ile kabinede görevlerini sürdürecekler. 26 bakan, başbakan yardımcısından oluşan bakanlar kurulumuzun 11 üyesinde yer değişikliği ya da görev değişikliği şeklinde sonuç ortaya çıkmıştır.”

KİM NE OLDU?

Yeni kabinede 5 başbakan yardımcısından sadece Mehmet Şimşek yerini korudu. Başbakan Yardımcılarından Nurettin Canikli, Milli Savunma Bakanlığı’na, Numan Kurtulmuş Kültür Bakanlığı’na geçti. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Başbakan Yardımcılığına getirildi. 

KABİNE DIŞI KALANLAR

Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak, Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kültür Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik kabine dışı kaldı.

EKONOMİ YERİNİ KORUDU

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek’le birlikte ekonomi bakanları da büyük oranda yerlerini korudu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan görevlerinde kaldı. 

DEĞİŞMEYENLER

Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel  Eroğlu ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, kabinedeki yerini korudu. 

BÖLGE DENGELERİ

Yenilenmiş kabinede bölge dengeleri de gözetildi. Samsun’dan Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yerine Ahmet Demircan kabineye Sağlık Bakanı olarak alınırken, Müezzinoğlu’nun kabine dışı kaldığı Bursa’dan Hakan Çavuşoğlu ile bu denge sağlanmaya çalışıldı. Şanlıurfa’dan Tarım Bakanı Faruk Çelik, kabine dışı kalırken, yerine Şanlıurfa Milletvekili Fakıbaba aynı koltuğa oturdu.

İŞTE YENİ GİREN İSİMLER 

Yeni isimlerden Başbakan Yardımcısı olan Hakan Çavuşoğlu’nun dışındakiler icracı bakanlıklara getirildi. Tarım Bakanı Faruk Çelik’in yerine, yine aynı bölgeden Şanlıurfa eski belediye başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çalışma Bakanlığı’na Mehmet Müezzinoğlu’nun yerine 

Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu getirildi. Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak da Spor Bakanı olarak kabineye girdi. Bekir Bozdağ’ın yerine, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül Adalet Bakanı, Recep Akdağ’ın yerine de, Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Sağlık Bakanı oldu. 

İKİ KADIN BAKAN

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Adalet Bakanlığı’na getirilen Abdülhamit Gül kabineye Gaziantep’ten giren iki isim oldu. Aile Bakanı Kaya’nın ardından  Sarıeroğlu da Çalışma Bakanı olarak kabineye giren ikinci kadın oldu.

En yaşlı Eroğlu, en genç Kaya

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yenilenmiş Bakanlar Kurulunun yaş ortalaması yine 52 oldu. Kabinenin en genç ismi 36 yaşındaki  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya olurken, Kaya’yı 38 yaşla diğer kadın bakan Jülide Sarıeroğlu takip etti. Yeni Adalet Bakanı Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül de kabinenin gençlerinden. Gül, 40 yaşında ve 3 çocuk babası.  Kabinede 14 isim 50-60 yaş aralığında bulunurken, 4 isim 30-40 yaş arası, 40-50 yaş arası 5 isim yer alıyor. 4 isim de 60 yaş üstünde.  Diğerinde olduğu gibi yeni kabinenin de en yaşlı ismi uzun süredir bu görevi yürüten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu oldu. 69 yaşındaki Eroğlu’nun 4 çocuğu bulunuyor.  Kabinede dikkati çeken bir diğer husus ise bakanların çocuk sayıları  oldu. Yeni kabinede Başbakan Yardımcısı olan Recep Akdağ’ın 6, yerine gelen Ahmet Demircan’ın da 6 çocuğu bulunuyor.