26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Börü’nün otopsi raporları sahte

Diyarbakır’da, PKK’lılarca katledilen Yasin Börü’nün babası Fikri Börü, “Otopsi raporları yanlış. Raporda boynunda poşu olduğu yazılı. Oysa oğlumda poşu yoktu” dedi.

27 Eylül 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Börü’nün otopsi raporları sahte

Diyarbakır’da, 6-7 Ekim 2014’te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz’un öldürülmesiyle ilgili 19’u tutuklu 41 kişinin yargılanmasına devam edildi. Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır’dan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine alınan davanın sekizinci duruşmasına, Ankara’da tutuklu sanıklar, tutuksuz sanıklar Hasan Aldemir, Cihan Yıldız, Rıdvan Baş, Abdulvahap Turan ile şikayetçi aileler ve tarafların avukatları katıldı.     

İDDİALARI REDDETTİLER

Tutuklu sanıklardan Sedat Çoban, hakkındaki iddiaları reddetti ve Diyarbakır’da amcasıyla birlikte pazarcılık yaptığını, terör örgütü yanlılarının tezgahını kapatmasını istediğini, tezgahı kapatmayı reddetmesi üzerine bu kişilerle kavga ettiklerini öne sürdü. Sanıklardan Remzi Özşan ise Kürt olduğu için tutuklu bulunduğunu öne sürerek, “Eğer ben Kürt değil Türk olsaydım bu duruşmada yargılanmazdım. Kürt olduğum için yargılanıyorum” dedi.     

İKİ ÇOCUK YETİM

Sanıkların beyanının dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti şikayetçi aileler ve avukatlarının beyanını sordu. Hasan Gökguz’un babası Mehmet Gökguz, sanıkların ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Gökguz, “Sanıklar mağdur olduklarını söylüyor. Ben de mağdurum. Bizim çocuklarımızın suçu neydi? Neden öldürüldüler? İki yetim benim boynuma kaldı. Bunlar gündüz mağdur, gece teröristler. Cezalandırılmalarını istiyorum.” diye konuştu. 

TEHDİTLERi SÜRÜYOR

Ahmet Dakak’ın babası Öztekin Dakak da pazarcılık yaptığını belirten tutuklu sanıklardan Sedat Çoban’ın ifadesini değiştirdiğini öne sürdü. Dakak, “Burada pazar yeri belediyenin elinde. Kendilerinden olmayan kimseye pazarcılık yaptırmıyorlar. Bunlara tezgah açtırırlar bize tezgah açtırmazlar. Pazarda tezgah verir eylem yaptırırlar. Sedat Çoban’ın ilk ifadesi doğrudur. Sonradan hem bunu hem ailesini tehdit ettiler. Kameraya çekenleri bile gidip tehdit ettiler” ifadesini kullandı.  

RAPORU KENDİLERİ YAZMIŞ GİBİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink Cinayeti’ne ilişkin 2’si tutuklu 35 sanıklı davanın 12. duruşmasında,  dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mehmet Ayhan savunmasını yaptı. Kürsüye gelen Mehmet Ayhan “Tarafıma yüklenen suçların çoğu Erhan Tuncel’in savcılığa verdiği ifadelerden oluştuğu anlaşılmaktadır. Erhan Tuncel’in verdiği ifadenin yalan, yanlış olduğu, tutarsız olduğu da artık aşikardır” diyerek savunmasına başladı.  “Yasin Hayal’in tetikçi arayışı gizlenmiştir” şeklindeki iddiaya da cevap veren Ayhan, “Erhan Tuncel’in bize Ogün Samast’ın ismini verdiği iddiası gerçek dışıdır. Erhan Tuncel’in gözaltına alındığı ve 9 memurun imzasının bulunduğu tespit tutanağı ile bu sabittir. Tuncel bize Samast adını bildirmedi” dedi.