13 Ekim 2025 Pazartesi / 21 RebiülAhir 1447

Boykot, HDP’lileri vekillikten edebilir

7 milletvekilinin tutuklanmasını protesto amacıyla Meclis’e gitmeme kararı alan HDP’li vekillerin bu kararı yeni bir süreci başlatacak. Meclis İçtüzüğüne göre ayda 5 oturuma katılmayanın vekilliği düşebiliyor.

Star / Ankara7 Kasım 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Boykot, HDP’lileri vekillikten edebilir

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ile 7 milletvekilinin tutuklanmasının ardından Diyarbakır’da toplanan HDP Meclis Grubu ve MYK’nın, “Meclis çalışmalarına katılmama” kararı, HDP’lilerin vekilliğinin düşmesine neden olabilecek bir süreci de başlatacak.

İÇ TÜZÜK YETKİ VERİYOR

Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen’in, “Yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya karar verdik” sözleriyle açıkladığı karar, HDP’nin Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılmamayı içeriyor. Ancak HDP’nin verdiği bu karar, Meclis İçtüzüğü gereğince milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesine gidebilecek bir sürecin başlangıcını oluşturuyor.

5 BİRLEŞİME KATILMAZSA

TBMM İçtüzüğü’nün 138’inci maddesinde düzenlenen “devamsızlık” hükmüne göre, “Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa” devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilecek ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden oluşan Karma Komisyona gönderilecek. Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceleyip rapor hazırlayacak.

Karma Komisyon’un raporu, TBMM Genel Kurul’unda görüşülecek. Üyeliğinin düşmesi istenen milletvekili, isterse komisyonda ve Genel Kurul’a savunma yapabilecek. Görüşmelerin üzerinden 24 saat geçmeden oylama yapılacak. Genel Kurul’da, devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar verilirse, üyeliği düşecek.

YOLLUKLARI KESİLEBİLİR

Aynı şekilde bir milletvekilinin, bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam 45 birleşimden fazla Genel Kurul çalışmalarına katılmaması durumunda da yolluklarının üç aylığı kesilebilecek. Diyarbakır’da açıklama yapan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya ve bir kez daha halklarımızla buluşmaya karar verdik” dedi.

TUNCEL DE TUTUKLANDI

Öte yandan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Tuncel hakkında ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘Terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı.  

KARARLARININ BİR ÖNEMİ YOK

HDP’lilerin Meclis’e gitmeme kararına AK Parti cephesinden tepki gecikmedi. HDP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmaması ne tür bir duruma yol açabilir sorusuna Canikli, yasama faaliyetlerinin yürütülmesi ve sistemin işleyişi itibarıyla hiçbir olumsuzluğun meydana gelmeyeceğini kaydetti. Canikli, HDP’nin, Meclis çalışmalarında siyasi partilerin fonksiyonunu ifa eder çalışma sergilemediğine dikkati çekerek, Meclis çalışmaları da dahil olmak üzere bütün platformlarda terör örgütünün legalleşmesi, onun şirin gösterilmesi ve politikalarının oralarda söylenmesi için çaba sarfettiğini kaydetti.  Tüzük ve mevzuat gereğince 5 kez çalışmalara gelmeyenlerin milletvekilliğinin düşeceğine ilişkin unsurun hatırlatılması üzerine Canikli, bugüne kadar uygulanmayan bu müeyyidelerin, uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin şu anda bir şey söylemenin doğru olmadığını ifade etti.      

İŞİMİZE BAKARIZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise, HDP’nin Meclis çalışmalarını durdurma kararı aldığı yönündeki soruya “Nasıl durduracaklarmış merak ettim. Meclis çalışır, biz gideriz, görevimizi yaparız, yasal faaliyetimizi yürütürüz. Zaten çirkinleştirmek adına yapmadık oyun bırakmıyorlar. O çirkinliklerin hepsini zaten şu anda icra ediyorlar. Millet de bunları görüyor ve kınıyor” dedi.

ÖNERİLEN VİDEO

Suriye'de iç savaşın yaraları sarılıyor

Kapat
Video yükleniyor...